Паметен трик26 януари 2017 текст Виолета Иванова
Шерлок Холмс тъкмо разреши последните си случаи, а ние се чудим защо чакахме четири сезона, за да проверим възможна ли е безгранична памет като неговата. Е, възможна е и дори не иска гениален ум, за да покълне. Слушайте как става и да, задължително опитайте това у дома.


Ако и вие следите детективската история на BBC, трябва да сте забелязали как Бенедикт Къмбърбач често "бере" от въздуха полезна за разследването информация. Ясно, тя не идва ей така от никъде, но как вади от дълбините на съзнанието си уж забравени факти, и то в убийствен детайл? Предадено на езика на визуалните ефекти, това прилича на изфабрикувана свръхсила. В живия живот обаче идеята изобщо не е фикция и може да се проследи назад чак до древните Гърция и Рим.

"Дворецът на спомените", както сега му казват на галено (иначе ще го намерите и като Method of loci), е любимо оръжие не само на Шерлок. От Ханибал Лектър през Doctor Who до някои герои на Стивън Кинг – много литературни и кино образи го държат в арсенала си. Съвсем реални хора – също, за да печелят състезания за бездънна памет.

Дълъг списък с покупки е твърде проста задача за Двореца. С негова помощ ще запомните много по-тежки бази данни като как точно са подредени 52-те карти в едно добре разбъркано тесте например. Или пък десетки хиляди цифри след запетаята в числото Пи. Истинска история.

Гардеробът ли е по-близо до вратата на спалнята ви, или леглото? А какво има под прозореца? На такива въпроси ще отговорите и насън и точно там е разковничето за памет-а-ла-Шерлок. Взимате списъка с неща за запомняне и асоциирате всяко едно с предмет от някоя стая, която вече познавате като петте пръста на ръката си. Така, ако трябва да купите банани, хляб и шампоан, може да си представите как бананите са завити под юргана, в гардероба има ароматизатор с мирис на препечени филийки, а шампоанът е изстискан до дъно върху нощното ви шкафче. Иначе казано, създавате в главата си събирателни образи между познатото и новото – колкото по-странни, толкова по-лесни за извикване обратно в съзнанието ви по-късно.

Ако пък вдигнете летвата и наистина се захванете с Пи, спалнята вкъщи вероятно ще отеснее за Двореца ви. Пътят от блока до офиса обаче може да стигне. Всеки магазин или друг обект по маршрута, за който се сещате от раз, ще символизира една от цифрите (сами измислете как). После в мислите си тръгвате по същите улици и започвате да отброявате: 3, 1, 4, 1, 5, 9...

ОЩЕ МЕТОДИ ЗА СЛОНСКА ПАМЕТ
С числа и рими:
Запомняте тях, вместо да строите Дворец. Например едно е палто, две е бомбе, три е бълхи и така нататък. После визуализирате банан с палто, пълно с франзели бомбе и шампоан, от който извират орди бълхи. Гадно, но картинката вече е в главата ви, нали?

С инициали:
Измисляте изречение, в което първата буква на всяка дума е първа и в тези, които ще запаметявате. Така шопинг листът ни се скрива в Бих Хапнал Шунка например, но ако на списъка ви пасват познати съкращения като ЮНЕСКО, ще е някак по-удобно.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098