Новите дрехи на Пирин27 юли 2017 снимки Васил Германов
Ако 65% от дърветата в Пирин законно станат на дървесина, поне ще има достатъчно мебели за сядане сред новото строителство, което тогава ще се ширне на 12,5 пъти по-голяма площ от сега. Ако и вие сте WTF?!?, значи новата кампания на WWF говори и на вас – днес заедно с нея размахваме пръст срещу оголването на планината.


ТЕНДЕНЦИИ ОТ БЪДЕЩЕТО
За да се слеем с десена в полите на Пирин, трябва да се облечем в принт на Байкушевата мура. Нали? Все още да. "Новият" План за управление на парка 2014-2023 (представен през 2015?!) обаче предлага карето с а ла Банско строителство да се разпъне от 200 на над 2000 хектара, а добивът на дървесина да завземе 65% от площта на парка. На практика това ще остави хълмовете голи, ще преоблече склоновете в бетон и ще наложи смяна на маскировъчните дрехи – за да заприличаме на Пирин, ще трябва да се покрием с щампи на строителни площадки и сечища. Мародерският план чака дата за дефиле по жълтите павета към Парламента, но самата мисъл, че може да бъде приет, кара WWF да изпреварят тенденциите, за да ги спрат – с модната колекция Камуфлаж за Пирин.

НЕ Е ЗА ПРОДАН
Камуфлажът, който виждате, не съществува. Засега. Ограничени бройки от моделите са произведени, но не се продават, а са тук, за да изкрещят, че природата у нас също не е стока за търгуване. Витрините на магазини за планинска екипировка в града, както и онлайн щандовете на spasipirin.com пренасочват към едно място – wwf.bg/pirin, и същинската идея на този дизайн от бъдещето: да бъде аларма. Всеки може да помогне тя да звучи по-силно със споделяне в мрежата, настоятелен имейл до премиера или пък еднократно/месечно спонсорство (10-70лв), което природозащитната организация използва за по-мощни "високоговорители" в подкрепа на Пирин. Е, дано се чуваме.

Камуфлаж за Пирин с дизайн на Ива Попова е на spasipirin.com
Кампанията на WWF набира средства и поддръжници на wwf.bg/pirin и facebook.com/WWFBulgaria

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081