• Тайното меню на Цветомир Николов

  26 ноември 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Минал е през повече кухни, отколкото може да си спомни, а наскоро влезе дори в каравана – Цветомир Николов е готвачът зад Street Chefs. Точно той прибра българската кулинарна купа за 2015, повечето му дни започват в пет сутринта, мисли нов свой проект, за който скоро ще чуем, и, естествено, обича храната – включително и да говори за нея. Ние пък обичаме да слушаме, така че я превръщаме в основна съставка на нашата обедна среща и я използваме почти като машина на времето, която пренася, напомня, разплаква и очарова.
 • .
 • Blek Celebration

  19 ноември 2015

  текст Никола Шахпазов, снимки Севда Семер

  В неделя по обед спираме на адрес извън града – в Горна баня дуото Blek Pine ще извади пред нас и още стотици гърла първите си два вида крафт бира. Между "Наздраве" и "Още една" успяваме все пак да поговорим с тях за домашни туршии, коледно пиво с борови иглички и как двама души могат да свършат работа за двеста.
 • Натисни до долу

  19 ноември 2015

  текст Виолета Иванова

  Да се сгънеш на две и да се напъхаш в кола, тясна като кибритена кутия, за да се блъскаш в някакви мръсни гуми, докато стискаш детско воланче? Може би сме луди, но е страшно парти.
 • Нещата от живота: Анна Симеонова

  12 ноември 2015

  текст Севда Семер

  Мисъл, виц и естетика. Кога за последно видяхте на улицата плакат с тези трите? А могат всички да бъдат такива, казва ни Анна. Или поне е сигурна, че има кой да ги нарисува, когато преди около две години създава онлайн галерията за български художници Плакат Комбинат, заедно с Георги Александров. Това не е просто място, откъдето да си поръчате плакат, а и начало на няколко изложби. Сега след Рим, Ню Йорк и Виена, 60 авторски решения на тема Обичам този филм се връщат тук, за да ги видим в Дом на киното (и точно по време на Киномания) за първи път. Докато в другия край на залата някой вече реди плакатите, сядаме с Анна да поговорим за нейното начало, визуалната среда и най-вълнуващата тишина след концерт.
 • За буквите с любов: Chas LoveLetters

  5 ноември 2015

  текст Емануела Иванова

  Chas е част от графити бандата LoveLetters и обича буквите от 1989 насам. Любовта изглежда взаимна и изражението й оцветява градски платна по целия свят. Графитите са му (почти) всичко – галят окото и гъделичкат егото му, а в скобите са децата и съпругата му, с които рисува останалата част от живота си. Сега Chas идва тук за Sprite Graffiti Academy и ще обучава на графити писмо наши първолак-артисти, избрани от него. Направихме си виртуална среща с този модерен будител, за да си поговорим за любовта, която, оказа се, не се изписва само с тези седем букви.
 • Нещата от живота: Хосе Гонсалес

  29 октомври 2015

  Трябват му само няколко минути китара и глас, за да разтопи всяка ситуация. Сега нещата са още по-сериозни, защото Хосе се включва за по-дълго и по-близо от слушалките – билетът топли джоба ни, откакто обявиха първия му концерт в София на 9 ноември в Студио Орфей.
 • От главите до стените

  15 октомври 2015

  Представят се като създатели на повърхности. Но не са дърводелци, скулптори или архитекти – Елена, Искрен и Ясен правят боя. Наричат я Escreo, защото помага да запалим крушката в главата си – нанесете я, изчакайте три дни и вече имате бяла дъска, върху която силните идеи се развиват, а слабите се трият лесно.
 • Мерве Бедир: на града с любов

  10 септември 2015

  Днес си мечтае за град, в който да се връща, но утре може да поиска сгради и улици, които летят, за да не пътува никога повече. Мерве Бедир е архитект от Анкара, а тази година – и куратор на One Architecture Week, която ще се случи от 18 до 27 септември в Пловдив с тема Приобщена река. Напоследък Мерве е там, за да хване едно усещане, което й харесва – че при нас има потенциал за промяна. Срещаме се с нея, за да я питаме как една овощна градина премахва граници, коя мантра да си повтаряме всеки ден, за да променим града си, и какво никога няма да забрави от София.
 • Нещата от живота: Алиса Атанасова

  10 септември 2015

  Уловихме я за час между две репетиции, но времето ни стигна да разберем няколко неща. Алиса е трето поколение актриса, преподава театър в школата на Малин Кръстев и влиза в още много роли – скоро ще видим какви в Любовта на Анатол в Сфумато и 39-те стъпала в Зад канала, а през ноември я чакаме в Гео в Народния. Днес обаче играта е само една от важните стъпки по пътя й – слушаме за него на фона на суинг, който се оказа никак неслучаен.
 • Един дъх стига

  27 август 2015

  текст и снимки Вера Гоцева

  Някои погрешно смятат йога за терапия, която изтрива проблемите ти с гума. Други не припарват до нея заради приказките за гурута и богове. Трети са открили силата й за себе си, срещайки точния учител – като Вера Гоцева, която днес ни запознава с Мария Ковачева от студио Urban Yoga.
 • Кръвта вода става на 5

  27 август 2015

  текст Севда Семер

  Арт-колективът Blood Becomes Water точно изяде тортата за петия си рожден ден и извади нов зин. По тези точки го посещаваме в студиото му – където се влиза не през врата, а през екран – за да видим кой е забраненият въпрос, как е да живееш като рок звезда и какво изобщо означава всичко това.
 • Готови, старт!

