Бранимир Йотов и неговите аерографии

10 ноември 2011 текст Клодин Жендова
През далечната 1879 във въображението на ексцентричния бижутер Абнер Пилер се ражда идеята за странен нов уред. Сглобява го от супена лъжица, игла за шевна машина, извит накрайник на отвертка и още няколко метални чаркуляци. През настоящата 2011 съоръжението, претърпяло безброй модификации, наричаме аерограф, а човекът, който може да “аерографиса” почти всеки предмет, дошъл ви на ум, се казва Бранимир Йотов.


Брани е завършил Националната художествена академия, откъдето излиза горд художник реставратор. Както често става с хубавите неща в живота обаче, без да я търси, аерографията сама идва при него. Не му е нужно кой знае колко време, за да прецени, че това е изключително интересно и до голяма степен отговорно занимание, с което бързо изявява готовност да се сприятели по-отблизо. Рисува върху мотори, автомобили, каски, сърфове, камиони, лаптопи, моторници, музикални инструменти и кожени якета... Абсолютно сигурни сме, че не би пропуснал шанса да рисува и върху най-безумното нещо, което му предложите – ей така, от чисто любопитство. Защото Брани е отворен за всякакви откачени и нетипични изяви и идеи в сферата на изкуството, street art-а, че дори и в интериорните решения. Единственото, което му понакуцва, е търпението. Но признава, че работи и по този въпрос.
От няколко години Брани има собствено студио – Gargamel. Физическият му адрес е в квартал Княжево, но по-лесно ще го откриете на studiogargamel.com. И понеже аерографията очевидно не е достатъчно предизвикателство за него, отскоро Брани се е заел и с реставрация на ретро автомобили и мотоциклети. В момента работи по реставрацията на мотор MZ от 1957, а изключително приятната идея, която таи за в бъдеще е следната: “Да направя дарение на Горнобанската пожарна под формата на рисунки и pinstriping (все още непозната за България американска технология на рисуване – бел. ред.) върху малка пожарна кола, по модел на американските пожарни. Те са пъстри и шарени. Ще стане супер!”

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.