• Тяло, душа & Co.

  19 февруари 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Мисията за почивка и отпускане през уикенда се усложнява, ако нямаш кола и готовност за път. Поне така си мислехме преди да разберем, че в сърцето на София, на един натоварен булевард има място, където е толкова лесно да се отпуснем в блаженство. Позволихме си четири изживявания в Център Мандала, които разделихме в два дни за пълен детокс от града.
 • .
 • Духът на мастилото

  19 февруари 2015

  текст Ирина Димова снимки Севда Семер

  Преди време човек от екипа ни излезе в обедна почивка и се върна с татуировка. Така усетихме иглата на Момчил Генов. Един следобед отидохме в студиото му и докато на горния етаж нечия ръка се превръщаше в мечка, научихме за него няколко важни неща – че обича бокса, кирилицата, татуировките с дух и кучетата (да, последното значи, че никога не би посегнал с туш на питбулката си Мейдей Мейдей).
 • Manhood

  5 февруари 2015

  Разпознаваме ги веднага и без да сме видяли подписа на автора –
  суровите графични бижута на Нева Балникова, които отиват на смелите.
  Тези тук са мъжки и току-що са напуснали ателието на път към всеки, който обича да дописва себе си с кожа и метал.
 • Три стъпки над земята

  5 февруари 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Ето къде се намираме, когато сме щастливи. Момичето пред вас знае още един пряк път до там – нагоре по пилона.
 • Герои на нашето време

  29 януари 2015

  текст Ирина Димова снимки Ралица Димитрова

  Те са от рядка кръвна група. Умеят да се борят не за себе си, а за другите. Наскоро влязоха в селекцията на Дарик 40 до 40 за млади лидери, които тичат към бъдещето и създават смислени проекти. Техният е TimeHeroes.org – платформата за доброволчество, която събира добрите каузи накуп и на един клик. Третият учредител на организацията – Алек Андреев, не беше в София, когато с Яна Бюрер Тавание и Павел Кунчев седнахме на голямата маса в +това, за да си говорим за Времето. И Героите. И, между другото, разбрахме как се правят най‑добрите бъркани яйца и каква е силата на туитър.
 • мяСТО за бири

  29 януари 2015

  текст Гергана Гугунска, снимки Ралица Димитрова

  Или как две момчета стартират 100beers.bg, за да има откъде да си купуват крафт пиво.
 • Тела в движение

  22 януари 2015

  Четири спорта с интрига, които си струва да влязат в режима ви на живот.
 • Въпрос на характер

  8 януари 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Познаваме дизайнера Мила Атева отдавна. Тя отдавна познава мъжа до себе си – Васил Полеганов. Марката Sassa Bjorg е още една нишка, която ги свързва – тогава, когато работата е старание, удоволствие и бъдеще. Общи.
 • На среща с WhATA

  8 януари 2015

  текст Евелина Иванова, снимки Ралица Димитрова

  Започнахме годината добре – с бутилка розе, зимни сладкиши и нови приятели, които разбират от хубави сгради.
 • Всички на масата

  18 декември 2014

  текст Евелина Иванова, снимки Владимир Томашевич

  Храната за едни е отрова за други, казва Чърчил. Бихме го поправили, че всичко зависи от това кой я приготвя. В един неделен предиобед ние се доверихме на The Secret Dinner.
 • Без фабрични дефекти

  11 декември 2014

  текст Евелина Иванова, снимки Ралица Димитрова

  Те изработват празници, доставят ги на адреса и ви оставят спомен, който заслужава да бъде разказан.
 • Хвани ги, ако можеш

  4 декември 2014

  текст Евелина Иванова, снимки Ралица Димитрова

  Преди близо две години те облякоха Паметника на Съветската армия в костюмите на супер герои от комиксите и вдигнаха полицията в бойна готовност. После се качиха във вишката на Кравай и я превърнаха в беседка за разговори на високо равнище. Събраха и изпочупените пейки пред Св. Седмочисленици и ги преправиха до неузнаваемост. Destructive Creation са арт колектив от няколко човека (бройката се сменя според акцията), които не спират с намесата си в градския външен вид. Преди няколко дни момчетата с неясна самоличност спечелиха първия етап от конкурса на Absolut Transform Today. По повода се разбрахме да се видим в работилницата им. На срещата дойдоха трима, но отговаряха като един – нещо нормално за банда с идеология.
 • Divino Veritas

