Страшен пъзел

23 октомври 2014 текст Евелина Иванова, снимки Данислава Делчева
Когато сте под ключ, натясно и в компания откривате неподозирани заложби – ваши собствени и чужди.


Какво се случва, когато си затворен в средно голямо помещение с още няколко човека? Ставате си по-близки, характерите ви започват да се боричкат, нервите ви се опъват, изпадате в паника. Отговорът зависи от вас и от това дали ще се доверите на съседа по мисия. Намирате се в Dextrophobia Rooms – стаята, в която на игра разбирате къде логиката ви дава на късо, дали фината ви моторика работи по план и защо екипната работа спасява ситуацията. И не, никой не дърпа за опашката личните ви фобии. Идеята е да се забавлявате, докато поетапно опознавате силните и слабите страни на съотборниците си и с леко зигзаобразни движения стигате до целта – излизане от стаята с общи усилия и добре сработена логика.

Ключът щраква и зад гърба ви остават досадното ежедневие, работният стрес и зоната на комфорта. Намирате се в паралелна реалност – различна от фантазиите на Толкин или на по-касовата му последователка Роулинг, но достатъчно триизмерна, за да принуди лявата и дясната половини на мозъка ви да си сътрудничат. Задължителното условие е да се отърсите от страха от провал. Дори и да не успеете да решите симулационния пъзел в рамките на позволеното време (един астрономически час), пак ще сте сред печелившите – защото сте опитали, отбелязали сте ценни точки като екип, а и защото играта е трудна и малко стигат до финала (едва 40%).

В Dextrophobia Rooms получавате неочаквани прозрения, изпадате в неподправена радост, когато съотборниците ви налучкат вярната посока, работите със и за другите и напълно забравяте, че сте без мобилен телефон, нямате фейсбук и днес е крайният срок да се издължите на ЧЕЗ. Важно ви е единствено да намерите следващото парче от пъзела, да навържете собствените си асоциации с тези на останалите и да мръднете поне половин крачка напред към целта. А тя наистина изглежда постижима с всяка прескочена питанка. Има и жокери, получавате ги в неизбежните моменти, когато изходът изглежда невъзможен.

Толкова за играта (повече не можем и не искаме да ви споделяме, защото неведението е част от забавлението). Сега малко за създателите й. Те са седем на брой – точно колкото са повечето изключителни неща (да припомняме ли Седемте чудеса, Седемте стъпала на рая или Седморката на Блейк?). Искрата на вдъхновението запалва Александър. Идеята за Dextrophobia Rooms му идва от въздуха – буквално. По време на дълъг полет, той случайно се натъква на статия, описваща най-хитовото градско забавление в Будапеща – стаи на бягство от реалността, където добрите логически връзки и отборната стиковка отключват врати. Естествено Алек хваща самолета на обратно и за еднодневния си престой в унгарската столица успява да играе в две подобни стаи.

После нещата се развиват почти на магия. “Събирахме се вечер и обсъждахме идеята за създаването на подобна стая. Искахме да е по-различна от вече съществуващите в Европа, да има сюжетна линия,” разказва разпалено Божидара, едно от ключовите звена във великолепната седморка. “Изпълнението и идеята са изцяло наши. Направихме тестовите си игри едва ли не с кашони, залепени с тиксо. Добре че участниците ни бяха приятели. Иначе всички работехме на други места, но напуснахме, защото интересът е толкова голям, че се налага да сме тук целодневно,” разказва Божидара.

Достатъчно е да влезете на сайта им, за да разбе­рете, че графикът им е по-пълен от дневния ред на Европейския парламент. “От 10 юни, когато открих­ме Dextrophobia, до сега през стаята ни са минали около 600 екипа играчи. Участниците са разнородни – лекари, психолози, възрастни хора, деца, HR-и. Децата са особено интересни – те са като машинки за откриване на предмети. И всеки път изживяването е различно дори за нас, защото реакциите на хората са непредсказуеми. Обмисляме и отварянето на втора стая – вероятно това ще се случи след Нова година. Засега се оглеждаме за локация.”

Съдейки по разположението на настоящата, мястото не е без значение. Dextrophobia Rooms е в стара, жълта, поолющена сграда, скрита в безистен напомнящ турски сoкак. “Търсехме нещо по-ъндърграунд и тук ни хареса. Нищо, че е било печатница за фалшиви банкноти,” казва ни Божидара преди да посрещне поредната група от доброволни приключенци.

Dextrophobia Rooms е на ул. Цар Самуил 50Б.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.