• "Да се чуем" в Международния ден на възрастните хора

  1 октомври 2021

  текст Димитър Димитров

  Дали е благият глас в телефонната слушалка, размитият образ в скайп или милият лик, махащ ни за довиждане през прозореца, възрастните хора са сред най-ценните богатства за всеки син, дъщеря, внук, а и за всяка общност. Техните истории са наши уроци, а стъпките им са пътеводителят, от който се нуждаем все повече с всяка изминала година.
 • .
 • Нещо за уикенда

  20 септември 2021

  текст Таня Трендафилова

  Съботите и неделите са за почивка, срещи с приятели и протяжни разходки из колоритните софийски улички, особено когато времето все още позволява. Докато планирате маршрута си за 25-26 септември, не пропускайте да включите Женския пазар и по-конкретно входа откъм улица Кирил и Методий, където в обособена зона започва първият от поредицата уикенд пазари, които ще ни изкушават с приготвена на място храна, напитки, селекция от книги, цветя, фермерски продукти, картини на български автори, музика, антики, дрехи и какво ли още не – всеки почивен ден оттук нататък.
 • Какво не знаехме за Олимпийските игри?

  9 август 2021

  текст Виолета Иванова

  Още преди България да запише най-успешното си олимпийско представяне през този век, Летните олимпийски игри 2020 вече влязоха в историята с това, че не се проведоха в годината, на която са кръстени. Докато чакаме завръщането на всички българки, окичили се с медали от ценни метали, ровим в хрониките за най-интерестните факти около игрите досега.
 • Централните софийски хали през възходи и провали

  30 юли 2021

  текст Димитър Димитров снимка Иван Шишиев

  „Новобългарският престолен град се сподоби с още една монументална сграда от твърде значителен характер. Това е Покритото тържище или тъй нареченото, кой знае по чия прищявка, с немската дума Хали. Това тържище е една неоценима придобивка не само за естетиката на столицата, но и за доброто здраве на жителите на града“ – списание Съвременна илюстрация.
 • Sofia Treasure Hunt - градско приключение за знание и забавление

  2 юли 2021

  текст Димитър Димитров

  Ако имате "късмета" да прекарате по-голяма част от лятото си в София, то приключенията с приятели могат да ви застигнат и тук. Вече няколко месеца Sofia Treasure Hunt привлича както българи, така и чужденци в кратка, но запомняща се надпревара с много смях, заряд и нови открития. Днес те срещаме с Елеонора Иванова. Освен че е сред най-опитните и очарователни гидове на Free Sofia Tour, тя е и един от главните виновници за най-новото увлекателно градско приключение.
 • Food & Drink Awards: Гласуваме за любимите си заведения

  13 май 2021

  2020 беше трудна година за всички заведения на картата на София и Пловдив, но това не спира приятелите ни от Go Guide да окичат заслужилите в бранша със своите награди FOOD & DRINK AWARDS.
 • Науката в действие

  13 май 2021

  текст Таня Трендафилова снимка NASA

  Този месец лекциите, уъркшопите и експериментите от различни области на познанието отново излизат на дневен ред: време е за поредното издание на Софийски фестивал на науката и както винаги темите отразяват глобални явления, но и провокират широк интерес. Ако някога сте се питали има ли надежда за по-добро бъдеще за планетата ни, къде да търсим извънземен живот или как се отразява самотата на мозъка ни, повече от 100 учени са готови да разяснят тези и още куп неизвестни на живо (в София Тех Парк на 15 и 16 май) и онлайн (за училищни групи на 17 и 18 май).
 • Кауза с бъдеще

  29 април 2021

  текст Таня Трендафилова

  Вече няколко години следим усилията на фондация Заедно в час да предоставя достъп до качествено образование на всяко българско дете, независимо от средата и произхода му, и аплодираме програмите ѝ, свързани с мотивирането на нови хора да станат учители и подкрепата на училищните екипи у нас. Тази пролет организацията предоставя шанс на всеки, който има желание, да се включи в добрата ѝ кауза, изпълнявайки спортно предизвикателство не само в името на здравето, но и на благотворителността.
 • Българският Гейминг Маратон 2021