  20 август 2015

  Тичането е най-популярният самотен спорт, нали така? Ако обаче обичате да бягате в компания – или с цялото семейство – ето за къде да вържете маратонките тези дни.
 • Да танцуваш с вятъра

  20 август 2015

  снимки Миглена Цонева

  Тя е фотограф, бохем и човек на екстремните спортове от всякакъв сорт. Преди 15 години Миглена Цонева се занимаваше с изкуство и управляваше галерия в София, а днес живее на плажа върху дъска, носена от крило (освен през зимата, когато се носи с кайт сноу на платото на Витоша). Откъде тръгва тази история и кога танцът с вятъра става завинаги, Меги започва да разказва сега.
 • Нещата от живота: Люба Христова

  6 август 2015

  текст Севда Семер снимка Полина Илиева

  Бръмчи от идеи тук и там, напоследък повече там. Люба Христова строи в главата си къщата SOHO като споделено работно място, преди да пусне вътре хора от двора до тавана й – за изложби, партита, четения, лекции или на по питие и приказка в бара. За тук новини винаги ще има, но сега се прехвърляме за малко на източния фронт – когато се чуваме с Люба, от другата страна връзката леко се губи от силния бриз на Синеморец. Цял вятър на промяната, бихме казали, който я праща на брега, за да работи по едно друго свое пространство без лесно определение. Но да оставим Люба сама да ни разведе из него.
 • Нещата от живота: Елена Телбис

  16 юли 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Един ден гледа Мариус Куркински и си казва, че иска и тя да може да развълнува някого така. Изглежда е на прав път – тази година получи Икар и участва в Каръци, който взе голямата награда на фестивала в Москва. Преди това Елена е завършила в класа на Ивайло Христов, вече е играла в най-доброто на сцената ни – от Хамлет през Каквато ти ме искаш до Жана, а на есен започва репетициите за Чайка на Явор Гърдев. Две реплики ни стигат да разберем, че още се буди с трескавото усещане за предстояща работа, че се пази от обобщения и че с нея срещи се правят на едно място – пред служебния вход на Народния театър. Как защо – това е вторият й дом. Да влезем.
 • Тиха нощ, свята нощ

  2 юли 2015

  снимка "Да караме заедно ролери!"

  Освен обиколка по баровете, вечер в София могат да се правят и други кръгови движения. Подаваме три идеи, за които ви трябват малко тренинг, достатъчно хъс да скочите в тъмното и нула лева разходи.
 • Нещата от живота: Глория Петкова - Гилти

  2 юли 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Модел, диджей, актриса, а вечер – просто някой, който иска да танцува на дарк уейв и индъстриал, но няма къде (отворете й един клуб, хора!). Това лято ще снима филм, който още не издава по име, а есента излиза Семейни реликви на Иван Черкелов с нейно участие. Това е за близките месеци, днес срещаме Глория над чаша гранде капучино, за да си говорим за нещата от живота. И много хубавите, и малко от лошите.
 • Нещата от живота: Стефан Икога

  25 юни 2015

  текст и снимки Севда Семер

  С две думи: градски хроникьор. В поезия и проза. За цяло изречение допълваме, че има какво да каже и го казва точно – от упор. Стефан Икога (псевдоним е, естествено, с ударение на "и") току-що спечели София Поетики – с текста си Лесни за мразене, който накара Силвия Чолева да скочи и да каже "опомнете се, бе!" в негова защита. Днес е лесен за обичане, бързо ни допуска в личната си хроника и държи единствено да не го снимаме усмихнат като чеширски котарак, както се запечата в историята на Поетиките. ОК, никога!
 • Нещата от живота: Бора Докле

  11 юни 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Има едни ей такива пронизващи очи, с които те печели още преди да чуеш как пее. Идва в България преди години, за да свири на цигулка, но днес я срещаме на покрива на бар Badu, който отваря с Оля Михайлова, и няколко дни преди лайв на Bora Dokle Project. На групата от петима, които свирят авторски аренби и соул, им предстоят албум и клип, а на бара – да заработи постоянно. Сега действа само за събития – моноспектакли, акустични концерти и игра на Монополи в неделя (програмата е най-долу). В тази въртележка хващаме Боряна Докле страшно спокойна и готова да говори за нещата от живота си – но само след като пет минути се извинява за закъснението си от три. Няма грижи, да видим какво друго е важно за нея освен точността.
 • Т-образно

  4 юни 2015

  Влиза Евгени Вацов в един бар... Е, не бар, а магазин, в който си търси тишърт – с нулев успех. Поуката от вица е, че ако не откриваш това, което искаш, не стига да смениш магазина – трябва да действаш сам. Така започва историята на FINGAH.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098