Divino Veritas13 ноември 2014 текст Ирина Димова, снимки Ралица Димитрова
Събота вечер в Grape Central. Софийският винобар не отстъпва с нито една тухла на местата от този вид в Испания или Ню Йорк, а Ефросия Благоева – собственик заедно с Яна Петкова, е тук всеки ден, за да споделя часове и знания за виното с гостите си. Иначе изкуствовед, тя е професионален дегустатор, оценител, автор и част от екипа на платформата DiVino. Над чаша каберне совиньон си говорим за най-голямото изложение за българско вино DiVino Taste този уикенд, професията мечта и слабостта на италианците към просекото.


Откога се занимавате с вино и как започнахте, по принцип сте изкуствовед?
Спомням си как веднъж попаднах на документален филм по телевизията, който разказваше за дегустатори на вино и храна, ако не се лъжа, в Америка. Казах си, че това е най-готината професия, която някога съм виждала. И сигурно много силно съм я пожелала, защото ми се случи. От 2002 се занимавам професионално, но преди това 10 години съм пила вино активно, така че стават общо 22. Винаги съм имала отношение към виното. Моите приятели го знаят и през годините, когато се връщат от чужбина, винаги са ми носили някакви хубави бутилки, които отваряме и пием заедно.

Успявате ли да опазите някои от вината за своя колекция вкъщи?
Да, имам скромна колекция и, между другото, повечето вина в нея са български. Много държа на тях и ги пазя, за да видя как ще се развият с времето. Имало е случаи, в които си казвам “ето, сега е моментът да опитам това вино”, но се разколебавам и решавам да го оставя още малко да отлежи. Имам и френски, и испански вина, но винаги, когато реша да отворя някоя бутилка, посягам към чуждите, за българските ми е свидно.

DiVino Taste започва в петък, какво ще видим на изложението?
Интересното тази година е, че всички винарни са поставени при равни условия. Имат еднакви щандове и показват еднакъв брой вина, дори табелите с имената им са идентични, както и чашите. Направили сме всичко възможно хората, които идват да дегустират, да се съсредоточат изключително върху вината без да бъдат разсейвани от маркетингови трикове. Другото важно нещо е, че държим зад щандовете да стоят професионалисти, които знаят как се прави виното. Всеки, който пожелае, може да разговаря с тях и да получи адекватна информация за вината, които опитва. Този път те ще бъдат над 400.

Възможно ли е човек да опита толкова много вина? Какво ще посъветвате любителите дегустатори?
Професионалистите опитват по 50-100 вина съвсем спокойно – без да пият, разбира се. Съветът ми към любителите е да си направят ясна програма за трите дни. Могат да я структурират така, че първия ден да опитват бели вина, втория – розета, третия – червени. Или да си ги разделят по региони. Важното е да имат някаква опорна точка. Съветвам ги също да не пият, а само да опитват. Когато решат, че нещо им е харесало, вече могат да се върнат и да си пийнат, за да навлязат по-сериозно в стила на съответното вино.

На изложението ще има и майсторски класове, кои са по-любопитните?
В програмата има класове на Българската винена академия, лекции на хора от екипа на DiVino и специализирани майсторски класове. За изложението пристигат и няколко чуждестранни гости, сред които са виненият гуру Мишел Ролан и Даниеле Чернили, известен в уеб пространството като д-р Вино – и двамата ще представят и своите книги. Голям интерес има и към майсторския клас на Яна Петкова за натуралните вина Код Оранжево. Аз самата ще говоря за избите по долината на Струма – регион, в който всички винарни работят с традиционен сорт ранна мелнишка лоза и това е много специфично. Тази лоза прави предимно червено вино, но за радост новите винарни започват все повече да експериментират успешно и с бели вина.

Какви са тенденциите при българските вина напоследък?
Моето наблюдение е, че те стават все по-добри и всяка година излизат нови и нови. Хубаво е също, че вината ни са в постоянна конкуренция – не само помежду си, а и с тези, които се внасят. Вече имаме доста добра селекция на вносни вина и българинът все повече започва да възприема тази култура на хранене заедно с вино. Не може да се каже, че не сме се хранили така от векове – моят дядо, например, винаги сядаше на масата със сирене и вино. Но, за съжаление, има прекъсване в тези традиции.

Какво трябва да знаем, за да комбинираме добре вино и храна?
Това е много дълга тема. Да кажем, че бялото вино се пие с риба, е много грубо разделение. Винаги трябва да се търсят специфични аромати и вкусове, които да се допълват и хармонизират. И това зависи изключително от интуицията, която има човек към тези неща. Ако нямаш отношение към храната, към готвенето, към опитването, трудно ще комбинираш добре. Става постепенно, четеш, образоваш се, опитваш вино и храна, след това вече се стига и до момента да експериментираш, което е най-сладкото.

Идват ли често хора в бара само за по чаша вино, без да се хранят?
За съжаление тук храната все още върви напред, тя води хората към виното. По света един бар като нашия би бил много по-динамично място, биха идвали много повече хора само за да опитват, да седнат на по една чаша. В Grape Central всеки месец правим селекция от десет вина – пенливи, бяло, розе и червени, които човек има възможост да дегустира. Да кажем не всеки ден, но през ден можеш да идваш и да опитваш.

Можем ли да приемаме виното и като вечерна напитка, когато сме в клуб?
О, разбира се, особено с пенливи вина и с шампански човек може да се забавлява без да се храни през това време. В Италия, например, хората въобще не пият вода, те пият просеко! Дори не започват да си говорят без да са изпили по чаша.

Казват, че когато двама души изпият бутилка вино заедно, стават по-близки.
Да, виното има тази магия да създава връзка между хората, има нещо уютно в това да пиете заедно вино. То опиянява и развързва езика. Когато го налееш в чашата и пиеш с някого, разговорът като че ли отива на друго ниво. За мен виното е било и възможност да пътувам, посетила съм много страни и съм срещнала много хора покрай него.

Кое е най-интересното място, свързано с виното, на което сте била?
Може би изложението в Дюселдорф. То е изключително динамично, в рамките на три дни там се решава съдбата на виното за следващата година. Много харесвам и Австрия, допадат ми взаимоотношенията между австрийските винари, които са концентрирани в това да успяват заедно. Това приятелство е изключително ценно и се усеща на техните винени изложения, много бих искала и в България да имаме този дух.

DiVino Taste е на 14, 15 и 16 ноември, НДК, зали 3, 8 и 3.2
Пълната програма на изложението е на 2014taste.divino.bg
Grape Central е на ул. Цар Самуил 45

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.