Нещата от живота: Георги Янакиев

9 април 2015 текст Никола Янев снимки Ралица Димитрова
Георги Янакиев е рекламно лъвче.
В екип с Александър Антонов току‑що се класира за финалите младша категория на рекламния фестивал Cannes Lions. Стигнаха до там с три кратки клипа на тема София – Творчески град на киното, които им спечелиха кан‑ското предизвикателство на местна почва. Освен тази точка, Георги е отбелязал още много като дигитален продуцент в рекламна агенция NEXT-DC, съосновател на сайта Under The Line и добро момче с вкус към новата музика, видео импровизациите и нощния живот в града. Обича бира, затова отворихме по една и разговорът потече.


ВТОРИЯТ ДОМ
Флиртът ми с рекламата започна преди малко повече от четири години. Получих обаждане от Мария Тодорова, която искаше да стартира агенция, наречена NEXT-DC. Нямах никакви познания в тази област, но тя твърдеше, че имам потенциал – беше попаднала на личния ми блог, по това време блоговете още бяха модерни. Никога не съм си мислил, че ще работя в рекламна агенция, но днес я чувствам по-скоро като втори дом, отколкото като работно място. Много ми е лична, там съм от ден първи. В началото бяхме само трима, после офисът се напълни.

ИДЕИТЕ
Първата ни глобална кампания беше Amstel Pause. Тогава всички правеха инсталации, в които вършиш нещо – прозяваш се, прегръщаш някого. Ние решихме да направим обратното – инсталация, в която стоиш неподвижно 3 минути, почиваш си, и за това получаваш бира. Постепенно открих, че най-добрите кампании се получават, когато разнищиш свой личен проблем, различен от масовия вкус. Така се роди една от следващите ни добри идеи – да заключиш телефона си в шкафче за един час, докато се храниш в ресторант. Всичко тръгна от шегата помежду ни, че който си погледне телефона по време на обяда, плаща цялата сметка. Получи се страхотна кампания, изведнъж започнаха да валят публикации в The Huffington Post, The Guardian, обаждания от NBC, японски национални телевизии. Беше направо уау!

ОБЯДЪТ
Не съм някакъв краен чревоугодник, но обядът е много важен за мен. Офисът ни е на Шишман, където има хиляди възможности, но най-удобното и най-вкусно място, в което сядам, е Lavanda – имат невероятна кухня и разнообразно обедно меню. Понякога минавам набързо, понякога правим разточителни обеди. Напоследък харесвам рибни неща.

СУТРИНИТЕ

Аз съм от ранобудните хора и обожавам сутрините. Тогава съм най-продуктивен. Ставам два часа преди да отида в офиса, приготвям си чаша кафе и започвам да работя още вкъщи. Понякога със сродни души си организираме ранна среща за сутрешно кафе, на която обсъждаме професионални неща или клюки от интернет. Затова ми допада Ma Baker, където не само е тихо, но можеш да хапнеш и вкусен сандвич.

ЯБЪЛКАТА
Харесвам много продуктите на Apple като естетика, а операционната им система е супер интуитивна. Синхронизирал съм всичките си устройства, което ми позволява да бъда много мобилен. Компютърът и телефонът ми са изключително важни в работата и никога не съжалявам, когато реша да отделя бюджет за нова техника. Взимам си веднага всичко, което излезе, най-малкото защото с него върви и нов софтуер. Това е важно за мен. Шегуваме се, че не си пиша с хора, които нямат iPhone, но истината е, че – за късмет – всичките ми познати са с такъв.

КАМЕРАТА
Първата ми камера беше подарък от родителите ми някъде в средата на 90-те. Снимах всеки ден и така натрупах над 60 видеокасети материал. Заснемах какво ли не, включително някакви измислени реклами, например на кисело мляко. От видео и фотография започнах да се интересувам преди няколко години, когато се запознах с Васил Германов и с него решихме да създадем сайта Under The Line. И до днес имам усещането, че не разбирам нищо, особено до човек като него, но този проект е сбъдната мечта. Имам любителска камера Fujifilm X-A1, без която не излизам. Снимам много и повечето кадри остават неупотребени в компютъра ми, затова наскоро създадох място на сайта си, където споделям някои от снимките – всеки, които има нужда от тях, може да ги ползва безвъзмездно (на georgeyanakiev.com/donterase).

ВИДЕОТО
Веднъж снимахме за един календар на морето с Ивета Димитрова и Ива Янкулова. В края на деня нещо се разлигавихме, стана забавно и аз започнах да ги снимам как се гонят из хотела полуголи, как пият вино в стаята и влизат в морето посред нощ. Беше пълна импровизация, но видеото стана толкова гледано, че дори списание GQ го сподели на сайта си. Не можех да повярвам! За фон бях използвал песента Dreaming of an Island на един слабоизвестен изпълнител, Rush Midnight – още на другия ден той се свърза с мен и каза, че за съжаление току-що е пуснал официален клип на парчето, иначе сме щяли да се разберем по друг начин.

МУЗИКАТА
Израснал съм с Queen, The Bealtes, Deep Purple. Като бях малък, години наред всяка сутрин се будех с Bohemian Rhapsody – иначе отказвах да ставам. После продължих с MTV и научих всички клипове наизуст. Днес слушам много музика, но по-ъндърграунд неща, не знам нищо от мейнстрийма. В момента ми остава време само за плейлистите ми в Spotify, но преди поддържах музикален уебсайт – Nite Versions. Покрай него съм пътувал на доста места, акредитирали са ме за много фестивали и съм се запознавал лично с някои от любимите ми артисти. Първият концерт тук, на който се почувствах все едно не съм в България, беше на Gus Gus – не съм им фен, а сякаш слушах най-любимата си банда. През уикенда най-често слушам музика в Жул Верн, а през седмицата – в One More Bar, където понякога звучат мои селекции от песни.

БИРАТА
Това е любимата ми напитка. Не съм от големите разбирачи, но винаги съм имал отварачка на ключодържателя си. Качествена бира може да се изпие в KANAAL, Flip Flop Bar или Hip Hip library.

CANNES LIONS
През юни с колегата ми Александър Антонов отиваме за финалите на Young Lions в Кан. Предния път, когато бях на фестивала, Наоми Кембъл на косъм щеше да ме прегази с колата си. Но беше мила към мен, което не може да се каже за отношението й към журналистите и нейните асистентки.

ПЪТУВАНИЯТА
Иска ми се да имах повече време да пътувам, защото много обичам. Планът ми сега е да посетя всички близки страни, в които все още не съм бил. Но дестинацията-мечта за мен е Северна Корея заради нейната тайнственост и изолираност от света. Това е култура, която е толкова далечна от всичко, което познавам. Един ден ще отида и там.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.