• Лиза, Валентин & Белият заек

  16 юни 2016

  текст Емануела Иванова снимки Ралица Димитрова

  Хралупата им е в един безистен на Пиротска от близо половин година, а вътре е пълно с игли, мастила и рисунки, с които не искаш да се разделиш. Ако вече си мислите за страната на чудесата, недейте – името White Rabbit Tattoos идва от песен на Jefferson Airplanе... в която пак се пее за Алиса и белия заек, но не е същото.
 • .
 • По живо, по здраво

  16 юни 2016

  снимки Ралица Димитрова

  Ледената ръка на хладилника стиска ред причини за наздраве, но тази тук е главна – баварска, мътна и така пивка, че забързва стрелките на часовника към края на бавния работен ден. След първата глътка бутилирана жива бира Jägerhof, дошла за дегустация от Пловдив, ще кажем едно – никога не е излишно да имаш на бюрото си и отварачка.
 • Един тон за обяд

  2 юни 2016

  Този тон не е в грамажа, а излиза от консерва. Просто да дръпнеш капака обаче не стига – за да сготвиш риба тон почти не ти трябва кухня, но се иска въображение с какво да я събереш. Следват две рецепти без нито едно листо маруля.

 • Властелинът на нощта

  2 юни 2016

  текст Виолета Иванова

  "В Амстердам работи, дайте да го приложим и тук" – не може да не сте чували тези думи и преди. Сега обаче не говорим за легализиране на забранени растения и професии, а приближаваме лупата към нощния живот на ниската земя, който си има и кмет.
 • Масова чистка

  26 май 2016

  Винаги е по-лесно да кажем "защо да чистим след някого, не може ли той да не цапа?!". Естествено, всички знаем, че не става така. Затова следващата неделя, 4 юни, нахлузваме ръкавиците и слагаме боклуците там, където им е мястото.
 • Нарисувай ми буква

  19 май 2016

  текст Наталия Иванова

  Хващаме я час преди да тръгне към Fontsmith – лондонски бутик за шрифтове, където нашата Криста Радоева работи като създател на "най-силния и най-семплия начин да комуникираш".
 • Междузвездни войни: Епизод MMXIV

  12 май 2016

  Заглавието ни е сай-фай, но всичко надолу е чиста наука. Е, плюс малко изкуство с цветно мастило, както показва късият ръкав на космическия герой пред вас – д-р Мат Тейлър, астрофизик.
 • Николай Пачев: Модата за пет напред

  5 май 2016

  Изречение, което тръгва от икономическите зависимости в модата, минава през кимоното на Мадона в Nothing Really Matters и стига до клъч от пукащ опаковачен найлон? Нищо необичайно. Намираме се в All U Re, а на пода отсреща седи Николай Пачев – селекционер за бутика от 7 години и човек с две дипломи по моден дизайн, който познава еднакво добре триковете на Еди Слиман и формите на Заха Хадид.
 • Запечатано в бутилка

  5 май 2016

  Тананикаме си тази вариация на Стинг, докато се готвим да завъртим средата на месеца около Spring Wine Tasting. Името на певеца тук не е случайно – част от личната му изба идва в България, за да се сбогува с тапите си в името на нашата пълна чаша.
 • Ела, излъжи ни

  28 април 2016

  текст Евелина Иванова, снимки Ивана Стоичкова

  Когато асфалтът се пропуква под краката ти, Лего човечетата стават на войници, а Пришелецът си взима стоп, вероятно по същата улица преди малко е минал Леон Кеер – един холандец с триизмерна четка.
 • Базарни стойности

  21 април 2016

  Силата на базарите не е (само) в шопинга, а в скъсяването на дистанцията – откакто ги има, срещнахме, пипнахме и опитахме три листа български марки, които знаят какво правят и как да го правят. На зеления SoBazaar този уикенд ще дойдат поне 50, но тук пускаме едни топ 8, които досега не сме похвалили на глас.
 • Little London

  21 април 2016

  Ако някога кажем "чао“ на България, ще ни липсват хиляда неща и поне половината живеят в хладилника. Същото важи за британците, сменили Лондон със София, затова, no surprise – от месец на Кракра плащаме с лев за продукти, оценени в паунд.
 • Пет във въздуха

