Между Гевгелийски и Ирак12 март 2015 текст и снимки Севда Семер
Обичаме уличната храна и трябва да признаем – тук нямаме най‑великите традиции в това отношение (колкото и да държим на баничките). Затова сме благодарни на всички тайни и знайни места, които ни водят до други кулинарни територии. Днес вълшебното килимче ни отнесе в Ирак.


Цар Симеон е една от най-дългите улици в София – ако я проследите от началото до края, ще откриете нов квартал (Гевгелийски – само ние ли не сме го чували?). В отсечката около Женския пазар се озоваваме, когато търсим най-сочните фурми, внесени от Близкия Изток, или истински хумус. През лятото, когато вратите на магазините са отворени, от улицата се усеща смесеният аромат на какви ли не подправки. Днес е студено, затова подминаваме бързо салоните за поддръжка на бради (където рядко се посяга към ножиците, обикновено се ползва сложна техника с конци) и стигаме до главната си дестинация: иракската пекарна Танур. Това е единственото място в града, където ще намерите хляб, приготвен в специална глинена пещ, дала и името на пекарната. Точно тук правят и една от любимите ни бързи храни – тънки иракски хлебчета с различни вкусове, приготвени по традиционен начин и с изобилие от подправки, заради което и остават в паметта. Пекарната е отворена през 2010, но и до днес в нея продават едно и също – гаранция за изпитана рецепта, която не се намира лесно и на която вярваме.

Пред очите ни се вдига пара от току-що извадените питки с месо, но още топли са и тези със сусам и риган – вкусът им е леко кисел и също толкова сочен, като парченце лимон със сол. Повечето хлебчета (на цена 1-1.50лв) могат да бъдат във варианти "люто – без люто", като имайте предвид, че в Ирак червеният пипер в рецептите не е "две щипки", както при нас, а обилно количество. Пекарната почива в неделя, а през останалите дни трябва да е отворена от 10:00 до 19:00 – тук обаче имат малко лежерно отношение към работното време, така че сутрин не бързайте.

Пекарна Танур е на ул. Цар Симеон 75

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.