• Гаф Игнатиев

  4 октомври 2018

  текст Никола Шахпазов снимки Владимир Христовски

  "При тези огромни проекти няма как да гарантираме, че някой майстор няма да си остави ръцете."
  Йорданка Фандъкова пред bTV
 • .
 • Фредерик и София в София

  4 октомври 2018

  текст и снимки Севда Семер

  Той е от Дания, а тя е от Бразилия и това им личи по темперамента и стила. Той ще ви подаде ръка за здрасти, а тя – чаша подсладено мате (традиционен чай и цял ритуал, който носи от вкъщи). Заедно намират пълен баланс в живота и в проект на име Homs Arthaus: марка за мъжки гащеризони, в която София Диас е дизайнер и художник, а Фредерик Винсент – бизнес окото (както и модел на бранда поне за снимката ни днес). Докато подреждат в галерия Æther инсталация за новата си колекция на принципа "показвай – не разказвай", питаме кой мъж ще намери себе си във флорален гащеризон, как избират да живеят и работят в София преди година и защо усиленото ръкомахане тук им носи уют.
 • Улица Нов живот

  20 септември 2018

  текст Никола Шахпазов

  Освен разкопана за исторически ремонт на водопроводната мрежа, тези дни Иван Вазов е и облепена с призиви. С тях живущи на улицата протестират срещу проекта за нейния нов, европейски вид, а гневът им е колкото разбираем, толкова и неоправдан.
 • Парк ≠ паркинг

  30 август 2018

  текст Никола Шахпазов снимки Наталия Иванова

  Скептични сме към всяко ново решение на Столична община и едва ли можете да ни вините. Признаваме обаче – понякога успяват да ни изненадат с адекватни действия, единствената критика към които е, че можеше да бъдат предприети преди 10 години.
 • Номинирай Героите на 2018

  16 август 2018

  текст Виолета Иванова снимка Яна Лозева

  Имало едно време три 10-годишни хлапета. Те имали доста сгъстен график – то не били компютърни игри, не били гостита с преспиване, уроци по плуване или пък, разбира се, домашни. Но пак намирали време редовно да произвеждат саморъчно купчини рисунки за оцветяване, с които после да занимават по-малките си приятелчета от детска градина Първи юни в Плевен. Пък и да им четат нова книжка всеки път.
 • Вечната тема за времето

  19 юли 2018

  текст Наталия Иванова

  Час напред или час назад въртяхме часовника утре? Сигурни сме, че този въпрос ви тормози два пъти в годината, но сега има защо да разсъждаваме върху него и трети – до 16 август Европейската комисия пита доколко ни харесва лятното часово време. Зимното, ако не сте се замисляли, е "оригиналното" и не подлежи на дискусия, затова надолу търсим уловката в късните летни залези, преди да пуснем гласа си в анкетата.
 • Не изпускай (и) това световно

  19 юли 2018

  снимки Gregor Znidarsic

  Ако финалите с 22-ма и кожена топка още ви държат влага, може би е добра идея да смените терена. Ето предложение: зала София в Борисовата градина, където от 22 до 28 юли тече Световното първенство по футбег. Ако хек ви говори повече, то още не е всичко – историята зад спорта е дълга и интересна, така че започваме играта с нея.
 • Къщата на раздора

  5 юли 2018

  Така изглежда новият временен трън в разговорите за градската ни среда. Ние го харесваме. Не защото е вдигнат навреме, бетонът в основата му е перфектен, няма недовършени елементи и е идеалната скулптура, която искаме да виждаме в градината срещу Двореца. Бронзовата къща на Пламен Деянофф не е всичко това. Но е лъвски скок спрямо последните традиционни изблици покрай европредседателството (да, за лъва пред НДК говорим). И всъщност изпълнява главната задача на съвременното изкуство, каквото тя е – да разгаря полемики и да ни събуди да мислим.
 • 1 юни: По-хубаво от рожден ден

