Дни на храбростта

28 ноември 2019 текст Виолета Иванова
Четворка гости от чужбина, допълнителна локация и по-дълга програма е отговорът, ако питате как са пораснали Дните на предизвикателствата от предното издание насам. Фестивалът за спорт на открито, туризъм и екология тръгва на 2 декември от Френския институт, а от 3-ти до 5-и ни изтегля към УАСГ, за да съпреживеем още чужди приключения и да обсъдим опазването на природата. За да огладнеете и вие по темата, надолу ви даваме по хапка от всеки от Дните.


2 ДЕКЕМВРИ
Още откриването ни среща с двама от топ гостите на феста – алпинистът и документалист Еврар Венденбаум и парапланериста Антоан Жирар. Камерата води първия до опасно диви места, както ще покаже филмът Scoresby – шепотът на леда, преди да обсъдим с автора какво е да се пускаш с каяк по ледникова река. С Жирар пък дискутираме историческия му полет над Андите, който също следим на екран. Тук са и уиндсърфистите зад проекта Wind2Win с филма си Море на вятъра и еко дебат, който подгрява за конференция около биоразнообразието и заплахите пред него с куп гости от света.

3 ДЕКЕМВРИ
И тази година Дните дават думата на Петър Ванев да разкаже как се превзема Тройната корона по пешеходен туризъм в САЩ, тоест Тихоокеанския хребетен път + Апалачката пътека + последното му завоевание – Континенталния преход. Теми на деня са и ветроходството, и катеренето, и парапланеризма, включително с нова среща с Антоан Жирар и кадрите от полета му над планината Каракорум, дом на втория най-висок връх на Земята К2. И Еврар Венденбаум ни пуска още нещо за гледане: най-награждавания си филм China Jam за катерачната му авантюра по суперекстремната стена на Кизил Аскер.

4 ДЕКЕМВРИ
Както сам обяснява, ражда се "в раница" в подножието на Алпите, прохожда върху ски на 2 години, а на 10 изкачва първия си 4-хилядник. Това е Кристоф Дюмаре, когото чакаме с алпинисткия му филм Inside, нареден в кинографика до още 3 заглавия за склонове, ски и сноуборд. Един от първите алпийски водачи у нас Виктор Варошкин пък разказва за сезон 2019, а Владимир Павлов ни превежда през сноуборд приключението си, тръгнало от 8163-те метра на хималайския връх Манаслу.

5 ДЕКЕМВРИ
Дион Леонард (от заглавната снимка) е ултра бегач, който не се спира пред нищо – тича през пустини, планини, негостоприемни села; завършва в топ 10 (а понякога и първи) в някои от най-бруталните състезания по света. Някъде по пътя го намира бездомното куче Гоби, което бяга с него 80 мили, преди да станат приятели за цял живот. Със сигурност Дион ще разкаже и за тази част от историята си, преди да се срещнем с още един бегач – Калоян Пейчев-Кофе, който идва с премиерен филм и разказ за рекорда си за най-скоростно преминаване на планинския маршрут Е4. Ако това не ви стига, на фокус са и катеренето, и колоезденето, а WWF идват с важни теми около българската природа.

Дни на предизвикателствата са от 2 до 5 декември в УАСГ и Френския институт, на predizvikatelstva.com и facebook.com/dninapredizvikatelstvata
Билетите са 30лв или 13лв за 10-13-годишните от bilet.bg и магазини Стената

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098