50 нюанса синьо

12 март 2015 текст Вера Гоцева
Погледнете Майкъл Фелпс в пети коридор. Добре, може би никога няма да го стигнете, но плуването не е олимпиада, а страхотен спорт за всеки мускул в тялото и всяка клетка в мозъка. Хвърляме се в басейна с Вера Гоцева, защото е покорила достатъчно дължини, за да знае къде в София водата е най-синя.


Не ми трябват милион причини, за да обичам да плувам. Стигат ми три: усещането да съм във вода ме зарежда, тонизира тялото ми и просто ме прави щастлива. Нищо не снишава по-добре нивата ми на стрес от басейна. Докато плуваш изключваш от всичко, мисълта ти се простира единствено до следващото движение и следващото вдишване. Тревогите, плановете и работата остават на сушата, а след няколко дължини вече се чувстваш изпълнен с ентусиазъм като дете.

Открих плуването късно в живота си и първоначално се притеснявах дали няма да ме гледат с насмешка, когато се записах на уроци. Все пак от повечето хора в курса ме деляха над двайсет години. За щастие се оказа, че този спорт не дискриминира никого. В плуването всички са равни. Можеш да го практикуваш и на 5, и на 55. Да тежиш както 60, така и 100 килограма и въобще да не ти пука.

След първите няколко урока осъзнах, че в басейна можеш да си създадеш зона на комфорт, която постоянно да разширяваш. Никой запален плувец няма да те гледа с презрение, ако направиш три вместо трийсет дължини. Всеки е потънал в собствения си коридор и следва личния си ритъм. И дори да плувате в един и същ с някой, разминаването е внимателно и винаги се пази дистанция – в този спорт личното пространство е свещено. Освен това е секси. Много секси. Не заради голите тела в басейна, а защото те кара да се чувстваш добре в собствената си кожа. Развива мускулите хармонично и избистря ума. Плуването е лятото, което нося в джоба си, когато е студено. През годините съм посещавала много басейни в София, но тези четири препоръчам без уговорки.

Какво ви трябва и защо

Плувна шапка. Задължителна е по две причини: създава аеродинамика, за да бъдете по-бързи, и е хигиенична – все пак не сте сами в басейна. Важно е да знаете, че плувните шапки трябва да се изплакват след ползване и да се подсушават много внимателно. Това ги запазва еластични и удължава живота им с няколко години.

Плувни очила. Отново задължителни и отново по две причини: предпазват очите от хлор или замърсена вода, и ви позволяват да виждате добре под повърхността. Изборът на модел е много субективен, като водеща е най-вече формата на лицето – вашите са тези, които са ви най-удобни. Хубаво е, че има и плувни очила с диоптрични стъкла, така че не се тревожете, ако имате проблеми със зрението.

Бански. Причините са ясни, а между двата основни типа – цял и половинки, заложете на целия. Половинките са за плажа.

Джапанки. Звучи елементарно, но много хора забравят да си вземат джапанки, а ходенето бос от съблекалнята до басейна е неприятно и, естествено, замърсява водата.

Закрит басейн в Silver City
Кръстова вада (Хладилника),
ул. Емилиян Станев 2А, бл. 6
пн-пт: 07:00–20:30, сб-нд: 09:00–20:30

Въпреки че не е голям (27х10м.), печели преднина с това, че е много чист и ограден от стъкло. Зад гърба ви остава фитнесът на комплекса, а пред себе си виждате само трева и няколко разпилени шезлонга. Басейнът е част от затворен жилищен комлекс недалеч от Витоша, така че в по-добрите дни ще усетите и въздуха от планината. След плуване може да отпуснете в парната баня или сауната, или просто да изпиете един протеинов шейк.

Закрит басейн Спартак
бул. Арсеналски 4
пн-пт: 07:00–21:00, сб-нд: 08:30–18:30

В комплекса със същото име може да избирате между 50- и 25-метров басейн – доста удобно е, ако още нямате сили за големи дължини или просто искате да надграждате. Водата е чиста, а температурата на въздуха – променлива. Дори да сте с къса коса, съветвам да си вземете сешоар. Ценно е, че тук има инструктури не само по плуване, но и по водна топка, синхронно плуване и какво ли още не. Ако в някакъв момент решите, че плуването соло не ви стига, запишете се в група.

Закрит басейн Диана
Дианабад, ул. Н. Габровски 1
пн-пт: 07:00–21:00, сб: 08:00–16:00, нд: почивен ден

Този е 50-метров и често остава извън полезрението, което го прави златна дестинация, ако искате малко повече спокойствие. Водата е чиста, температурата на въздуха е подходяща и въобще всичко е на ниво. Ако имате късмет, може да уцелите и уроците по гмуркане с водолазни бутилки в някой коридор – гледката на хора, които се реят под водата, поне мен ме зарежда допълнително.

Открит басейн Корали
Панчарево, ул. Самоковско шосе 3А
всеки ден от 09:00 до 19:00

На 20 минути с кола от центъра. Въпреки че не е класически басейн с коридори, го препоръчвам заради минералната вода. Тук можете да плувате без очила, защото нищо не застрашава очите ви, и да упражнявате бруст или кроул на близка дистанция дори при минусови температури. Да плуваш в топлия басейн, докато наоколо е натрупал сняг, е несравнимо. На две крачки е езерото Панчарево, така че гледката е приказка.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.