  13 ноември 2014

  текст Ирина Димова, снимки Ралица Димитрова

  Събота вечер в Grape Central. Софийският винобар не отстъпва с нито една тухла на местата от този вид в Испания или Ню Йорк, а Ефросия Благоева – собственик заедно с Яна Петкова, е тук всеки ден, за да споделя часове и знания за виното с гостите си. Иначе изкуствовед, тя е професионален дегустатор, оценител, автор и част от екипа на платформата DiVino. Над чаша каберне совиньон си говорим за най-голямото изложение за българско вино DiVino Taste този уикенд, професията мечта и слабостта на италианците към просекото.
 • Топла връзка

  6 ноември 2014

  текст Гери Турийска снимки Владимир Томашавич

  Следващият път, когато минавате по Любен Каравелов, забавете ход на номер 7. Тук е Чекмедже, най-топлото място в града – заради домашните напитки, приятелските срещи и пухкавите плетива, изработени ръчно от две момичета с фин вкус към живота.
 • Да успееш на игра

  30 октомври 2014

  текст Евелина Иванова, снимки Ралица Димитрова

  Преди четири години той потегля за Германия с автобус, но за малко да си остане на гарата. Шофьорът е категоричен – не иска да го качи с огромните картонени двойници на Йети, които е помъкнал. С толкова свръх багаж най-добре да си хванел тир. С кротко упорство обаче Петър Димитров успява да си извоюва място в рейса (макар и не до прозореца) и да стигне навреме за едно от най-големите изложения на спортни стоки в света, ISPO Munich.
 • Страшен пъзел

  23 октомври 2014

  текст Евелина Иванова, снимки Данислава Делчева

  Когато сте под ключ, натясно и в компания откривате неподозирани заложби – ваши собствени и чужди.
 • Да срещнеш Аделина

  23 октомври 2014

  текст Гери Турийска

  Тя умее да създава микро-общества. Уютни места за алтернативните хора, които винаги са имали най‑голяма нужда да се асоциират и да принадлежат на "своето си" място.
 • Тери Рандъл и любовта му към природата

  18 ноември 2013

  Името на Тери Рандъл може и да не ви говори много. Лицето му обаче със сигурност ви е познато. Той е „звездата” от рекламната кампания на GLOBUL Върни стария си телефон за рециклиране и спечели 50лв. отстъпка за нов смартфон, така че сте го зървали не просто веднъж и дваж.
 • Албена Тодорова и нейните стихове

  28 март 2013

  текст Доротея Василева снимки Петър Делчев

  Албена Тодорова е преподавател по японски език и преводач. Bembeni от twitter е аналитичният и понякога ироничен аватар на млада жена, която остава вярна на същността си на читател. Двете се срещат в поетичното обиталище на Бени benikki.tumblr.com, където на бял фон, без знамена и конфети, четем текстовете й – социално ангажирани или фикционални приказки, оградили това, за което я поканихме на кратък разговор, чиста поезия.
 • Разкодираните закони

  24 октомври 2012

  текст Тея Дия снимки Илиян Ружин

  Според Бърнард Шоу свободата носи отговорности, затова мнозина се страхуват от нея. Ние обаче познаваме група симпатични младежи, които не само не се боят от свободата, но са се заели сериозно да внесат яснота в живота на свободния гражданин, които не познава правата и задълженията си. Това са  Кристина Рангелова, Рени Христова, Вяра Молева, Деница Кожухарова, Петър Кьосев, Станимир Ненов, Георги Държанлиев и Никола Рачев от сайта pravatami.bg, ентусиазирани студенти по право, подхванали нелеката задача да посеят базова правна компетентност на хора като нас и вас.