Кръвта вода става на 5

27 август 2015 текст Севда Семер
Арт-колективът Blood Becomes Water точно изяде тортата за петия си рожден ден и извади нов зин. По тези точки го посещаваме в студиото му – където се влиза не през врата, а през екран – за да видим кой е забраненият въпрос, как е да живееш като рок звезда и какво изобщо означава всичко това.


ВBW са две момичета. И понеже Роси (или Rosie Eisor) живее в София, а Рая (Raya Rayax) – в Брюксел, студиото им има микрофон и камера вместо стени и таван. Срещаме се в скайп, където и те двете се виждат, за да работят заедно. Всяка от нас си е вкъщи, сипала е бира в любимата чаша, и след минута "чуваме ли се, виждаме ли се" Роси и Рая казват в един глас, че на въпроса откъде идва името на тандема им и какво значи няма да отговарят. "Толкова пъти сме обяснявали на кого ли не, че и ние вече се объркахме! Край с този въпрос, погребваме го". Окей, продължаваме нататък.

Двете глави на ВВW се събират покрай Академията във Флоренция (по-късно Рая завършва графичен дизайн в Брюксел, а Роси – визуални изкуства и кураторски изследвания в Милано). Надушват се веднага, защото работят в различен стил, който обаче е вързан в едно от общата им любов към "забавни и несъвършени, но смели и разпознаваеми рисунки и дизайни". Представете си илюстрации на татуирани змии и есемес от Бог, получен на стара Nokia, и вече ги разбирате. По това време, като всички артисти, и те гледат какви ли не работи в интернет и им се ще някой да ги покани да участват в негов проект. Е, никой не ги кани, но това е супер новина, защото вместо да чакат, двете стартират свой собствен зин – тоест независимо арт издание с направи-си-сам философия, която включва, да речем, ръчно шиене и рязане на хартията. И започват те да канят разни хора да работят с тях.

Не че имат специален опит или интерес в тази област. Просто им се иска да правят нещо на хартия, което да можеш да пипнеш, да има силна идея и не да грабва, а направо да поглъща. Още от първото издание, схемата е една и съща – Рая и Роси наливат вътре жестоки графики от тях двете, добавят работи на още няколко артисти и опаковат всичко в двайсетина страници с тираж под 50 копия. Толкова, който взел – взел.

Пет години по-късно, BBW имат четиринайсет зина, вече могат сами да ги шият, участват в дълъг ред изложби и събития, а напоследък организират и концерти, които звучат също толкова силно и ударно, колкото рисунките им. Предстои един през октомври, а наскоро по тяхна покана тук бяха The Shivas. "Разбрахме какво е да си на турне с банда и хич не е леко! Бяхме с групата два дни и сега имаме нужда от седмица почивка, те как го правят?!". Е, в тази страст Роси и Рая ги движи не любовта към тур-обиколките, а нещо друго – онази същата искра, която ражда BBW. Тук рядко идват бандите, които харесват, и затова вместо да ги чакат, те ги дърпат насам.

Преди дни двете са се върнали от Пекин – били са там на резиденция и с багажа наобратно разопаковаха нов зин, Тетрафобия, вдъхновен от страха към числото четири в азиатските страни (думите за четири и за смърт на китайски звучат почти идентично, което няма как да е приятно). Роси и Рая се вълнуват да видят как това се проявява в ежедневието, обаче изненада – оказва се, че тетрафобията не е толкова очевидна и не е вярно, че сградите нямат четвърти етаж. Но ако страхът не идва да ти извади очите, все пак е някъде в главата на всеки китаец – достатъчно за вдъхновение на зин! Тиражът е точно 44 броя и включва рисунки на календарни момичета, татуирани до ушите от химикалките на Роси и Рая, скелети на кучета, извънземни девойки и още няколко кадъра от същата вселена. Ако имате смелостта да я докоснете – давайте към Hip Hip Library & Bar (на Кърниградска 2) или на предстоящия на 26 септември в СУ зин фест на същия бар.

Blood Becomes Water са на bloodbecomeswater.tk и facebook.com/bloodbecomeswater

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.