Порция съзнателност

23 февруари 2017 текст Виолета Иванова снимки Михаела Белорешка
Ако захарта и вината идват на масата ви, хванати за ръка, време е да ви срещнем с Михаела Белорешка – трапезен естет, кулинарен блогър и хранителен терапевт, който тази неделя кани на "съзнателна" следобедна закуска. Кои са съставките в нея и защо ви е да присъствате, питаме Михаела и синтезираме така:


Знаехте ли, че захарта е тихият наркотик в живота на всеки от нас, който пристрастява по-лесно и от кокаина? Седем пъти по-лесно, говори в цифри едно от изследванията, които тласкат Михаела към промяна на собствените ѝ хранителни навици. Ако я бяхме срещнали година по-рано, щеше да признае, че е от хората със "сладък зъб" и да унищожава количества захар всеки ден е просто неизбежно. Днес обаче играе за друг отбор – този на съзнателния избор какво и кога да слага в чинията си, за да са чисти сметките ѝ със собственото ѝ тяло.

На същото ще учи и нас на семинара Захар и вина в пространството metta, но ако темата ви звучи като покана за диетична проповед, дишайте – нищо подобно. Всъщност всеки от гостите ще носи и хапва на място любимия си десерт като сетивно упражнение в посока "как да превърнем яденето на сладко в ритуал на наслада, вместо акт на самобичуване". Защото, да – според друго важно изследване, емоцията ни, докато ядем, влияе сериозно на начина, по който организмът ни усвоява всяка хапка.

След обучението в Асоциацията по Хранителна терапия в САЩ сега Михаела знае още ред плюсове и минуси на веществата по пътя им през тялото, за които ще разкаже в теоретичната част на следобеда. Иначе идеята на семинарите ѝ (които занапред ще са редовно събитие в програмата на metta) е да бъдат двустранен процес. Като диалог, в който тя е не само учител, но и ученик, попиващ добрите практики от личния опит на всеки от нас. Все пак се усъвършенстваме цял живот, стъпка по стъпка.

След всичко това, като нахална муха, наоколо се върти само един последен въпрос. Коя е сладката порция, пред която терапевтът вади вилица без да се замисля? Отговорът е най-горе – веган торта линцер с кокосово масло, ябълки, конфитюр от сливи, коледни на дъх подправки и даже щипка захар. Минете през блога на Михаела goodnaturedfood.org за рецептата, а после давайте към Черни връх 47 да си подсладите живота без вина.

Михаела готви, снима и пише на goodnaturedfood.org и bluebirds.bg
Семинарът ѝ Захар и вина е в metta на 26 февруари от 16:00 за 20лв с резервация на 0887 606 270

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098