Една добра схема

31 август 2017 текст Наталия Иванова снимки Стоян Стоянов
"Извинете, знаете ли какво мога да хвана от тази спирка, за да стигна до центъра?" Все някога и вие сте задавали този въпрос и дори сте успявали да се загубите например в Горубляне. Е, сега е друго – имаме GPS, търсачки и дигитални карти на екрана в джоба си. Но винаги и всички ли се движим в града, хванати за мобилния интернет? И дали една ясна, обобщена и лесна за разчитане карта на градския транспорт не би помогнала? Ако сте "да", имаме добра новина – отскоро тя съществува.


Тази история започва по познат начин: геодезистът Стоян Стоянов (който живее и работи в Пловдив) се губи в квартал Враждебна, заглежда се в картата на градския транспорт на спирката и претърпява неуспех с разшифроването й. "Професията ми е свързана постоянно с работа с карти, ориентиране в непозната среда, а сега? Аз познавам езика и горе-долу града. Какво остава за чужденец?", казва си Стоян на улицата и така започва да сравнява нашата транспортна схема с тази в други държави. Изводът му е въпрос: как другаде са успели да направят лесна и достъпна карта, а за София такава няма?

Вместо да вдига рамене обаче, Стоян запретва ръкави – доброволно, като хоби и след работа. "Искаше ми се да изобразя всички видове транспорт на едно място, картинката да е сравнително компактна и същевременно разбираема. Да бъде двуезична, разбира се, и да се побира на лист не по-малък от А2, тоест спокойно да се печата на два листа А3." Готов е за по-малко от половин година. Когато днес се чуваме по телефона казва, че му се иска огромният интерес към работата му да е дошъл по-рано, за да бъде проектът повече колективен, отколкото индивидуален. Това обаче не значи, че не можем да участваме – Стоян е отворен за забележки и корекции по своята карта, която намираме, заедно с цялата й история, на страницата му в medium.com.

Ако се чудите къде в схемата е Центърът за градска мобилност, тук е – скоро екипът се свързва със Стоян и предлага да закупи вече готовата карта. Очаква се да я виждаме все по-често на информационни табла, които ще се монтират на различни спирки в София. Хубава развръзка, да (за разлика от случая с Пловдив, картата му за който не получава внимание от институциите), а има и поука: че можем да направим сами онова, което очакваме да свърши другия, дори да е част от задълженията му. Въобще не казваме, че е редно. Казваме само едно голямо "благодаря" на човека, който сам реши и направи така, че повече никой да не се губи в София.

Транспортната карта на София е на medium.com/@stoianstoianov и във висока резолюция на truenorth.bg/bus/sofia_transport_map_2.png

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081