Урок по памет

9 март 2017 текст Виолета Иванова илюстрации Мария Калчева
Денят, в който жената неизбежно става главна тема, е един в годината, но разговорът за ролята ѝ тече постоянно. Покрай този 8 март на светло излезе нов любопитен въпрос – за важните дами в историята ни, които засега отсъстват и от учебника, и от картата на града ни.


Една от тях е Елисавета Карамихайлова, живяла между 1897 и 1968 и станала първата жена професор по физика в страната. А също и първият ни професор по радиоактивност и ядрена спектроскопия изобщо. Друга е Димитрана Иванова – активистка от началото на 20 век, която довежда борбата за избирателни права на жените до реален резултат. Общо седем подобни истории попадат в ръцете на Мария Калчева, която рисува по тях акварелни портрети за кампанията Паметни жени. Организират я Българският хелзинкски комитет и Българската асоциация на университетските жени, след като забелязват, че в София няма нито един мемориален обект, посветен на конкретна главна героиня от миналото ни.

Ако вече броите наум дамите от камък, които сте срещали в града, няма смисъл – всяка е или символ (на жената-майка например), или в поддържаща роля (съпругата на някой възрожденец, да речем). И макар тук да разказахме историите им в два реда, силата, с която тези жени са тласнали България напред, е удивителна. Затова БХК и БАУЖ се събират и измислят как цял месец да държат вниманието ни върху темата за жените-които-не-познаваме-а-трябва. Целта? Да предизвикат вдигането на първи паметник от липсващия вид, докато хем ни ограмотяват за ключовите фигури, прокопали пътя на жената към науката, труда и всичко, което днес за нас е даденост; хем променят представата, че такива фигури у нас не е имало; хем вдъхновяват още хора да преследват идеите си, въпреки спънките. Клише? Има причина да е такова.

А как ще стане? Със серия активности, които вече потекоха към календарите ни. Следващата е на 11 март в Гьоте институт и е отворена за всеки с малко свободно време (от 14:30 до 17:00) и лаптоп под ръка (а ако знаете и друг език, сте направо идеални). Нарича се Уикипедия редактон и очаква доброволци, които да редактират, категоризират и превеждат налични статии или да добавят нови. Темата е ясна, материалите се получават на място, а ентусиаст-уикипедианецът и преподавател по онлайн комуникация Жюстин Томс ще подава лесни инструкции за боравене със сайта. Нас дори повече обаче ни вълнува тайната акция на кампанията на 15 март, след която на неизвестни засега точки в града ще пораснат временни паметници (за участие, търсете мисията на timeheroes.org). Лекции, прожекции, изложба и феминистка разходка са останалите епизоди на Паметни жени до края на кампанията – адресът, ако имате въпроси, следва.

Повече за кампанията Паметни жени на womensmonth.org

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098