• По следите на Майстора и Маргарита

  7 декември 2017

  текст Никола Шахпазов

  Той е Майстора, а тя – неговата Маргарита. Вместо да разливаме водка и да си говорим за Пилат Понтийски обаче с двамата се отдаваме на по-изискани неща – обсъждаме балканската кулинария, пием бира и ядем шкембе.
 • .
 • Новият път на ракията

  30 ноември 2017

  Със сигурност познавате поне един властелин на казана, който всяка година вади "ела да видиш каква ракия!". Ако питате Светлин Мирчев, тази монета има две страни: да, хубаво е занаятът да се предава, но ракията е далеч по-сложна напитка, за да стои само до шопската салата. С тази идея той се връща от Виена (където учи в австрийската вино академия) и над година обикаля малки производители на Балканите в търсене на най-добрите дестилати. Днес визитите му пълнят рафтовете на Rakiashop.eu (който държи със съпругата си Гергана), но преди да опитаме част от техните бутилки на Балканския фестивал на ракията, сядаме на една маса с Мирчеви и говорим – какво е "истинска ракия", защо по-рядко тя е българска и в каква компания е добре да я пием, вместо пак да посегнем към домата.
 • Скука или се осмеляваш?

  23 ноември 2017

  Адреналин на макс пълни аула Максима в УАСГ от 29 ноември до 1 декември с историите на екстремни хора от цял свят в новите Дни на предизвикателствата.
 • Ела на светло

  23 ноември 2017

  текст Севда Семер

  Някои умни технологии са просто хитри. Други честно правят живота по‑добър.
 • Зелено & Споделено

  16 ноември 2017

  текст Емануела Иванова

  На София ѝ идваме в повече и доказателствата за това блокират тротоарите – когато не набиват клаксони в задръстването. Лудост е да не прегръщаме всяка идея, която облекчава трафика, като така разтоварва и атмосферата от вредни емисии. Последната от вида вече паркира електрически автомобили за споделено ползване в центъра и на всички изведнъж ни светна, че можем да се включим в спасителния план за планетата и без лична Tesla. Някои страни го правят от години, а ние днес палим електричката към тях за отговори на защо, къде и как в света на съвместното зелено пътуване.
 • По жицата с Александър Бенев

  2 ноември 2017

  текст Емануела Иванова снимки Анелия Тодорова

  Любимият му наш писател е Елин Пелин, но го качваме на заглавие от Йовков, защото му отива повече.
 • Паметен синхрон

  26 октомври 2017

  Текст и снимка Севда Семер

  Някои умни технологии са просто хитри. Други честно правят живота по‑добър.
 • Един скептик влязъл в бар...

  26 октомври 2017

  текст Наталия Иванова

  … и казал: "Призракът, когото видяхте онази вечер, е просто сънна парализа". Може да се кълнете, че помните дори пъпката на носа му, но това е фалшив спомен, ще ви заяви скептикът. Кой е той? Професор Кристофър Френч – британски учен, специализирал в психологията на паранормални вярвания и аномални изживявания. Завежда и отдела за Аномална психология в университета Goldsmiths в Лондон, автор е за The Guardian и е бивш главен редактор на списание The Skeptic.
 • Водата на живота

  19 октомври 2017

  текст Виолета Иванова

  За колко марки уиски се сещате от раз? Ако можете да изброявате до утре, супер – на точната страница сте. Ако пък бързо се изчерпахте, още по-добре – след Whiskey Fest Sofia, който пълни Sofia Event Center с три дни дегустации и мастър класове, ще можете да допишете огнения списък на върха на езика си до 300+ уиски вариации от 101 бранда.
 • Навигация за шоу

  12 октомври 2017

  Не гледайте Витоша, рано е за зимни гуми. Вместо да се товарите с мисли за снега, палете най-леките си кецове към Интер Експо Център – 14 хиляди квадрата ви чакат за обиколка около новите автомобили и мотоциклети на 23-ия Автосалон.
 • Колко дълго искаш да живееш?

  12 октомври 2017

  текст Наталия Иванова

  През 1921 професорът по психология в Станфорд Луис Терман моли няколкостотин учители да изберат най-будните деца в класовете си за проучване. Никой обаче не е наясно с мащаба му – тези 1500 (тогава 10-годишни) човека ще поддържат връзка с него до смъртта си. Или до неговата през 1956.
 • Хрониките на нара

  5 октомври 2017

  текст Емануела Иванова снимки Виолета Иванова

  Сезонът на носните кърпи е тук и, вместо да стискате палци верижната реакция след първия болен в офиса да ви подмине, разгрейте пръсти и си отворете един нар.
 • Шшш, заспивай

  5 октомври 2017

  текст Севда Семер

  Някои умни технологии са просто хитри. Други честно правят живота по‑добър.
 • Слушайте сега

  21 септември 2017

  текст и снимки Севда Семер

  Някои умни технологии са просто хитри. Други честно правят живота по‑добър.
 • Една добра схема

  31 август 2017

  текст Наталия Иванова снимки Стоян Стоянов

  "Извинете, знаете ли какво мога да хвана от тази спирка, за да стигна до центъра?" Все някога и вие сте задавали този въпрос и дори сте успявали да се загубите например в Горубляне. Е, сега е друго – имаме GPS, търсачки и дигитални карти на екрана в джоба си. Но винаги и всички ли се движим в града, хванати за мобилния интернет? И дали една ясна, обобщена и лесна за разчитане карта на градския транспорт не би помогнала? Ако сте "да", имаме добра новина – отскоро тя съществува.
 • Ангел, приятно ми е.

  24 август 2017

  Ако понякога децата ви се държат като дяволчета, не се плашете – и те крият ореол в ръкава, но често имат нужда от помощ в откриването му.
 • Къде отидоха всички?

  10 август 2017

  Вместо да пазите опустяла София, хващайте и вие пътя към фестивалния август – следват три добри посоки, които зареждат дните и нощите му с арт, йога, езотерика и музика.
 • Леко с фикуса

  3 август 2017

  текст Емануела Иванова снимка urbanjunglebloggers.com

  Всяко цвете е бъдеща смърт в саксия – ако това са думи на опита ви в отглеждането на стайни растения, запушете му устата. Никой не намира перфектния съквартирант от първия път и това важи и за наемателите в саксии.
 • Новите дрехи на Пирин

  27 юли 2017

  снимки Васил Германов

  Ако 65% от дърветата в Пирин законно станат на дървесина, поне ще има достатъчно мебели за сядане сред новото строителство, което тогава ще се ширне на 12,5 пъти по-голяма площ от сега. Ако и вие сте WTF?!?, значи новата кампания на WWF говори и на вас – днес заедно с нея размахваме пръст срещу оголването на планината.
 • По картите ще ги познаете

  29 юни 2017

  Лоши сънища и страхове, високи бариери в общуването и ниско самочувствие – и малките имат големи проблеми. За разлика от "едно време" обаче, днес има Арттерапия за деца – 22 карти с техники за лечение и забавление с изкуство, описани от спеца в областта Елица Великова и допълнени с рисунките на Андреа Попйорданова.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098