• Нашите хора: Симеон Добрев

  15 септември 2022

  текст Дани Николова

  Често не си даваме сметка, че една компания не е просто неодушевен обект. Тя има свой собствен облик, характер и дори душа. И тази душа са хората, които работят за нея. Такъв е случаят с PokerStars, един от водещите брандове в iGaming сферата, чиято душа избрахме да ви представим. Този път във фокуса ни попада Симеон Добрев. Той ръководи екипите на PokerStars в България и Малта, борещи се с онлайн финансови и регулаторни измами. Симеон е в компанията от самото ѝ създаване и е горд с първенството си. В личния си живот и свободно време се гордее със семейството си и собствения си проект за първия по рода си футболен data scouting. Какво мотивира Симеон и какво му помага да се развива? Попитахме самия него.
 • .
 • Наука за двойки

  5 септември 2022

  текст Дани Николова

  26 юли 1895 е датата, на която една от най-известните и значими двойки в науката – Мари и Пиер Кюри, официално встъпват в брак. От тях тръгва нещо като традиция на семейства, печелили Нобелова награда. Разказваме за пет двойки, чиито истории препускат във времето: от Париж през осемнайсети век до лаборатория в Норвегия преди десетина години. Това са разкази за двама души, обединени от любов, но отдадени на науката.
 • Нашите хора

  18 август 2022

  текст Дани Николова

  Често не си даваме сметка, че една компания не е просто неодушевен обект. Тя има свой собствен облик, характер и дори душа. И тази душа са хората, които работят за нея. Такъв е случаят с PokerStars, един от водещите брандове в iGaming сферата, чиято душа избрахме да ви представим. Този път във фокуса ни попада Десислава. Като Senior Talent Acquisition Specialist на Деси се налага всекидневно да общува с интересни хора от различни дестинации като Малта, Англия, Ирландия, Индия или Остров Ман. В свободното си време пък пътува до непознати места, релаксира на дивана, наваксва с някой сериал или си готви вкусна вечеря. Какво още? Попитахме Деси от PokerStars.
 • Най-далечните галактики на една ръка разстояние

  12 юли 2022

  текст Анастасия Стоева

  Тази безкрайна и пъстра Вселена, необятна в своята тъмнина, но едновременно с това изпълнена с милиарди светлини – дълбокият космос винаги е будил възхищение у писатели-фантасти, вдъхновявал е някои от най-идейните режисьори и е пълнил палитрите на художниците с цветовете на хиляди галактики. Днес дълбините на Вселената вече не са плод на нечие въображение. Телескопът на НАСА James Webb Space Telescope засне най-ясната инфрачервена снимка на далечния галактически куп SMACS 0723, запечатвайки в изображение невиждани досега космически обекти.

 • Новата инвазия на викингите

  7 юли 2022

  текст Ивайло Александров

  Защо нордическата култура и история ни вълнуват толкова силно днес?

  Епични саги. Героични подвизи. Юнаци с божествени сили. Непобедими воини. Завоеватели. Откриватели. Поробители. Северните митове и история хвърлят ярки искри в пламъците на съвременната култура. Гледаме филми и сериали за викинги. Разглеждаме артефакти от историята на северняците. Прегръщаме факта, че всъщност те са първите европейци, стъпили на Северна Америка. Разглеждаме творбите на техните художници. Слушаме музиката на техните композитори или съвременни музикални колективи, които се обръщат към фолклорните традиции на дедите си. Но защо? Защо точно викингите? Защо точно днес? Какво ги прави така магнетични – страшни, мистични, но неудържимо привлекателни?
 • Ratio Forum: Истории за Космоса и слонския хобот

  30 май 2022

  текст Виолета Иванова

  11 юни ще е истински празник за любознателните, защото Ratio (организацията, която превежда науката на разбираем език чрез редовни събития с местни и международни гости) се завръща с първия си голям форум от преди пандемията насам. В менюто до момента има 3 лекции, 4 детски занимателни събития и 2 изложби. Ето какво да очаквате от тях.
 • СЛОВОПЛЕТ: Ръкопис във вектори

  23 май 2022

  Как един шрифт мигрира от мастилото и листа до нашите клавиатури? Разпространението на българската дигитална кирилица е една от мисиите на видеографа Емилиян Николов и самоукия книговезец Калин Даскалов - Стопан, а в Деня на българската азбука, просвета и култура буквите прескачат и на екрана, превърнати във визуален разказ.
 • Ден на отворените врати в Националнен ОББ Тенис Център

