Всички на масата

18 декември 2014 текст Евелина Иванова, снимки Владимир Томашевич
Храната за едни е отрова за други, казва Чърчил. Бихме го поправили, че всичко зависи от това кой я приготвя. В един неделен предиобед ние се доверихме на The Secret Dinner.


Всяко тайнство се създава с любов. И много четене. Поне за Деница и Мария е така. Двете обичат да пътуват, да се хранят дълго и напоително в хубава компания и да готвят за приятели – настоящи и бъдещи. Напоследък избират тайни и неочаквани места, където храната се опитва с отношение и любопитство. "Не готвим в ресторанти, защото искаме всяка наша вечеря да е съобразена с хората, за които я правим – да се наслаждават на храната в различна от обичайната среда." Рядко влизат и в чужди кухни. Защото искат да е интересно – за тях и за поканените около масата.

Срещаме се към 11 сутринта на непознато, скришно място с бели светещи елхи край стената, стари военни сандъци вместо шкафове и лаундж кът с раиран диван. Създателките на The Secret Dinner са избрали тази локация, за да ни приготвят бърз обяд за петима по италиански. „За двете години, в които усилено готвим и публикуваме рецепти, установихме, че пастата и картофите се харесват най-много у нас”, смее се Мария. Но не това е причината днес да ядем талятели в шоурума на дизайнерското студио ГАРАЖ. "Рецептата е на Деница. Тя измисли соса със сьомга, сушени домати и сметана", разказва Мария, докато обиграно разточва и назрязва талятелите с машинка. Може да говори много за дължината и дебелината им, за консистенцията на тестото, за превъзходството на царевичното брашно и домашните яйца. Докато обсъждаме свободно отглежданите кокошки, върху дървения плод се материализира последното пето гнездо от фино нарязана паста. "Знаете ли къде сме яли най-лошите спагети? В Рим! Но там опитахме и най-феноменална паста със заешко рагу."

Мария и Деница пътуват често и дегустират храна и напитки на всяка спирка. За диджестив ни препоръчват грапа – лимончелото някак не пасва на балканския ни темперамент. "Алкохолът прави чудеса не само с хората", смее се Деница, докато изсипва 25 гр. полска водка в своя авторски сос. "Често използвам алкохол при мариноването на месото, в случая той тушира солеността на сьомгата. Няма опасност от напиване, и моето дете обича тази паста." Импровизацията в рецептите на Деница и Мария обаче не е ключова. По-важното е, че двете подхождат с почти енциклопедичен интерес към храната, която приготвят, за да научат цялата й история. "За мен пицата е американска разработка, но истинските Маргарита и Маринара тръгват от Неапол, където двайсет неаполски готвачи се събират и решават точно какво трябва да бъде тестото. Пицарията на Габриеле Бончи в Рим е абсолютен пример – той оставя тестото да престои 24 часа в хладилника, след това го изважда на стайна температура за около час и го разстила с пръсти. Пече го с пресни домати и добавя моцарелата малко преди да изкара пицата от пещта" – разказва Мария. В това време Деница вече украсява с пресни стръкове мащерка първата порция гореща паста.

Италианската култура им влияе силно, но не тя отключва проекта The Secret Dinner. "Нямаме нищо общо с фреските в Миланската катедрала – шегува се Мария. – Просто се стремим да правим специални неща за определени хора. Харесваме това, което правим и хората, за които го правим, харесваме се и помежду си". В рецептата им има още една важна съставка – възпитанието. "Готвим откакто се помним. И двете сме отраснали в семейства, в които се е обръщало специално внимание на храната", споделя Мария, докато загребва последната лъжица паста от тигана, доскоро ползван от баба й.

Обядът за петима внезапно се разраства, когато от задния вход на ГАРАЖ изникват още две усмихнати лица. Бързат да хванат полета за Брюксел, но ароматните талятели вече са поднесени с изстудено бяло вино и на масата ни винаги има място за още два стола. "Ако отивахте в Рим, щях да ви насоча към един ресторант в Трастевере – там с големи букви пише, че не приготвят готова храна и е така. Брускетите с рукола, италиански хляб и току-що отворена консерва аншоа са фантастични", изкушава ги Мария. Останалите се радваме, че в този ден не излитаме за никъде. Единствената ни работа днес е да изядем пастата, да изпием виното, да говорим сладко с часове и после да разказваме.
Весели празници и на вас!

The Secret Dinner на Мария Пръмова и Деница Костадинова е във фейсбук под същото име
ГАРАЖ е на ул. Гео Милев 4

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.