• Преди Нощта на игрите: Мартин Кадинов

  25 октомври 2018

  текст Виолета Иванова снимки Севда Семер

  "Чистим си стаите!", казва през смях, когато подхващаме неудобната тема за стереотипите около геймърите. Като този, че са асоциални или онзи, че живеят на джънк и клавиатурите им са пълни с трохи.
 • .
 • Приятели с енергия

  18 октомври 2018

  Някои умни технологии са просто хитри. Други честно правят живота по‑добър.
 • Подземен свят

  4 октомври 2018

  текст Никола Шахпазов

  "И тъмна, и прашна, и мръсна, и страшна". Парадоксално е, че това е припевът на песен с името София, моя любов, нали?
 • Гаф Игнатиев

  4 октомври 2018

  текст Никола Шахпазов снимки Владимир Христовски

  "При тези огромни проекти няма как да гарантираме, че някой майстор няма да си остави ръцете."
  Йорданка Фандъкова пред bTV
 • Фредерик и София в София

  4 октомври 2018

  текст и снимки Севда Семер

  Той е от Дания, а тя е от Бразилия и това им личи по темперамента и стила. Той ще ви подаде ръка за здрасти, а тя – чаша подсладено мате (традиционен чай и цял ритуал, който носи от вкъщи). Заедно намират пълен баланс в живота и в проект на име Homs Arthaus: марка за мъжки гащеризони, в която София Диас е дизайнер и художник, а Фредерик Винсент – бизнес окото (както и модел на бранда поне за снимката ни днес). Докато подреждат в галерия Æther инсталация за новата си колекция на принципа "показвай – не разказвай", питаме кой мъж ще намери себе си във флорален гащеризон, как избират да живеят и работят в София преди година и защо усиленото ръкомахане тук им носи уют.
 • Улица Нов живот

  20 септември 2018

  текст Никола Шахпазов

  Освен разкопана за исторически ремонт на водопроводната мрежа, тези дни Иван Вазов е и облепена с призиви. С тях живущи на улицата протестират срещу проекта за нейния нов, европейски вид, а гневът им е колкото разбираем, толкова и неоправдан.
 • Парк ≠ паркинг

  30 август 2018

  текст Никола Шахпазов снимки Наталия Иванова

  Скептични сме към всяко ново решение на Столична община и едва ли можете да ни вините. Признаваме обаче – понякога успяват да ни изненадат с адекватни действия, единствената критика към които е, че можеше да бъдат предприети преди 10 години.
 • Номинирай Героите на 2018

  16 август 2018

  текст Виолета Иванова снимка Яна Лозева

  Имало едно време три 10-годишни хлапета. Те имали доста сгъстен график – то не били компютърни игри, не били гостита с преспиване, уроци по плуване или пък, разбира се, домашни. Но пак намирали време редовно да произвеждат саморъчно купчини рисунки за оцветяване, с които после да занимават по-малките си приятелчета от детска градина Първи юни в Плевен. Пък и да им четат нова книжка всеки път.
 • Вечната тема за времето

  19 юли 2018

  текст Наталия Иванова

  Час напред или час назад въртяхме часовника утре? Сигурни сме, че този въпрос ви тормози два пъти в годината, но сега има защо да разсъждаваме върху него и трети – до 16 август Европейската комисия пита доколко ни харесва лятното часово време. Зимното, ако не сте се замисляли, е "оригиналното" и не подлежи на дискусия, затова надолу търсим уловката в късните летни залези, преди да пуснем гласа си в анкетата.
 • Не изпускай (и) това световно

  19 юли 2018

  снимки Gregor Znidarsic

  Ако финалите с 22-ма и кожена топка още ви държат влага, може би е добра идея да смените терена. Ето предложение: зала София в Борисовата градина, където от 22 до 28 юли тече Световното първенство по футбег. Ако хек ви говори повече, то още не е всичко – историята зад спорта е дълга и интересна, така че започваме играта с нея.
 • Къщата на раздора

  5 юли 2018

  Така изглежда новият временен трън в разговорите за градската ни среда. Ние го харесваме. Не защото е вдигнат навреме, бетонът в основата му е перфектен, няма недовършени елементи и е идеалната скулптура, която искаме да виждаме в градината срещу Двореца. Бронзовата къща на Пламен Деянофф не е всичко това. Но е лъвски скок спрямо последните традиционни изблици покрай европредседателството (да, за лъва пред НДК говорим). И всъщност изпълнява главната задача на съвременното изкуство, каквото тя е – да разгаря полемики и да ни събуди да мислим.
 • 1 юни: По-хубаво от рожден ден

  23 май 2018

  Нали не се заблуждавате, че ще минете с букет балони за празника? Веднъж научили за съществуването на 1 юни, хлапетата ви очакват целодневна екстраваганца в своя чест.
 • Хвани коктейла за опашката

  10 май 2018

  текст Емануела Иванова

  "Седем дни коктейли пили и се веселили“ може да е вашето обобщение на седмицата от 14 до 20 май, ако вървите по петите на World Class Cocktail Week в града.
 • Луда надпревара

  10 май 2018

  текст Емануела Иванова снимка Любимир Асенов

  Шопска салата, хамак и къща звучат като елементи на перфектната почивка, но всъщност са дизайни на безмоторни колички, които в един есенен ден преди 4 години летяха бясно по нанадолнището на булевард Черни връх в първото Red Bull Soapbox състезание у нас.
 • Класа в чаша

  3 май 2018

  на снимката Ъруин Триковски

  Да отпиваш случки на малки глътки е по-сладко от обръщането на цели вечери на екс. Ако клатите съгласно глава, имаме чудесна новина: от 14 до 20 май десет бара в града ни сервират точно това – бавни и славни преживявания в чаши с коктейли, забъркани с алкохол от първа лига в рамките на World Class Cocktail Week.
 • Четири дни без край

  3 май 2018

  Наклонете осмицата във възрастта на Софийския фестивал на науката и ще получите темата му – безкрайността. Или онзи необозрим брой възможности, които се разкриват пред учените с всеки сантиметър от прогреса.
 • Handmade Mall Fest

  13 април 2018

  Въпросът как да оползотворите дългия уикенд от 20 до 22 април ви е решен с отбивка в Serdika Center. И не, нямаме предвид да го прекарате (само) в пълнене на торби из няколкото етажа магазини. Между 12:00 и 20:00 в зоната пред Reserved на ниво -1 щандове опъват отбор членове на Регионална занаятчийска камара – София, за да продават готова ръчна арт продукция и да ни учат как сами да упражняваме занаятите им.
 • Уикендът на базарите

  29 март 2018

  Четири точки в града, където да напълним великденските подаръчни торби.
 • Ключови герои

  29 март 2018

  текст Виолета Иванова

  Докато Китодар Тодоров и водещата Рада Стаменкова пълнят паузите с умни шеги, 10 души разказват на Форум Ключ за своите супер начинания, от които печели цялото ни общество. Подготвяме се за 5-часова емисия добри новини с представяне на героите.
 • До Марс без обратно

  8 март 2018

  текст Емануела Иванова

  Колективно прецакахме Земята и само заедно можем да я реабилитираме, но с темповете, с които схващаме концепции като рециклиране и възобновяеми ресурси, може да стане твърде късно твърде скоро. Затова по-напреднали умове вече работят по План Б и ни търсят нова планета.