  20 май 2022

  Всички млади любители на тениса имат уникалната възможност на 21 май да се докоснат до този спорт в Национален ОББ Тенис Център в Борисовата градина. Квалифицирани треньори обучават напълно безплатно малките спортисти на възраст между 5 и 15 години, а необходимите пособия се осигуряват от тенис центъра.
 • Магията, събрана в дланта ти: спомен за Астор

  16 май 2022

  текст Анастасия Стоева

  За пръв път видях дантелен сутиен, когато Антраник Шаварш Арабаджиян – иначе познат като Астор – го измъкна от джоба на баща ми, смигна на публиката и каза: „Обаче, да знаете, тоя човек е много опасен.“ Макар че това дори тогава не разклати вярата ми в непоклатимия морал на моя родител, в мен припламна искрата на една друга вяра: вярата в магията.

 • Пролетен световен ден на астрономията

  5 май 2022

  Никоя звезда или галактика няма да остане тайна за нас след вълнуващите събития в Световния ден на астрономията на 7 май. Лекции на достъпен език, изложба на фотографии, заснети с най-големите телескопи в света, и наблюдения на Слънцето и Луната ни очакват в Астрономическата обсерватория на Софийски университет.

 • Нашите хора: Ралица Николакова

  18 април 2022

  текст Дани Николова

  Често не си даваме сметка, че една компания не е просто неодушевен обект. Тя има свой собствен облик, характер и дори душа. И тази душа са хората, които работят за нея. Такъв е случаят с PokerStars, един от водещите брандове в IGaming сферата, чиято душа избрахме да ви представим. Започваме с Ралица Николакова, която е Sportsbook координатор в PokerStars и се грижи за хората, отдадени на технологиите. „Крайната цел, към която се стремя в ежедневната си работа е изграждането на култура на приемственост, подкрепа и информираност за всеки“, казва самата Ралица. Разпитахме я за още много неща: по-малко за работата и повече за забавлението.
 • Милен Митев: Най-голямото предизвикателство пред БНР е да продължим да създаваме емоционална връзка с аудиторията си

  1 април 2022

  текст Димитър Димитров

  Милен Митев е млад, деен, идеен и енергичен човек, поел отговорностите на Генерален директор на Българското национално радио. Нашият екип отдавна попада сред най-заклетите почитатели на обществената медия и мисията ѝ, та логично потърсихме нейния ръководител за разговор. Кой е първият му съзнателен спомен от БНР, как ще изглежда дигиталният облик на радиото и докъде може да стигне то през следващите 20 години? Отговорите на тези и още вълнуващи въпроси откриваме в следващите редове.
 • До Киев и назад

  2 март 2022

  текст Димитър Димитров

  През изминалата седмица Киев, Украйна и народът ѝ влязоха в световните новини заради непровокираната агресия на един самозабравил се държавен ръководител. Масовата мор, разрушенията и трагедията тепърва ще бележат живота на милиони украинци, но редом с тях се открояват смелостта, солидарността и съединението в цяла Украйна.

  С надеждата час по-скоро мирът да възтържествува споделяме пътепис за едно незабравимо пътешествие от София до Киев. Престоят в украинската столица, макар и кратък, бе изпъстрен с какви ли не необичайни случки, вълнуващи срещи и удивителна култура и архитектура. Влюбихме се в града от пръв поглед и искрено вярваме, че ще го видим отново – горд и величествен, проспериращ и европейски, дом на храбра и достойна нация, която безумният бран насреща ѝ няма да претопи.
 • Слънчогледи

  3 февруари 2022

  Защо зрелите слънчогледи винаги са обърнати в една посока – на изток? Потърсихме отговора в колаборация с нашите приятели от Ratio.
  Обикновеният слънчоглед, който всички познаваме, е представител на род Helianthus и произхожда от Северна и Централна Америка. Имаме свидетелства, че слънчогледово семе са люпили още древните хора, обитаващи териториите на сегашно Мексико преди около 4000 години, където вероятно е бил опитомен за пръв път. В наши дни тази култура ни дава семена, растителни масла, биогорива, фураж и т.н., използва се за производството на хартия, козметика и др. Един слабо известен, но доста любопитен факт е, че слънчогледът дори има способността да пречиства замърсените почви! Истински мултитаскър под прикритие!

