Хвани ги, ако можеш

4 декември 2014 текст Евелина Иванова, снимки Ралица Димитрова
Преди близо две години те облякоха Паметника на Съветската армия в костюмите на супер герои от комиксите и вдигнаха полицията в бойна готовност. После се качиха във вишката на Кравай и я превърнаха в беседка за разговори на високо равнище. Събраха и изпочупените пейки пред Св. Седмочисленици и ги преправиха до неузнаваемост. Destructive Creation са арт колектив от няколко човека (бройката се сменя според акцията), които не спират с намесата си в градския външен вид. Преди няколко дни момчетата с неясна самоличност спечелиха първия етап от конкурса на Absolut Transform Today. По повода се разбрахме да се видим в работилницата им. На срещата дойдоха трима, но отговаряха като един – нещо нормално за банда с идеология.


Момчета, благодаря, че приехте да се срещнем. Любопитно ми е дали поне приятелите ви знаят кои сте?
Няма как да не знаят, все пак са участвали в повечето ни акции.

Така ли? Проучихте ли ги преди да приемете помощта им?
Не. С тях се познаваме доста преди Destructive Creation, така че нямаше нужда от мерки за сигурност.

А родителите ви, те знаят ли какви ги вършите?
Имат някаква представа, но май е съвсем бегла (смеят се).

Защо се криете, Banksy ли ви вдъхнови?
Banksy ни надъха за Паметника на Съветската армия. Когато излезе филмът за него, си казахме: "По света правят много големи неща, няма какво толкова да му мислим, всичко е осъществимо!" Но самата идея за акцията си я имахме и отпреди Banksy.

И все пак защо пазите анонимност? Да не би да се страхувате от критика?
Напротив. Критиката поражда спор, дискусия. Ние точно това целим – да предизвикаме реакция в хората. Иначе в този вид изкуство не е важна личността на артиста, а резултатът от работата му.

С Паметника ви се получи. Имаше ли сред близките ви такива, които ви смъмриха?
Докато подготвяхме проекта и събирахме хора за изрисуването на паметника, попаднахме на такива, които ни заявиха, че монументът "не бива да се осквернява". И те не са на годините на родителите ни. Колкото нас са, на по 23.

Но вие все пак го „осквернихте” и медийния шум, който вдигнахте се пренесе извън граница.
Да. Влязохме в новините на CNN. Настерът, най-известният ни български графити артист, разбра за нас от китайски вестник. По това време той беше в Китай – там нямат интернет, но явно печатната преса ни е отразила.

Какво щяхте да направите, ако Законът не ви ловеше?
Законът не ни е мерило. За Паметника дори беше издадена ефективна присъда от 5 години затвор и 5000лв глоба. Отървахме се, защото делото беше повдигнато срещу неизвестен извършител.

Участвате в Transform Today с три нови проекта – автобус, който става на бар, робот на паркинг за коли и ултравиолетова сграда. Разкажете повече.
Всъщност имахме още идеи, но нямаше как да се случат без одобрението на общината, затова се отказахме от тях. Сега предстои вторият етап от Transform Today, в който публиката ще гласува за един от трите ни проекта и ще ни направлява по време на изпълнението му.

Това означава, че ще бъдете като герои от Playstation игра – някой ще ви натиска бутоните.
На нас това ни харесва. Искаме да дадем възможност на хората да ни го върнат тъпкано (смеят се). Могат да ни създават различни неудобства – например да изберат да работим през нощта, да сме облечени в неподходящи дрехи и да използваме материали по тяхна преценка.

Кое беше последното малко нещо, с което трансформирахте градската среда?
Сложихме стрелки, които сочат пътя към Фабриката за градско изкуство. Но са толкова малки, че почти не се забелязват.

Всъщност Фабриката се крепи на вашите плещи – ваша е идеята да я превърнете в пространство за градско изкуство.
Знаем, че проектът е мащабен и ще отнеме време, за да стане както трябва. За начало смятаме да опаковаме именно тази сграда в ултравиолетово – ако, разбира се, хората гласуват за този проект.

Между другото какво стана с пейките пред църквата Св. Седмочисленици?
Повечето са отново изпочупени, сигурно има една-две здрави. Може пак да ги донесем в работилницата и да ги оправим, стига да намерим време за това.

Не се спирате. Умората не ви ли лови?
Уморени сме (смеят се). Всъщност, влагаме страшно много труд в това, което хората виждат на финала. Макар че някои от работите ни живеят само няколко часа.

Съжалявате ли за този кратък живот?
Не. Само за едно нещо ни е яд, че не просъществува дълго. Боядисахме около седем кофи за боклук в центъра на София в цветовете на планетата Земя и написахме "Хвърли си боклука по земята". Идеята беше хората, които си хвърлят боклука ПО земята, като видят, че контейнерът е боядисан като планетата и да изхвърлят отпадъците именно в него. Посланието си беше директно и с дълбок подтекст. На сутринта обаче всички кофи бяха отново пребоядисани в сиво. Всъщност по време на самата акция, полицията ни провери точно два пъти.

Какво правите, когато не сте Destructive и полицията не е по петите ви?
Стоим си вкъщи (смеят се). Разбира се, че си имаме и друг живот, но не очаквай да ти кажем нещо за него.

Destructive Creation са на destructivecreation.com
Гласуването за проектите им тече на transformtoday.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.