На въздух и две колела20 юни 2019
Ако искате да порите с колелото си не Цариградско, а чистия вятър на планината, ето ви повод: велопоход Средногорие на 6 юли. Разстоянието е 50км от Горна Малина до Пирдоп, които изминаваме без състезание – организаторите от Бегач най-вече искат да докажат, че всеки може да кара толкова. Ако обаче се чувствате напълно боси, а ви се иска да се включите, ето подготовката, която ви трябва.


Кога да тренирате
В похода има две групи според тренинга и скоростта: едната кара с 25км/ч, а втората се движи с 12-15км/ч. Ако малко ви плаши бързината на оживената банда или разстоянието от начало до край, имате две седмици за тренировки. Дори да въртите само до работа и обратно ще ви е полезно. Дайте си обаче и добра почивка – преди прехода е хубаво да се подготвите не с нервни последни тренировки, а със закуска, богата на въглехидрати. Ако сте човек на таблиците – онлайн има доста програми за тренировки на начинаещи.

Какво да носите
Спортното облекло от дишащи материи изглежда като скъпа глезотия, но едва ли е каприз, когато всички го препоръчват. През лятото в планината е важно да сте максимално сухи, затова мислете умно за тъканите, които да изберете (или идете в магазините втора употреба, където инвестицията е няколко лева). Панталонките с подплънки изглеждат смешно, но и те не са случайна препоръка, предвид колко синини спестяват. Каската пък е част от правилника – никога не я забравяйте.

Как да карате
Най-добре според правилото на третините. Тоест: ако си представите, че цялото разстояние е разделено на три равни части, в първата трябва да карате спокойно и умерено, във втората да започнете да усещате умора и чак в третата да се появи – ако изобщо – предизвикателството по пътя. Грешка на новобранец е да започнете, все едно са ви подгонили. Пестете силите си.

Къде да си починете
Не говорим за пунктовете за подкрепа, които ви чакат на два пъти в прехода. Става дума за момента, в който се почувствате изтощени, а не ви се спира. Умният трик, използван в състезания, е да застанете в средата на ятото велосипедисти – така от всички страни другите ще разцепват вятъра вместо вас, за да ви бъде по-леко въртенето и няколко километра да се носите на вълните на тълпата, преди да отстъпите златното място на друг.

Кое да проверите
С велопохода ще пътува и механик, но най-важна е профилактиката преди това. Да видите дали всичко е наред с колелото ви струва евтино в сервизите, но може да се окаже безценно на пътя. Особено сега – след дълъг престой през зимата, не е малък шансът любимецът ви на колела да има нужда от специална грижа.

Велопоход Средногорие е на 6 юли с организиран транспорт от София до Горна Малина в 07:00 и от Пирдоп до София в 15:00 след почивка за обяд Подходящ е и за деца, струва 15лв с регистрация на srednogorie.begach.com

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088