• Активен град

  21 септември 2016

  текст Виолета Иванова снимки Кирил Кралев

  Нищо че е празник – този уикенд София не мързелува. Вместо това слага най-удобния екип и от 23 до 25 септември доказва, че заслужава короната Европейска столица на спорта 2018. В трите активни дни на две локации гледаме (и пробваме) над 20 спорта, а над всичко това пишем Extreme Fest Sofia.
 • .
 • Оглед на наследството

  15 септември 2016

  Каквото и да планирате за този уикенд, 17 и 18 септември, Съветът на Европа има по-добра покана за вас – поне ако винаги ви се е искало да влезете на подробен оглед в Съдебната палата, Музея по палеонтология на СУ, Синагогата, Джамията, Света София, БНР или Френската резиденция на Оборище.
 • Играта продължава

  8 септември 2016

  текст и снимки Виолета Иванова

  Какво може да накара непознати да напълнят цял уебсайт с твои снимки и случайни факти (като този, че клавиатурата ти отхвърля копчето 4, например)? А да те следят на групи из града, за да разкрият къде точно живееш? Изненада, отговорът не е "да си Риана". Достатъчно е да разцъкваш League of Legends или Minecraft без почивка, докато станеш толкова про, че Амазон и Гугъл да ти плащат, за да продължиш. Днес си позволихме да отнемем малко от скъпото време на Преслав Иванов – геймър, стриймър, влогър и вожд на петцифрени орди от интернет потребители – за да чуем от извора как така "играя игри" вече може да е най-горе в CV-то на много успешен човек.
 • Дълги разстояния

  8 септември 2016

  Сменяме баналното тичане към трамвая с дълго бягане, в което няма и милиграм стрес, а единственото препятствие са многото километри. Връзвайте маратонките и грабвайте стартов номер, защото и той е важен – понякога повече от номера на финала.
 • Снимане с препятствия

  1 септември 2016

  София се включва за първи път в календара на глобалния Фотомаратон, който обикаля над 80 страни по света, а предизвикателството на наш терен е следното: шест часа, три снимки, нула обработка. Заинтригувахме ли ви?
  Четете надолу под останалите въпроси.
 • Жар за грил

  18 август 2016

  От седмица турнирът по спортен грил на Лидл ни върти на бавен огън с титлата "грил майстор", каквито не сме. И понеже не ни бива в това да не можем нещо, разучихме малките цър-пър тънкости, които дават преднина и на чирака. Ако и вие за първи път ще мятате мръвки върху жаравата, спокойно – всичко започва с "отворете си една бира".
 • Нещата от живота: Рене Карабаш

  18 август 2016

  текс Емануела Иванова снимка Николай Петков

  Искахме да говорим с нея, още когато отворихме стихосбирката ѝ Хълбоци и пеперуди. Но моментът отлетя. Сега се сещаме пак, а Августин Господинов ни пише "Тя е пич, ще се разберете" в месинджър и пуска в следващия балон телефона на Ирена Иванова или Рене Карабаш, както ви харесва.
 • В сезона на дивите боровинки

  18 август 2016

  текст Нaталия Иванова снимки Антонио Вълчев

  "Сърфът е прекалено готин за Олимпийските игри", излиза от устата на пионера в дисциплината Корки Карол, когато обявяват, че през 2020 в Токио ще има рампа, вълни и стена за +6 нови спорта в състезателната листа. Говорим за сърф, скейт, карате, бейзбол, софтбол и спортно катерене, но не помежду си – с нас са Марина и Фатима от Wild Berries, които през лятото се плъзгат по морското равнище, а зимата стоят пак така смело върху дъската в най-дълбокия сняг. Тук обаче има и по-важен баланс от онзи, който задържа краката им върху нея: идеята, че "нежен пол – суров спорт" е златна комбинация, без значение дали целта е медал или бягство от ежедневието с нива на адреналин под нулата.
 • София диша

  4 август 2016

  Започва се, в неделите на август и в празна София ще има тълпа, стига да знаете къде да отидете.
 • Нещата от живота: Тома Гоарду

