Играта на играчите19 март 2015
Настолните игри са ужасни крадци на време, но плюсовете им са повече от минусите – откъсват ни от екрана, социализират ни извън бара и ни забавляват, докато мозъкът не спира да работи. Въпросът тук е къде в София можем да си ги причиним.


Ако идеята ви за социална игра е Монополи, имаме новина за вас. Не се сърди, човече, но в клубовете за настолни игри се забавляват по-добре. И противно на очакванията, никой няма да ви гледа странно, ако искате да се включите, без да сте играли преди. Напротив, в тези места имат отработен подход за подобни ситуации – ще ви предложат така наречените gateway games, които са достатъчно забавни, кратки и лесни, за да увлекат всеки начинаещ. А стане ли ви интересно, веднага може да посегнете към рафта със сериозните стратегии, които лесно трошат няколко часа – не че не сте наясно, ако поне веднъж сте пробвали някоя добра игра, без значение дали е настолна, с карти, с фигурки, или само с листче на челото.

Разпитахме няколко сериозни играчи откъде пазаруват и така се озовахме на дигитален адрес – boardgames.bg. Това е най-големият и зареден до козирката магазин (+клуб) за игри в София, който тръгва първо онлайн, но преди две години се пренася и в реалността. На Крум Попов в Лозенец, неочаквано, намерихме семейство. Николай се впуска в бизнеса като на шега – първата настолна игра попада случайно в ръцете му, а когато започва да се оглежда за втора, открива, че наоколо изборът е беден, а цените – високи. Това му дава искра да разработи нишата у нас. Някъде в този момент съпругата му Александра решава също да поиграе. Днес вече е толкова на ти с материята, че вероятно тя ще ви посрещне и ще ви разясни всички сложни правила. За разлика от тях, формулата на магазина е проста: тук можете да купите десетки игри за вкъщи или да поиграете на място с приятели – срещу 2.50 на глава за целия ден. Клубът е удобен за малки и големи групи, като има и кътове за "миниатюри" – цяла сложна категория игри, подобни на компютърните, но на живо, които включват терен и фигурки (последните се оцветяват от играчите, което поне на нас ни звучи страхотно).

Ако вече сте готови за голямата игра, имаме и втора новина за вас – на 11 април в София ще се случи следващото издание на световния TableTop ден. Схемата е следната: купувате си билет по-отрано (до 4 април цената е 7 евро, после става 9), влизате през парадния вход на Хилтън, където се провежда събитието, сядате с компанията си или си намирате нова и от 10:30 до 21:00 играете на каквото поискате. А в този ден ще има много за искане – най-новите игри ще бъдат на ваше разположение, а разнообразието е така огромно, че изобщо няма да се сетите за Диксит. Ще има и разпродажба на някои по-стари игри, ако сте в настроение за придобивки за дома.

Магазин Boardgames.bg и клуб The Game са на Крум Попов 75
пн, ср, чт, нд 11:30-20:00; вт, пт, сб 11:30-21:30
boardgames-bg.com

facebook.com/boardgamesbg

Още места за игра

Трите Трола
Оборище 80,
всеки ден 12:00-22:00
facebook.com/ThreeTrolls
Абсурд е да не откриете нещо за себе си сред 150-те игри по рафтовете. Оглеждайте се и за събитията, които организират, когато получат някоя нова, а за натоварени дни като уикендите не забравяйте да резервирате места. Входът е 3лв – влизаш и играеш каквото и колкото желаеш. Разбира се, има и бар.

Level Up
Братя Миладинови 12, вт-нд 12:00-22:00
facebook.com/LevelUpSofia
Това е следващото ниво на Magic World – един от най-старите клубове в София, който се намираше в безистен на Славейков. Вече осми месец са на новото място, а до 1 май не искат вход, стига да вземете напитка от бара; след това ще ви струва 3лв. Правят куп събития и имат разнообразни видове игри.

DEVET
Иван Вазов 9, пн-пт 09:30-22:00, сб 11:00-22:00
facebook.com/devet.cafe
Игрите в този нов бар в центъра са част от идеята му да събира хората на нещо повече от питие. За да играете на някоя от тях (списъкът е добре подбран и редовно се допълва) няма нужда да плащате вход или такса, а всяка сряда може да минете за вечерта на интерактивните игри за повече хора.

Каркасон
Гладстон 30 (откриването предстои)
Любимецът на едни от първите играчи в града напусна старото си място преди известно време, но в момента се ремонтира новото на Гладстон 30. Докато чакаме да го отворят, следим страницата на Каркасон във фейсбук, за да не пропуснем някой бордгейм брънч или друго събитие от програмата.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.