  23 май 2018

  Нали не се заблуждавате, че ще минете с букет балони за празника? Веднъж научили за съществуването на 1 юни, хлапетата ви очакват целодневна екстраваганца в своя чест.
 • Хвани коктейла за опашката

  10 май 2018

  текст Емануела Иванова

  "Седем дни коктейли пили и се веселили“ може да е вашето обобщение на седмицата от 14 до 20 май, ако вървите по петите на World Class Cocktail Week в града.
 • Луда надпревара

  10 май 2018

  текст Емануела Иванова снимка Любимир Асенов

  Шопска салата, хамак и къща звучат като елементи на перфектната почивка, но всъщност са дизайни на безмоторни колички, които в един есенен ден преди 4 години летяха бясно по нанадолнището на булевард Черни връх в първото Red Bull Soapbox състезание у нас.
 • Класа в чаша

  3 май 2018

  на снимката Ъруин Триковски

  Да отпиваш случки на малки глътки е по-сладко от обръщането на цели вечери на екс. Ако клатите съгласно глава, имаме чудесна новина: от 14 до 20 май десет бара в града ни сервират точно това – бавни и славни преживявания в чаши с коктейли, забъркани с алкохол от първа лига в рамките на World Class Cocktail Week.
 • Четири дни без край

  3 май 2018

  Наклонете осмицата във възрастта на Софийския фестивал на науката и ще получите темата му – безкрайността. Или онзи необозрим брой възможности, които се разкриват пред учените с всеки сантиметър от прогреса.
 • Handmade Mall Fest

  13 април 2018

  Въпросът как да оползотворите дългия уикенд от 20 до 22 април ви е решен с отбивка в Serdika Center. И не, нямаме предвид да го прекарате (само) в пълнене на торби из няколкото етажа магазини. Между 12:00 и 20:00 в зоната пред Reserved на ниво -1 щандове опъват отбор членове на Регионална занаятчийска камара – София, за да продават готова ръчна арт продукция и да ни учат как сами да упражняваме занаятите им.
 • Уикендът на базарите

  29 март 2018

  Четири точки в града, където да напълним великденските подаръчни торби.
 • Ключови герои

  29 март 2018

  текст Виолета Иванова

  Докато Китодар Тодоров и водещата Рада Стаменкова пълнят паузите с умни шеги, 10 души разказват на Форум Ключ за своите супер начинания, от които печели цялото ни общество. Подготвяме се за 5-часова емисия добри новини с представяне на героите.
 • До Марс без обратно

  8 март 2018

  текст Емануела Иванова

  Колективно прецакахме Земята и само заедно можем да я реабилитираме, но с темповете, с които схващаме концепции като рециклиране и възобновяеми ресурси, може да стане твърде късно твърде скоро. Затова по-напреднали умове вече работят по План Б и ни търсят нова планета.
 • Да си режисьор в класна стая

  8 март 2018

  текст Наталия Иванова

  Историята на Даниел Симеонов звучи на моменти познато. Преди да стане учител, завършва кинорежисура, работи в телевизия и накрая сяда в корпоративен офис, където бързо и окончателно прегрява. Докато се чуди как да се върне в родното си село Ъглен и да действа оттам на свободна практика, попада на обява на Заедно в час и къса с живота в София.
 • Физика на радостта

  1 март 2018

  Форум Физкултура ни дърпа към активния начин на живот само с три възклицания: "Тренировка! Храна! Мотивация!". Зад тях обаче се строяват цял отбор супер хора, подготвени за маратон от лекции и уъркшопи следващата събота. Запознайте се с главните дотук, а после минете през fizkultura.bg да си купите стартов номер за 10 март.
 • Светът е за двама... но има и публика

  8 февруари 2018

  Не е наша работа как празнувате 14 февруари, ако сте насаме. Ако обичате да се обичате в тълпа обаче, помагаме с варианти.