  21 април 2021

  След пилотното издание на Българският Гейминг Маратон през 2020, в което се включиха 30 от най-популярните български стриймъри, онлайн фестивалът, посветен на необятния свят на видеоигрите, тича към нас на 4 май. Това е първото от 3-те издания за годината (5 септември и 19 декември), като редят по списък повече участници, събития и специални турнири.
 • Великите истории на трима неизвестни герои

  20 април 2021

  текст Михаела Самарджиева

  Понякога да помогнеш на възрастен човек да пресече те превръща в големия герой в неговия малък свят, понякога обаче съдбата ти поднася възможност да направиш нещо велико. Всичко зависи от стремежа на душата и личната смелост, а какво превръща следващите ни трима герои в забележителни – вижте сами.
 • Клара, Ана и момичетата

  5 март 2021

  текст Михаела Самарджиева

  Днешният празник за мнозина е отживелица и отминала соц традиция, но всъщност той е започнал като борба за равноправие на жените във всички сфери на дейност, най-вече в сферата на труда и социалната политика.
 • Момичета от злато

  26 февруари 2021

  текст Михаела Самарджиева

  Те са грации със златни сърца – нашите нежни поводи за гордост. Те са момичета с желязна дисциплина и воля, които са истински бойци на килима и в живота. Те са българските шампионки по художествена гимнастика и днес ви разказваме за тях, защото победителите трябва да се помнят.
 • Българските брандове носят идентичност. Срещаме ги на Night Market,vol. IV

  17 февруари 2021

  Онлайн пространството се завърта с подбрани артикули, които събират очите на всички с желание да светнат сред тълпата. Night Market vol. IV реди точно такива в микросайта си nightmarket.bg, който мятат към нас на 24, 25 и 26 февруари между 18:00 и 06:00.
 • Най-романтичните места в Стара София

  13 февруари 2021

  текст Михаела Самарджиева

  Днес обичайно се срещаме с любимите си хора в популярни кафенета, клубове, ресторанти, любими извънградски локации или пък ги каним на дълга разходка в централната градска част.
 • Кемал Ататюрк и неговата българска роза – една невъзможна любов

  29 януари 2021

  текст Михаела Самарджиева

  Истината е, че за тази любов е разказвано много. Тя е невъзможна, тайна и вечна. Точно такава, каквато голямата любов трябва да бъде.
 • Дизайн, вкусен като Мелба

  27 януари 2021

  Харесва ни да строим солидна визуална култура, а Студио Комплект винаги са насреща да ни ударят едно рамо по пътя, като сега забиват поредния фуркет в ума ни с Мелба на живо #13.
 • Отиваме на гости по време на соца и преди това

  25 януари 2021

  текст Михаела Самарджиева

  В тези уютни и студени зимни дни – обуваме топли пантофи, сваляме палтото и удобно се настаняваме на дивана в хола, за да ви разкажем как се е ходело на гости в България през различните епохи.
 • Райна Касабова – момичето, което промени правилата

  15 януари 2021

  текст Михаела Самарджиева

  Детство като сух барут
  Райна Василева Касабова е не просто първата жена в света, участвала във военен полет – тя е момичето, което категорично променя правилата, защото смелостта просто тече в нейните вени. Няма и как да е иначе – малката Райна се ражда в един горещ 1 юли 1897 в града, който носи революция в сърцето си – Карлово.
 • Двете модни кралици на Царска България

  12 януари 2021

  текст Михаела Самарджиева

  В началото и средата на XX век България и по-точно любимата ни София е като пъстро изтъкана черга.
 • Cogito ergo sum или значението на критичното мислене

  7 януари 2021

  текст Дани Николова

  Критичното мислене е едно от истински важните неща, на които да научим младите хора. Вярвате или не, то е умение, което използваме постоянно и тежи на онзи, който не го притежава.