  21 април 2016

  Миг преди да им дадем пет за това, че откриват нов закрит скейт парк в София и да ги извиним за малко баналното име, забелязваме инверсията. "Five High, защото сме на петия етаж и защото е високо", обяснява ни Румен Герасимов, докато търсим малко по-тихо място сред творческия метеж по всичките етажи на Culture Lab.
 • Страх и крафт в София

  7 април 2016

  Или как с един куршум удряме едновременно бутилка студен Flying Dog и изкуство за колекцията – единственият въпрос е как да отлюспим илюстрацията на Ралф Стедман, без да й нанесем щети?
 • Право към звездите: Матю Битон

  31 март 2016

  снимка Keil Lowres

  Фотограф, арт директор, дизайнер на албуми с номинация за Грами, рицар на изкуството и буквата в родната му Франция. Работи и по саундтраци, режисира документални филми, снима хора от Мик Джагър до Лана дел Рей и прави обложки за Принс и Тарантино. Днес обаче си разменяме мейли с Матю заради една обща работа с Лени Кравиц – двамата пращат при нас свои фотографски изложби, вързани на възел. За историите в тях, за най-добрата случайна среща по улиците на Ню Йорк, и за онзи тежък, но ценен съвет от Куинси Джоунс, говорим през няколко часови зони.
 • Закуски за шампиони

  2 март 2016

  снимки Лора Тодорова

  08:20 сутринта е, петък, а вратата на G8 се отваря през половин минута. Щом влезеш, те посрещат със "здрасти, добре дошъл" и веднага ти посочват палачинките и горещото кафе. Хайде, сядайте, Creative Mornings започва всеки момент, темата е етика.
 • Всеки ден, на практика

  25 февруари 2016

  текст Севда Семер

  Къде е мястото на йога между имейлите, работата и ежедневната пара на града? Точно тук, дишайте дълбоко.
 • Сноукайт: опит за летене през зимата

  11 февруари 2016

  текст Вера Гоцева снимки Миглена Цонева

  Атанас Русев е един от най-смелите мъже, които познавам. Човек без социална маска, който е открил отдавна, че истинската свобода е в това да следваш себе си и да бъдеш едно с природата. Повечето хора го свързват с плажа на Корал и битката му да го запази девствен, някои са изкарали обучението му по кайтсърф там, а други са имали куража да влязат с него в неизследвани пещери по дъното на света. Един ден ще разкажем и тези истории, но докато горе на Платото все още има сняг, Наско ни вдига във въздуха със сноукайта си.
 • Студио в раница: Калин Николов

  11 февруари 2016

  текст Севда Семер

  Всяка вечер през 90-те композира по едно парче на компютъра си, но нещата нито започват, нито приключват там и тогава. Връзката на Калин с музиката е горe-долу толкова дълга, колкото собствения му живот, и днес списъкът с театрални постановки и филми, на които е давал октави емоция, пълни няколко страници. Има два Аскеера и два Икара, а за последната година е работил по шест постановки – от Дакота и Любовта на Анатол до Квартет и Чайка. Да, слухът не ви лъже, той е обичайното музикално алтер его на Явор Гърдев, и знаем как разтърсва – сега влизаме на среща с него в най-малкото студио на света, за да открием епицентъра.
 • Коктейл от истории: Драгомир Иванов

  28 януари 2016

  текст Севда Семер

  За един от най-талантливите ни миксолози най-лошият знак е да харесаме всеки коктейл, който измисли – би значело, че не е достатъчно смел. Затова и в Щастливото прасе, където беше доскоро, и в Спутник, където е сега, и в Космос – който отваря след седмица-две на Лавеле – доматът при Драго може да се окаже в плодов коктейл, а халвата да е в една чаша с бял трюфел. Точно ресторантът с име на вселена ни дава повод да се видим – за него той работи в стегнат екип с амбиции, които стигат звездите. Не само храната и питиетата, там цялото изживяване ще бъде космос: музиката ще стимулира апетита, а менюто ще следва зодиака. Малко преди завесите да се вдигнат, сядаме с Драго да глътнем на екс няколко истории с дълъг послевкус.