Да танцуваш с вятъра

20 август 2015 снимки Миглена Цонева
Тя е фотограф, бохем и човек на екстремните спортове от всякакъв сорт. Преди 15 години Миглена Цонева се занимаваше с изкуство и управляваше галерия в София, а днес живее на плажа върху дъска, носена от крило (освен през зимата, когато се носи с кайт сноу на платото на Витоша). Откъде тръгва тази история и кога танцът с вятъра става завинаги, Меги започва да разказва сега.


От високите токчета към босите крака, ето как започна всичко. Години наред носех постоянно високи обувки и костюми и трябваше да поддържам ноктите си в перфектен вид. В един хубав ден баща ми се обади, че има подарък за мен на 400 километра от София. Заведе ме на един хълм, от който се виждаше морето, и каза, че след няколко месеца на това място ще има къща за мен. Беше най-невероятният подарък, който някога съм получавала.

Когато вилата стана факт, затворих галерията, отидох в къщата, направих няколко крачки боса и реших, че никога повече няма да се върна в града. И така вече 15 години карам синьо лято. Когато имаш шест месеца на разположение да се забавляваш, не ти липсва свободно време и живееш на 500 метра от плажа, в един момент започваш да си пълниш живота с неща, свързани с морето. Първоначално гледаш водата с часове, опитваш се да пишеш поезия, правиш снимки на изгреви и залези, но когато това ти омръзне, забелязваш, че морето се къдри, появяват се вълни и решаваш, че трябва да правиш нещо върху тях.

В началото започнах с буги борд, който много бързо ми омръзна. След него се появи първата ми хавайска дъска – взех я от приятел, който се беше състезавал с нея в Португалия и съответно се оказа тотално непригодена за нашите вълни. Борбата беше огромна до момента, в който не я смених с лонгборд. Ако си достатъчно дълго на плажа обаче разбираш, че вълните в България не са най-добрите на света. Прибоят е силен, много малко спотове работят. Затова решаваш, че трябва да си намериш ново забавление и моето беше кайт сърфа.

Първият ни кайт пристигна с приятел преди 15 години и двамата със съпруга ми, Атанас Русев, много се запалихме. Още нямахме дъска, а само крило и не знаехме какво да го правим. Трябваше да изгледаме десетки клипове в YouTube, за да разберем как да го вдигнем, как да го екипираме. Всъщност тогава за кайт сърфинга не се знаеше почти нищо, беше много нов спорт за целия свят, но лека полека нещата ни се изясниха. Намерихме дъска и започнаха първите опити, които бяха много опасни. По това време кайтът нямаше депауър, тоест не можеш да го направиш по-слаб чрез система от въжета в момент на опасен вятър.

Този първи кайт правеше с нас каквото си поиска. Въртеше ни по плажа, правехме салта, аз за малко щях да си счупя врата. Това беше причината да спра да карам за пет години – беше ме страх. Наско обаче започна да се занимава много интензивно, стана професионалист, после и инструктор и в един момент с наш съдружник направихме фирма за внасяне на кайт сърф екипировка. Сега вече кайтовете са много по-безопасни и достъпни дори и за деца над 12 години. След време и аз преодолях страха си, качих се на дъската и започна моят танц с вятъра. От тогава не е спрял.

Караме най-често тук, на остров Лимнос и в Мексико. Реално в България няма най-добри условия за този спорт, така че често пътуваме. Имам три крила, подходящи за всяка от дестинациите. Освен тях, екипировката включва седалка и дъска. И това е всичко, от което се нуждаеш – раница на гърба, дъска на краката и кредитна карта в ботушите.

В Мексико е страхотно за каране, там има огромна 80-километрова лагуна, едно соленоводно езеро, превърнато в мека на кайт сърфинга за начинаещи – дори и заради това, че дълбочината навсякъде е 60-70см. Реално през цялото време караш по равно лазурносиньо поле и докъдето и да стигнеш, или пък ако стане проблем с екипировката ти, спираш, слизаш и имаш дъно под краката си. В Мексико сърфираме и на един пуст плаж, където край теб се стрелкат акули и преживяването е страшно! Лимнос пък е пристан на невероятни стихии. Там вятърът е толкова силен, че караш часове наред без да спреш.

За кайт сърф не ти е нужна никаква подготовка. Единственото, което трябва да знаеш е, че искаш да караш. Да дойдеш с желание и да се довериш на инструкторите. Не ти е необходима специална физическа подготовка или спортна култура, само авантюристичен дух и почитание пред стихията. Обучението е много интензивно, в рамките на шест учебни часа с постоянен вятър вече можеш да направиш водния си старт. Още на пясъка първо се запознаваш с екипировката, научаваш как работи и кое въже какво управлява. После има задължителни упражнения, пак на пясъка, които нагледно ти показват откъде влиза вятърът и какво прави с кайта.
Когато тренингът приключи, влизаш във водата за боди драг – това е воден старт, но без дъска. Пускаш се по посока на вятъра, като просто оставяш тялото си във водата. След това правиш тигел срещу вятъра и ако се справиш добре и с това, ти се поставя дъска на краката и започва голямата няколкочасова борба. Тогава ти е крив целият свят и мислиш, че никога няма да можеш да тръгнеш, но ако успееш да минеш тази битка и не се откажеш, в един момент просто правиш първото движение. Оттам нататък ставаш свободен като птица за своя танц с вятъра.

Кайт сърф училище Ride Extreme е в Лозенец, плаж Корал
За контакт: Атанас Русев, 0887 315 654

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.