Тъмен град, светла идея23 март 2017 текст Виолета Иванова

В 20:30 на 25 март над 170 държави ще изгасят лампите си, а ние напомняме пак, не защото иначе няма да чуете. Тук сме, за да ви светнем защо Часът на Земята е много повече от едни 60 минути на тъмно.
За целта първо връщаме стрелките назад към 2004, когато австралийският WWF изпада в паника от откритието, че планетата ни е страшно близо до екологична катастрофа. Такава, от която връщане назад няма да има. В отговор на опасността екипът природозащитници сяда с рекламистите от Leo Burnett Sydney, за да излязат заедно с идеи как да ангажират австралийците с въпроса за климатичните промени. Кой е главният виновник за тях вече знаете – въглеродните емисии от изкопаемите фосилни горива.

"За повечето хора глобалното затопляне е непреодолим проблем – твърде голям, за да опитват да се борят с него. Как тогава убеждаваш отделния човек, че колективно можем да постигнем промяна?", пита видеото, с което Часът на Земята излиза на светло през 2007. После само си отговаря: "Като организираш символично събитие и се надяваш то да прерасне в движение". Така след залез на 31 март Сидни за първи път гаси уличните си лампи, дърпа щепсела на най-голямата си забележителност – Операта, и чака хората и бизнеса да последват демонстрацията вкъщи и в офиса. Случва се. А следващата година се случва и на останалите шест континента – не само със загасени крушки, но и с телевизии, спрели излъчване за час, Гугъл с черна начална страница и дори лайв концерти, захранвани от ентусиасти на велосипеди.

Десетилетие след началото, повече от 7000 града ще се включат в изключването тази година, но все още чуваме въпроса "И какво променяме с този един час?". Отговорът е "малко", ако разчитаме само на него. Затова от WWF продължават да търсят нови канали, по които истинското им съобщение да стигне до скептика в нас. А то е, че с отказването от удобствата на електричеството за миг напомняме сами на себе си, че бъдещето на планетата още е в ръцете ни. И че и утре, и всеки ден има по нещо дребно, с което можем да допринесем за голямата цел.

Не става дума да обърнем гръб на технологичната еволюция, напротив. Учените даже алармират, че да палим свещи по време на Часа е по-лошо от това да не участваме изобщо (пламъкът им често е по-вреден от запалената крушка). Идеи как да пречим по-малко на природата взимаме от хрониките на кампанията: от 4 години насам в Уганда имат чисто нова гора, какво ни пречи и ние да засадим едно дърво зад блока? Или, още по-лесно – да изключваме лаптопа си, когато не работим с него? Или да си купим LED осветление? И защо въобще ще чакаме събота – не е късно да започнем от днес.

Часът на Земята е на 25 март от 20:30 с активности пред Народния театър

Повече за кампанията на wwf.bg/get_involved/earthhour


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.