• И все пак тя ще тича

  6 юни 2019

  В спорта и една секунда разлика е важна. А как се преодолява преднина от няколко века? С упорита борба е отговорът на жените, на които е позволено да бягат в маратони едва от 50-ина години насам.
 • .
 • От другата страна на бара: Ники Нейков

  16 май 2019

  Влезли четирима приятели в бар... Вместо смешка, после идва грешката, която най-често допускаме при поръчването на коктейл: "Че го правите рядко и на неправилните места".
 • Дни на гордост

  16 май 2019

  текст Севда Семер

  "Не давай власт на омразата, дай власт на любовта". С това послание на 8 юни шествието Sofia Pride минава през града, но още отсега около него се случват куп други събития. Те качват на екран документални филми със силни истории, посочват политическия смисъл на движението или ни канят на изложба и спортен терен, за да видим различните лица на въпроса – рисуваме дъга в календара поне за следващите шест.
 • Мина за знание

  25 април 2019

  текст Виолета Иванова

  Да научиш нещо ново и да си спомниш позабравеното старо е целта и на деветия Софийски фестивал на науката, който разпределя из залите на София Тех Парк повече от 100 наши и чужди учени от най-разнообразни сфери. От морското дъно до космическите черни дупки и от динозаврите и първите пътешественици-откриватели до последните иновации в технологиите и науката – има по нещо за всяка възраст и интерес в 4-дневната програма от лекции, прожекции, работилници, демота, изложби и дори стендъп. От пълния график на sofiasciencefestival.bg изваждаме сламки за най-любопитното във всеки ден.
 • Какво не знаехме за... Юрий Гагарин

  4 април 2019

  текст Виолета Иванова снимки San Diego Air and Space Museum Archive / Arto Jousi

  "Някога най-известният човек на планетата, както в живота, така и в смъртта си, той се оказва личност, за която светът не знае много", обобщава Джейми Дорън, ровил надълбоко в историята на първия космонавт, за да я събере в документален филм и биографична книга. Забиваме и ние пръст в тях 58 години след полета на Восток-1 на 12 април (оттогава Ден на авиацията и космонавтиката), за да търсим отговорите какво е вдигнало Юрий Гагарин сред звездите и какво го е свалило под земята на едва 34.
 • Физкултурници

  28 март 2019

  текст Виолета Иванова

  Докато четете, спортен клуб Бегач пече новото издание на форума си за активен начин на живот. Макар да идва в сбит мащаб (в залата на Генератор) и без жив превод (упражнете си английския), четвъртата Физкултура пак дава ценно ноу-хау за тренировки, храна, терапия и най-вече мотивацията да правиш необикновени неща през личните истории на няколко наши и чужди приключенци. Ето ги първите 5, включени в билета (наред с био обяда на място), а на fizkultura.bg списъкът с гости още ще расте.
 • Да бъдеш йога

  14 март 2019

  "Не се интересувам да правя йога. Искам да бъда йога", пише на стената на новия център 2Health Hub. Днес влизаме, за да усетим с тяло тукашната рецепта как се става йога.
 • Кожата, в която не живеят

  14 март 2019

  Ноември е най-жестокият месец. Не го бъркаме с април от Погребението на мъртвите на Томас Елиът – тогава американската норка всъщност се ражда, за да умре седем месеца по-късно в името на топло палто. Как да спрем този зловещ цикъл ни показват с изложба – ако имате как, заведете на нея и депутат.
 • Parlez-vous français?

