• Какво не знаехме за... 29 февруари

  27 февруари 2020

  текст Виолета Иванова

  Знаете ли защо тази година февруари е с ден по-дълъг? Ако можете да отговорите с три думи, значи има какво още да научим заедно: като например защо високосните години не огряват еднакво навсякъде и как така историята помни и 30-дневен Малък Сечко.
 • .
 • Личен асистент

  30 януари 2020

  Някои умни технологии са просто хитри. Други честно правят живота по‑добър.
 • Sofia Game Jam Week 2020

  23 януари 2020

  В интервю с французина Александър Лене си говорихме за живота на гейм дизайнера у нас (и какво изобщо значи това), но ако на вас ви е ясно и искате да навлезете дори по-дълбоко в индустрията, освободете си дните от 24 януари до 2 февруари. Причините защо са на sofiagamejam.com и тук накратко:
 • Играта като професия: Александър Лене

  23 януари 2020

  текст Виолета Иванова снимка Севда Семер

  Петък 5 следобед е, когато записват имената ни, за да ни пуснат в онази недостъпна част на ЦУМ, в която един французин е като у дома си от няколко години. Офисът на Алекс Лене – този на компанията за мобилни игри Gameloft – вече се е опразнил за уикенда, така че няма кой да види как зяпаме конзолите, джагите, билярдните маси, ярките сепарета като в американски дайнър и паравана, зад който имат киносалон. Така е в тех компаниите, но ни е ясно, че не всичко тук е купон – всеки нов проект значи здраво бачкане и известно безсъние.
 • Хич не ми се смей, капитан Кук!

  19 декември 2019

  текст Петя Кокудева

  Преди 13 години със заем си купих миниатюрен таван. Бях на 24, работех здраво и нито преди, нито после съм мечтала да живея другаде, освен на таван. Когато с брокерката се качихме горе, първото, което видях, бе падащата през западния прозорец следобедна светлина. Не оглеждах дълго – връчих капарото. После се оказа, че таванът крие куп умишлено замаскирани недостатъци и бе сериозна разправия да се ремонтира основно. Парите за ремонт излязоха повече от парите за покупка – една без съмнение непрактична покупка. Този таван е моят обичен дом днес. И за миг не съм съжалявала. А онази светлина, заради която така наивно го избрах, продължава да пада по същия начин.
 • Коледни базари х3

  12 декември 2019

  Няма място за стрес, дори да сте доникъде с коледния шопинг – следват два уикенда с базари, на които ще се намери подарък и за най-изискващия вкус. Като например тези три:
 • Дни на храбростта

  28 ноември 2019

  текст Виолета Иванова

  Четворка гости от чужбина, допълнителна локация и по-дълга програма е отговорът, ако питате как са пораснали Дните на предизвикателствата от предното издание насам. Фестивалът за спорт на открито, туризъм и екология тръгва на 2 декември от Френския институт, а от 3-ти до 5-и ни изтегля към УАСГ, за да съпреживеем още чужди приключения и да обсъдим опазването на природата. За да огладнеете и вие по темата, надолу ви даваме по хапка от всеки от Дните.
 • Всички сме в играта

  24 октомври 2019

  текст Виолета Иванова

  Предния ноември първата Sofia Game Night хвана в мрежите си и върлите геймъри, и онези, които не бяха чували за Dota или пък за ескейп стая. Как? С десетки събития, от изложби до турнири, пръснати до късно из града. Защо? За да покаже различните лица на игрите и как игровите модели правят по-ефикасно и интересно и образованието, и изкуството, че и активизма. Пък и да засили индустрията у нас, разбира се. На 2 ноември издание две довършва започнатото, но с още по-голям замах и все така без вход. От картата с 32 локации вадим тези, които да не изпускате вие, и онези, където децата ви ще са главни герои.
 • Една рационална неделя