  Едва през 1898 обаче учените успяват да забележат и друга, изключително интересна особеност на това растение – а именно как то не извръща „поглед“ от слънцето, проследявайки пътя му от изток в ранни зори към запад при залеза.
 • Тайните на Черната джамия

  3 февруари 2022

  текст Виктор Топалов снимки Любомир Юруков и личен архив

  Според легендата през 20-те години на XVI век султан Сюлейман I Великолепни преминава с войската си през София на път към Будапеща. Установява се във военен лагер в покрайнините града, където в миналото се е намирал християнски храм, посветен на св. Иван Рилски, а днес се издига Св. Седмочисленици. Същата нощ султанът получава видение, в което небесен ангел го насърчава да върви смело към победата срещу маджарите. На сутринта владетелят разказва за съня си на своя везир Мехмед паша и му заявява, че ако предсказанието за победа се сбъдне, ще построи голям мюсюлмански храм на същото място.
 • Нощта на идеите

  25 януари 2022

  Как ще изглежда светът след COVID-19? Накъде е изходът от лабиринта от кризи, в които се лутаме през изминалите две години? Това са въпросите, които ще се разискват в 104 държави по време на Нощта на идеите.
 • Как актьор става пилот на самолет? Чудната история на Станислав Кертиков

  23 януари 2022

  текст Станислав Кертиков

  Познаваме го от сцената на Театрална работилница Сфумато и театър Азарян, от формата Актьори срещу поети, който създава със Стефан Иванов, от участието му в Посоки на Стефан Командарев. Виждали сме го да омагьосва хиляди чуждестранни туристи из улиците на София, а скоро ще му се възхищаваме как пори висините като пилот на пътнически AirBus A320. В преследване на мечтата си младият актьор сломява конкуренцията на десетки кандидат-пилоти, завършили инженерни науки и пробвали се за позицията неколкократно. Вълнението му пък за малко не го проваля по най-нелепия начин. Прочетете чудната и вдъхновяваща история на Станислав Кертиков.
 • Велообиколка на Лозенска планина

  30 декември 2021

  текст Димитър Димитров

  Всички сме чували за Витоша 100, а някои даже сме и завъртали стоте километра около най-високата планина в Софийско с велосипед.
 • Годината в детайл с Крис Захариев и Крис Макаров

  20 декември 2021

  текст Кристина Йорданова

  Свикнали сме бегло да чуваме думите „села“ и „обезлюдяване“ в едно изречение, но рядко засягаме този проблем с мащабите, с които той се търкаля в малките селца година след година. Защото това значи изолация и самота за възрастни, за които ние от големия град избягваме да мислим. По тази причина момчетата Крис Захариев и Крис Макаров прегръщат идеята за стрийтбранда Храбър*. Той иска да е мост между градските хора и селските проблеми, а 10% от приходите се насочват за определена кауза, до която стигаме чрез отпечатания сериен номер. Двете момчета се обръщат и към древната традиция грамотарство, в която стари парчета се пришиват към нови дрехи, а за това лично отговарят няколко баби, чиито грамотари са ръчно тъкани. Познаваме Крис Захариев от известни видеовлогове, сега държи камерата за историите на Храбър, а дизайните излизат от негови идеи. Крис Макаров пък отговаря за логистиката между работата си на актьор, която го позиционира във филми като Българска Рапсодия и Пътуващо кино. В края на годината ги дърпаме настрани и ги питаме за големите пробиви, любимите аромати и моментите, в които работят най-добре.
 • Годината в детайл с Йордан Жечев

  20 декември 2021

  текст Дани Николова

  Йордан Жечев е регионален творчески директор на guts&brainsDDB и партньор в Tribal Worldwide Sofia и във всяка статия, в която става въпрос за него, се натъквахме неизменно на факта, че пие МНОГО вино. Е, освен че явно пълни достатъчно обилно винената си чаша, разговорът с него ни подсказа, че пълни стабилно и емоционалните си преживявания и душевност. За повечето хора 2021 е годината, в която „на мен креватът ми е офис“, но за Йордан Жечев тя май е била претъпкана от хора, музика, проекти и уау моменти и моментчета.