  7 март 2019

  текст Габриела Канджева

  На всички ни се иска да отговорим с "Oui!" на този въпрос, но, уви, само някои владеят наистина езика на Молиер, а най‑щастливите го научават като съвсем мънички. За да бъде и вашето дете сред тях, ето го мястото – почасовата ясла Мечетата на Френския институт в България, където ще проговори най‑сладкото си "r" по време на игра.
 • Реката на живота

  21 февруари 2019

  текст Кристина Йорданова

  Представете си маршрута, по който се движите всеки ден, само че днес на пътя ви е застанала висока стена и е невъзможно да пресечете улицата. Търсите алтернативен вариант, но и там се изправяте пред бетон и се оказвате заклещени, а за да оцелеете трябва да преминете от другата страна.
 • Техно детективи

  14 февруари 2019

  Някои умни технологии са просто хитри. Други честно правят живота по‑добър.
 • Дъга от истории

  7 февруари 2019

  текст Виолета Иванова снимки Севда Семер

  "Знаех, че ме привличат мъже, но не и че има дума за това, докато не станах на 15", спомня си Флорин Бухучану, ЛГБТИ активист от 90-те насам. От Румъния е – държава, която много прилича на нашата, но имате ли идея, че докато тук декриминализираме хомосексуалността през 1968, там спират да хвърлят хора в затвора заради нея чак през 2001? Още много неща в разказа на Флорин обръщат представите ни и свиват стомаха – ето какво ни води при Седрик и Алин Фейто, които пътуват по света, за да събират и разказват лични ЛГБТИ истории като неговата през проекта си PAINT.
 • Време за лягане

  10 януари 2019

  текст Севда Семер

  Никога, и да ви се иска, няма да спечелите медал за "недоспал съм" или "не говоря преди първата чаша кафе". В последните години оскъдният сън стана повод за гордост – да нямаш осем часа за губене в леглото е доказателство, че животът и работата ти са бързи и интересни. В тази епидемия на недоспиване (от което страда почти всеки втори) печелят единствено онези, които знаят колко е важно да гасят лампата и себе си навреме.
 • Три опасни дни

  29 ноември 2018

  текст Виолета Иванова

  Ако нещо ви звучи екстремно, навярно е ежедневие за хората, с които се запознаваме на Дните на предизвикателствата. Форумът с живи срещи, прожекции и работилници този път се отваря и за нови смели теми като рафтинга, спелеологията и мореплаването, а какво още ви чака от 3 до 5 декември – пускаме ви трейлър на програмата, която се зарежда в пълен вид на predizvikatelstva.com.
 • Разумни разговори

  1 ноември 2018

  текст Кристина Йорданова

  Есенното Ratio подава микрофон на теми за Земята, Космоса, насекомите и дори неща, които доскоро мислехме за чиста фантасмагория, а от другата страна го хващат учени от съответните области. Попиваме знания от тях почти цяла събота (и основно на английски), а после поливаме натрупаното интелектуално богатство с афтърпарти.
 • Игри по тъмно

  1 ноември 2018

  текст Виолета Иванова

  Тази събота ще падне игра – точно в 18:00 на 3 ноември натискаме бутона старт на Sofia Game Night или първото по-масово събитие за видео-, настолни и въобще всякакви игри, което обединява 19 локации и още повече организации (начело с Гьоте-институт и Game Dev Summit). Да е вълнуваща и за индустрията, и за запалените геймъри, и за онези, които не са докосвали конзола, е идеята на Нощта, която всъщност започва още в петък – с интерактивна изложба, и продължава до когато имаме сили с всичко от стендъп и косплей до градски лов на загадки и напечени турнири с награди.
 • Нещата от живота: Folch Studio

  1 ноември 2018

  текст Севда Семер

  В офиса им с огромни прозорци в Барселона за момент изглеждат така, сякаш имат всичко: едновременно силни дизайн проекти и достатъчно време за сърф и невинни странични забавления като еротичното списание Odiseo.
 • Преди Нощта на игрите: Мартин Кадинов

  25 октомври 2018

  текст Виолета Иванова снимки Севда Семер

  "Чистим си стаите!", казва през смях, когато подхващаме неудобната тема за стереотипите около геймърите. Като този, че са асоциални или онзи, че живеят на джънк и клавиатурите им са пълни с трохи.
 • Приятели с енергия

  18 октомври 2018

  Някои умни технологии са просто хитри. Други честно правят живота по‑добър.
 • Подземен свят

  4 октомври 2018

  текст Никола Шахпазов

  "И тъмна, и прашна, и мръсна, и страшна". Парадоксално е, че това е припевът на песен с името София, моя любов, нали?