  10 октомври 2019

  текст Виолета Иванова

  10 ноември ще ви е ден за размисъл, ако го запазите за Ratio. Целодневният форум носи към Sofia Event Center тристепенно меню наука, която е поднесена така, че да я преглътнем лесно и да питаме за още. Готови знания трябват само по английски – събитието е без превод, а срещу 15-60лв от ratio.bg слушаме следващите трима лектори.
 • Mish Mash fest

  3 октомври 2019

  Бижута от Касиопея, арт магнити от Таралеж.ко, ароматни свещи от Scentique Candles, чорапи от Take a Step, лавандула в козметични бурканчета от Ayan и още пет реда БГ продукция за носене, мазане, подаряване се подрежда по щандове в есенното издание на шопинг феста. Вместо да проверявате отсега има ли нещо ново и непознато, просто давайте към зала В парка (над Люмиер) на 5 и 6 октомври да разберете на място – между 10:00 и 19:00.
 • Европейска нощ на учените 2019

  19 септември 2019

  Какво общо имат градинският грах и човекът? А какво е биобанка? Ами херпетология или пък квантов компютър?
 • Aniventure Comic Con

  4 септември 2019

  Следващият уикенд ще е приключение - на 14 и 15 септември Интер Експо Център става арена за близка среща с фантастични герои, създатели на комикси и актьори от хитови поредици.
 • Да се возиш или не?

  22 август 2019

  текст Виолета Иванова

  По-удобно от тролей, по-еко от кола и значително по-лесно от карането на колело – що е то? От година-две отговорът се плъзга безшумно по световните улици, а отскоро вече и у нас. Затова хващаме темата за електрическите тротинетки, докато е топла и (поне тук) още никой не е пострадал сериозно.
 • Езерото с лотосите

  18 юли 2019

  снимки Симон Варсано

  От будизъм през хиндуизъм до езиците пали, маратхи и санскрит думата udaya се превежда като храм, свещена планина, растеж, изгрев. От четири лета насам обаче тя значи и друго – йога ритрийт край Правец с богат график от практики, уъркшопи и жива музика, който разгъва постелка за благосъстоянието на духа ви от 14 до 19 август.
 • Сълзите на Ра

  11 юли 2019

  текст Кристина Йорданова

  Според египетската митология, когато бог Ра се разплакал над пустинята, така се появили пчелите. На тях днес дължим 70% от храната на масата си, но в замяна не им даваме едничкото, което искат – нормален климат и никой да не ги закача.
 • Малката голяма стъпка

  4 юли 2019

  текст Виолета Иванова снимка NASA, National Archives and Records Administration

  На 20 юли 1969 Нийл Армстронг прави своята лична малка крачка, но човешки огромен скок – първото стъпване на Луната. 50 години по-късно се завъртаме в орбита около тази велика история, преди National Geographic да зареди в ефира и цяла космическа поредица по същия повод.
 • 108 дни йога предизвикателство

  20 юни 2019

  DVD серията The Ultimate Yogi на популярния преподавател Травис Елиът предизвиква напредналите и вдъхновява начинаещите да надскочат себе си със серия от класове.
 • На въздух и две колела

  20 юни 2019

  Ако искате да порите с колелото си не Цариградско, а чистия вятър на планината, ето ви повод: велопоход Средногорие на 6 юли. Разстоянието е 50км от Горна Малина до Пирдоп, които изминаваме без състезание – организаторите от Бегач най-вече искат да докажат, че всеки може да кара толкова. Ако обаче се чувствате напълно боси, а ви се иска да се включите, ето подготовката, която ви трябва.
 • FuckUp Nights

  13 юни 2019

  Да се спънеш на сцената? Подобен страх преодоляват лекторите във FuckUp Nights - събитие, което кани хора с различен опит да разкажат за провалите си.
 • Форум Ratio

  13 юни 2019

  Отвъд редовните бар срещи, на които си говорим за наука на популярен език, по два пъти в годината Ratio гръмват с голямо събитие за стотици любознателни глави.