• Урок по памет

  9 март 2017

  текст Виолета Иванова илюстрации Мария Калчева

  Денят, в който жената неизбежно става главна тема, е един в годината, но разговорът за ролята ѝ тече постоянно. Покрай този 8 март на светло излезе нов любопитен въпрос – за важните дами в историята ни, които засега отсъстват и от учебника, и от картата на града ни.
 • .
 • Нещата от живота: Шон Конуей

  9 март 2017

  текст Емануела Иванова снимка Martin Hartley

  6000км. За да си ги представите нагледно, това е разстоянието между Лондон и Делхи по въздух. Със самолет се стопяват за 8 часа, но през 2016 един екстремен атлет решава да ги навърти по земя и вода, правейки тигели по дължината на Великобритания с тичане, плуване и колоездене.
 • Порция съзнателност

  23 февруари 2017

  текст Виолета Иванова снимки Михаела Белорешка

  Ако захарта и вината идват на масата ви, хванати за ръка, време е да ви срещнем с Михаела Белорешка – трапезен естет, кулинарен блогър и хранителен терапевт, който тази неделя кани на "съзнателна" следобедна закуска. Кои са съставките в нея и защо ви е да присъствате, питаме Михаела и синтезираме така:
 • Паметен трик

  26 януари 2017

  текст Виолета Иванова

  Шерлок Холмс тъкмо разреши последните си случаи, а ние се чудим защо чакахме четири сезона, за да проверим възможна ли е безгранична памет като неговата. Е, възможна е и дори не иска гениален ум, за да покълне. Слушайте как става и да, задължително опитайте това у дома.
 • Нещата от живота: Ади и Бел от Млечни вампири

  21 декември 2016

  текст Дима Чакърова

  "Детето променя абсолютно всичко", казват още преди да сме попитали. И това е промяна, в която е добре да имаш съмишленици. Млечни вампири е точно такъв сборен пункт – онлайн място, създадено от енергични майки на невръстни хлапета, които споделят истории за вълненията, грешките и смешките покрай децата си на жени в същия номер обувки.
 • Коледни базари Vol.3

  15 декември 2016

  Нови пет адреса за предпразничния шопинг
 • Коледни базари Vol.2

  8 декември 2016

  Нови три адреса за предпразничния шопинг маршрут
 • Коледни базари

  1 декември 2016

  Или четирите зони, в които започваме лова за подаръци.
 • Свобода за мацане

  1 декември 2016

  текст Емануела Иванова снимки Ралица Димитрова/màtzalo

  Новото арт студио на ъгъла на Парчевич и Христо Белчев е дансинг за въображението, за който не ви трябват инструктор или професионални обувки – просто влизате и се разкършвате.
 • Сериозни в смешното

  1 декември 2016

  текст Наталия Иванова снимки Анелия Тодорова

  От ляво надясно това са Flash и Дими. Плащат изравнителни сметки с работа като всеки друг, която понякога не е нормална, но обичайно не е и смешна. В една снимка тук ги събира общата вяра, че стендъп комедията е празник на свободното слово, който кани всеки със запазени идеи в джоба да застане пред отворения микрофон на Българска стендъп комедия.
 • Mr. Goodink

  3 ноември 2016

  текст Емануела Иванова снимки Анелия Тодорова

  "Your skin makes me cry" се пееше в едно парче на Radiohead и точно за тази фантастична кожа си мислим, когато пробваме на китката натуралните масла на Денислав Митев – господин химикът, открил формулата на кадифето с тату дизайн.
 • Фотоанализата на Ивайло Райнов

  27 октомври 2016

  текст Нaталия Иванова

  Той е психотерапевт и е видял света през толкова много очи, че неизбежно заставаме срещу неговите с леко притеснение. Ивайло обаче бързо ни уверява, че никога не анализира извън кабинета си, а думите му са така топли и искрени, че веднага печели доверието ни. Нищо неочаквано – той е един от тримата обучители по метода на мотивационното интервюиране у нас и консултира хора със зависимости от 16 години.
 • Веганлишъс

  27 октомври 2016

  текст Емануела Иванова снимки Ралица Димитрова

  Да си веган е много повече от това да постиш постоянно. Днес обаче няма да говорим (с пълна уста) за философията, етиката и естетиката зад този личен избор, а ви каним на мини обяд и две-в-едно история за истинския вкус на веганския начин на живот.
 • TEDxWomen: Дами канят

  20 октомври 2016

  От хазната на TED с хиляди лекции за превъртане днес си пускаме три, които говорят за проблемите между половете – но не с раздразнен императив и заплашителен показалец. Не е самоцелно: така настройваме честотите си за TEDxMladostWomen на 29 октомври, когато 12 български лектори ще търсят мястото на женския род под общата шапка "време" (която ни стяга все повече).
 • I ♥ панелкас

  29 септември 2016

  текст Виолета Иванова

  "The гостоприемство of Bulgarians is incredible... They have беседкас next to the панелка... Чичо Тошо is баш майстора of our вход“. По скайп линията София-Пловдив архитект Меган Луенбърг смесва своя и нашия език така гладко, както искат поне 2-3 години живот под тукашен покрив.
 • Упражнения по съзнателност с Ричард и Шон

  29 септември 2016

  текст и снимки Вера Гоцева

  Ако ги видите на улицата, ще се обърнете – и няма да е заради татуировките. Тези двама мъже светят от метри, а при близък контакт се оказват забавни, отворени и лишени от всякаква претенция. Независимо (или точно заради това) че преподават Виняса флоу йога от 20 години.
 • Парк за ден

  21 септември 2016

  Паркинг места в центъра на София и тази година махат три букви и стават парк карета на 30 септември. Глобалният Park(ing) Day превръща малки улични квадрати в над 200 метрополиса по света в градини, работилници, арт инсталации и всякакви места за подвиване на крак, за да онагледи посланието си за повече отворени пространства в града. Стискаме палци да го видят правилните хора.
 • Активен град

  21 септември 2016

  текст Виолета Иванова снимки Кирил Кралев

  Нищо че е празник – този уикенд София не мързелува. Вместо това слага най-удобния екип и от 23 до 25 септември доказва, че заслужава короната Европейска столица на спорта 2018. В трите активни дни на две локации гледаме (и пробваме) над 20 спорта, а над всичко това пишем Extreme Fest Sofia.
 • Оглед на наследството

  15 септември 2016

  Каквото и да планирате за този уикенд, 17 и 18 септември, Съветът на Европа има по-добра покана за вас – поне ако винаги ви се е искало да влезете на подробен оглед в Съдебната палата, Музея по палеонтология на СУ, Синагогата, Джамията, Света София, БНР или Френската резиденция на Оборище.
 • Играта продължава

  8 септември 2016

  текст и снимки Виолета Иванова

  Какво може да накара непознати да напълнят цял уебсайт с твои снимки и случайни факти (като този, че клавиатурата ти отхвърля копчето 4, например)? А да те следят на групи из града, за да разкрият къде точно живееш? Изненада, отговорът не е "да си Риана". Достатъчно е да разцъкваш League of Legends или Minecraft без почивка, докато станеш толкова про, че Амазон и Гугъл да ти плащат, за да продължиш. Днес си позволихме да отнемем малко от скъпото време на Преслав Иванов – геймър, стриймър, влогър и вожд на петцифрени орди от интернет потребители – за да чуем от извора как така "играя игри" вече може да е най-горе в CV-то на много успешен човек.