• Една рационална неделя

  10 октомври 2019

  текст Виолета Иванова

  10 ноември ще ви е ден за размисъл, ако го запазите за Ratio. Целодневният форум носи към Sofia Event Center тристепенно меню наука, която е поднесена така, че да я преглътнем лесно и да питаме за още. Готови знания трябват само по английски – събитието е без превод, а срещу 15-60лв от ratio.bg слушаме следващите трима лектори.
 • .
 • Mish Mash fest

  3 октомври 2019

  Бижута от Касиопея, арт магнити от Таралеж.ко, ароматни свещи от Scentique Candles, чорапи от Take a Step, лавандула в козметични бурканчета от Ayan и още пет реда БГ продукция за носене, мазане, подаряване се подрежда по щандове в есенното издание на шопинг феста. Вместо да проверявате отсега има ли нещо ново и непознато, просто давайте към зала В парка (над Люмиер) на 5 и 6 октомври да разберете на място – между 10:00 и 19:00.
 • Европейска нощ на учените 2019

  19 септември 2019

  Какво общо имат градинският грах и човекът? А какво е биобанка? Ами херпетология или пък квантов компютър?
 • Aniventure Comic Con

  4 септември 2019

  Следващият уикенд ще е приключение - на 14 и 15 септември Интер Експо Център става арена за близка среща с фантастични герои, създатели на комикси и актьори от хитови поредици.
 • Да се возиш или не?

  22 август 2019

  текст Виолета Иванова

  По-удобно от тролей, по-еко от кола и значително по-лесно от карането на колело – що е то? От година-две отговорът се плъзга безшумно по световните улици, а отскоро вече и у нас. Затова хващаме темата за електрическите тротинетки, докато е топла и (поне тук) още никой не е пострадал сериозно.
 • Езерото с лотосите

  18 юли 2019

  снимки Симон Варсано

  От будизъм през хиндуизъм до езиците пали, маратхи и санскрит думата udaya се превежда като храм, свещена планина, растеж, изгрев. От четири лета насам обаче тя значи и друго – йога ритрийт край Правец с богат график от практики, уъркшопи и жива музика, който разгъва постелка за благосъстоянието на духа ви от 14 до 19 август.
 • Сълзите на Ра

  11 юли 2019

  текст Кристина Йорданова

  Според египетската митология, когато бог Ра се разплакал над пустинята, така се появили пчелите. На тях днес дължим 70% от храната на масата си, но в замяна не им даваме едничкото, което искат – нормален климат и никой да не ги закача.
 • Малката голяма стъпка

  4 юли 2019

  текст Виолета Иванова снимка NASA, National Archives and Records Administration

  На 20 юли 1969 Нийл Армстронг прави своята лична малка крачка, но човешки огромен скок – първото стъпване на Луната. 50 години по-късно се завъртаме в орбита около тази велика история, преди National Geographic да зареди в ефира и цяла космическа поредица по същия повод.
 • 108 дни йога предизвикателство

  20 юни 2019

  DVD серията The Ultimate Yogi на популярния преподавател Травис Елиът предизвиква напредналите и вдъхновява начинаещите да надскочат себе си със серия от класове.
 • На въздух и две колела

  20 юни 2019

  Ако искате да порите с колелото си не Цариградско, а чистия вятър на планината, ето ви повод: велопоход Средногорие на 6 юли. Разстоянието е 50км от Горна Малина до Пирдоп, които изминаваме без състезание – организаторите от Бегач най-вече искат да докажат, че всеки може да кара толкова. Ако обаче се чувствате напълно боси, а ви се иска да се включите, ето подготовката, която ви трябва.
 • FuckUp Nights

  13 юни 2019

  Да се спънеш на сцената? Подобен страх преодоляват лекторите във FuckUp Nights - събитие, което кани хора с различен опит да разкажат за провалите си.
 • Форум Ratio

  13 юни 2019

  Отвъд редовните бар срещи, на които си говорим за наука на популярен език, по два пъти в годината Ratio гръмват с голямо събитие за стотици любознателни глави.
 • И все пак тя ще тича

  6 юни 2019

  В спорта и една секунда разлика е важна. А как се преодолява преднина от няколко века? С упорита борба е отговорът на жените, на които е позволено да бягат в маратони едва от 50-ина години насам.
 • От другата страна на бара: Ники Нейков

  16 май 2019

  Влезли четирима приятели в бар... Вместо смешка, после идва грешката, която най-често допускаме при поръчването на коктейл: "Че го правите рядко и на неправилните места".
 • Дни на гордост

  16 май 2019

  текст Севда Семер

  "Не давай власт на омразата, дай власт на любовта". С това послание на 8 юни шествието Sofia Pride минава през града, но още отсега около него се случват куп други събития. Те качват на екран документални филми със силни истории, посочват политическия смисъл на движението или ни канят на изложба и спортен терен, за да видим различните лица на въпроса – рисуваме дъга в календара поне за следващите шест.
 • Мина за знание

  25 април 2019

  текст Виолета Иванова

  Да научиш нещо ново и да си спомниш позабравеното старо е целта и на деветия Софийски фестивал на науката, който разпределя из залите на София Тех Парк повече от 100 наши и чужди учени от най-разнообразни сфери. От морското дъно до космическите черни дупки и от динозаврите и първите пътешественици-откриватели до последните иновации в технологиите и науката – има по нещо за всяка възраст и интерес в 4-дневната програма от лекции, прожекции, работилници, демота, изложби и дори стендъп. От пълния график на sofiasciencefestival.bg изваждаме сламки за най-любопитното във всеки ден.
 • Какво не знаехме за... Юрий Гагарин

  4 април 2019

  текст Виолета Иванова снимки San Diego Air and Space Museum Archive / Arto Jousi

  "Някога най-известният човек на планетата, както в живота, така и в смъртта си, той се оказва личност, за която светът не знае много", обобщава Джейми Дорън, ровил надълбоко в историята на първия космонавт, за да я събере в документален филм и биографична книга. Забиваме и ние пръст в тях, за да търсим отговорите какво е вдигнало Юрий Гагарин сред звездите и какво го е свалило под земята на едва 34.
 • Физкултурници

  28 март 2019

  текст Виолета Иванова

  Докато четете, спортен клуб Бегач пече новото издание на форума си за активен начин на живот. Макар да идва в сбит мащаб (в залата на Генератор) и без жив превод (упражнете си английския), четвъртата Физкултура пак дава ценно ноу-хау за тренировки, храна, терапия и най-вече мотивацията да правиш необикновени неща през личните истории на няколко наши и чужди приключенци. Ето ги първите 5, включени в билета (наред с био обяда на място), а на fizkultura.bg списъкът с гости още ще расте.
 • Да бъдеш йога

  14 март 2019

  "Не се интересувам да правя йога. Искам да бъда йога", пише на стената на новия център 2Health Hub. Днес влизаме, за да усетим с тяло тукашната рецепта как се става йога.
 • Кожата, в която не живеят

  14 март 2019

  Ноември е най-жестокият месец. Не го бъркаме с април от Погребението на мъртвите на Томас Елиът – тогава американската норка всъщност се ражда, за да умре седем месеца по-късно в името на топло палто. Как да спрем този зловещ цикъл ни показват с изложба – ако имате как, заведете на нея и депутат.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098