  28 юли 2016

  текст Никола Шахпазов, снимки Ралица Димитрова

  Ако кажем просто, че Тома пътува много, ще останем на хиляди километри от истината. През последните 14 години е живял в общо 52 държави, като най-краткият му престой е бил 3 седмици, а най-дългият – 10 месеца.
 • Игра на кодове

  21 юли 2016

  текст Виолета Иванова

  Ако довършвате списъка "кола, телефон с мобилен нет, фенерче, страст към загадките, силна компания и готовност да кръстосвате заедно София по тъмно" с голямо ✔ отстрани, знаем закъде сте готови. Нощна стража е отборна игра, която иска всичко това, за да ви даде още повече в замяна.
 • По-силно, по-бързо!

  14 юли 2016

  С тези команди бащата на Андре Агаси го нахъсва чак до Уимбълдън, но и тук долу важат. Нищо че топката е друга. За да се срещнем с два американски спорта, които имат здрав терен под краката си и у нас, отляво ни излиза женският отбор Атлетик, а отдясно – момчетата от Sofia Bears. Не бихме блъскали рамене с тях, затова само си говорим – с Калина и Антон.
 • Три пъти по 100

  14 юли 2016

  текст Никола Шахпазов, снимки Ралица Димитрова

  Магазинът за крафт пиво 100 Beers току-що се премести с 25 номера по-нагоре по Юрий Венелин и вече е опасно близо до редакцията ни – как да не завием натам след работа, за да видим колко са пораснали и какво ново са заредили в хладилниците.
 • Вкус на сила

  7 юли 2016

  текст Ирина Димова

  Има една стара песен, която свързва яденето на сладолед с това да не ти пука за нищо, но идеята на Power Pops е точно в обратната посока. Днес се срещаме с тримата герои, които ги подават от фризера, за да освежат главите ни на тема социални проблеми.
 • Един легион зад гърба

  30 юни 2016

  текст Виолета Иванова

  Часове наред орди изкаляни хора тичат из полето под изпепеляващо слънце. Катерят се по железни рампи, висят от дървени конструкции, гмуркат се в мътни реки и изобщо минават през огън и лед, за да си тръгнат без друга награда, освен един тон адреналин. Това не е кино сюжет, а реалният екшън Legion Run или онова не-състезание, в което враг са само собствените ти граници.
 • Приказки за квас и щастие

  30 юни 2016

  текст Емануела Иванова снимки Ралица Димитрова

  Жив хляб вече се пече на Порто Лагос 1, докато рафтовете, от които ще се продава още втасват. Преди да започнем да минаваме редовно през пекарната на Хляб&Soul, стискаме двата чифта набрашнени ръце, които създават най-вкусната храна с душа.
 • Напред & Нагоре

  30 юни 2016

  Хоризонтът пред нас сякаш не мърда, но има как да го раздвижим по вертикалата – на старта на юли избираме между сенките на Витоша, извивките на Пирин и пейзажите из цялата карта под натиска на педалите. Целта и скоростта са различни, но в правилна посока, която хващаме с първата крачка извън града.
 • Нещата от живота: Тенко Николов

  30 юни 2016

  текст Нaталия Иванова

  Ако всеки ден виждате него зад бюрото на шефа, значи сте в правилния офис и сте омесени от същото тесто – с балансирано съдържание на работохолизъм, широки интереси и инат. Тенко Николов е изпълнителният директор на уеб хостинг компанията SiteGround – същата, която спечели приза за IT работодател през 2015 и която разбира тимбилдинга като концерт в планината или премиера на Междузвездни войни.
 • Чай от сутрин до вечер: Кайл Уитингтън

  24 юни 2016

  текст Наталия Иванова

  На тeзи страници съставките са две, но не говорим просто за вряла вода и няколко сушени листа. В каната тук от години са пуснати страстта и любопитството на Кайл Уитингтън, който не само е влюбен в чая, а му е посветил живота си и го познава в енциклопедични грамажи.
 • Под дърво и камък

  23 юни 2016

  текст Виолета Иванова

  Да кажем, че и родителите ни са зарибени, не звучи като реклама, но реално дори е най-добрата. Говорим за Geocaching – игра без граници по възраст (или каквото и да било), която с три думи е лов на съкровища, а с повече – ето това: