Фестивален град15 юни 2017
Към края на юни София изглежда сякаш забавя ход, ако не знаем къде застъпва бодрата смяна. Ето я тук – сочим ви към пет фестивала, които, вместо с бриз, раздвижват въздуха с поезия, цирк, кино, дигитални изкуства и пърформанс.


СОФИЯ: ПОЕТИКИ
Лятна сцена в Борисовата градина
Концепцията е желязо, но пълнежът – живак, който тази година тече към нас на 16, 17 и 18 юни. Основната вечер е в събота, когато от 18:30 на сцената в Борисовата градина първо слушаме поезията на седем чуждестранни гости от Израел и Перу до Македония. След 19:30 щафетата поемат 24 наши поети, избрани от победителя през 2016 – Иван Шентов. Всеки чете по едно стихотворение, а vox populi от публиката определя кой е новият "най-добър". Ако се питате между кого избираме, списъкът на 24-мата (заедно с цялата програма) е на sofiapoetics.eu.
17 юни, вход свободен


MINI ART FEST
Маймунарника и бул. Витоша
Да свериш часовник със съвременния цирк е толкова сложно, колкото да жонглираш със седем топки, но Катай Сантос от Венецуела въобще няма проблем с това. Гледаме го заедно с още 16 клоуни и майстори на светлинното шоу и моноцикъла на откриването на 18 юни от 20:00 в Маймунарника, а после се връщаме там и на 24 юни в 20:00, когато се връчва наградата Златна мравка за най-добър цирков спектакъл. Междувременно от 16 до 26 юни все ще минем и по Витошка – в отсечката между Патриарх Евтимий и Хан Аспарух всеки ден от 11:00 до 21:00 ще има по един артист, за когото да забавим крачка до стоп. Име можем да оградим и отсега на miniartfest.com.
Маймунарника, 18-24 юни (билети 10-20лв), бул. Витоша, 16-26 юни

В/ХОД НАПРЕД
Червената къща и баня Овча купел
Седмица на "новите форми, новата изразност и любопитството на човека", описват го организаторите от платформата за документално изкуство В/ХОД. Общият фокус тук са бъдещето и прогресът в дигиталните из­куства, които виждаме нагледно в куп проекти: от робот на Стефан Дончев, който рисува наш портрет в реално време (на 19 юни от 19:30) до новите технологии във фотографията на Любомир Сергеев (на 23 юни от 19:30) и пърформанса Futurum Exactum (на 26 юни), в който разглеждаме броеве на списание Космос от 70-те, за да помислим къде сме днес. Пърформансът Потоци на паметта пък събира сетивен и документален театър в ефектен разказ за старата баня в Овча купел през спомени на очевидци и собственото ни въображение – входът за него е свободен (на 18, 24 и 25 юни), а часовете и всички останали събития, които изпуснахме тук, са на redhouse-sofia.org.
18-26 юни

ЕТЮДИ И ПРИЯТЕЛИ

ДНК и галерия Етюд
Двойното заглавие говори за една изложба и седем премиери с ударение върху пърформанса. Под този строй върви и програмата – откриването на 17 юни е в галерия Етюд (на Цанко Церковски 34), където Ани Колиер (с дълъг опит като хореограф в САЩ и България) подрежда фотографията си на тема танца. Връщаме се там и за представлението Бяло върху бяло. P.S. oт Майя Праматарова (на 19 юни), а през другите дни местим поглед към сцената на ДНК. На 20 юни от 19:30 започва Concealed Party – шведски спектакъл с българските корени на Тана Манева, която показва "светлата и тъмната страна на човека пред погледа на зрителите". В същия час на 26 и 27 юни гледаме и Тук долу всички люляци умират на Галина Борисова, а на 29 юни – The Victory Day на Вили Прагер и Ива Свещарова, прибрал наградата на публиката от Международния фестивал за съвременен танц във Виена.
17 юни – 1 юли, 8/10лв вход за представленията в ДНК

СРЕЩИ НА МЛАДОТО ЕВРОПЕЙСКО КИНО

Одеон и Френския институт
Всичко тръгва от една друга среща – на българката Ралица Асенова и французойките Лена Руйсел и Камий Бадюел, които стискат ръце над идеята да показват смели опити в киното преди стажът като режисьор да натрупа и задръжки. В селекцията днес попадат 18 филма – от къси до средно- и пълнометражни, а диапазонът им е от първите ленти на Трюфо през португалски заглавия до наградения в Кан Щастливи дни ще дойдат скоро на италианеца Алесандро Комодин. Той самият идва тук за премиерата, а на 22 юни води и безплатен мастър клас по режисура във Френския институт. Ако работите (или поне учите) от същата страна на екрана, в програмата ви чакат още няколко уъркшопа, работни срещи и дискусии – повече за тях на youngcinemasofia.eu. За всяка от прожекциите иначе гответе по 4лв или 10 срещу пас за целия фестивал.
19-25 юни, 4/10лв, вход свободен за ученици и професионалисти

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098