• Три опасни дни

  29 ноември 2018

  текст Виолета Иванова

  Ако нещо ви звучи екстремно, навярно е ежедневие за хората, с които се запознаваме на Дните на предизвикателствата. Форумът с живи срещи, прожекции и работилници този път се отваря и за нови смели теми като рафтинга, спелеологията и мореплаването, а какво още ви чака от 3 до 5 декември – пускаме ви трейлър на програмата, която се зарежда в пълен вид на predizvikatelstva.com.
 • .
 • Разумни разговори

  1 ноември 2018

  текст Кристина Йорданова

  Есенното Ratio подава микрофон на теми за Земята, Космоса, насекомите и дори неща, които доскоро мислехме за чиста фантасмагория, а от другата страна го хващат учени от съответните области. Попиваме знания от тях почти цяла събота (и основно на английски), а после поливаме натрупаното интелектуално богатство с афтърпарти.
 • Игри по тъмно

  1 ноември 2018

  текст Виолета Иванова

  Тази събота ще падне игра – точно в 18:00 на 3 ноември натискаме бутона старт на Sofia Game Night или първото по-масово събитие за видео-, настолни и въобще всякакви игри, което обединява 19 локации и още повече организации (начело с Гьоте-институт и Game Dev Summit). Да е вълнуваща и за индустрията, и за запалените геймъри, и за онези, които не са докосвали конзола, е идеята на Нощта, която всъщност започва още в петък – с интерактивна изложба, и продължава до когато имаме сили с всичко от стендъп и косплей до градски лов на загадки и напечени турнири с награди.
 • Нещата от живота: Folch Studio

  1 ноември 2018

  текст Севда Семер

  В офиса им с огромни прозорци в Барселона за момент изглеждат така, сякаш имат всичко: едновременно силни дизайн проекти и достатъчно време за сърф и невинни странични забавления като еротичното списание Odiseo.
 • Преди Нощта на игрите: Мартин Кадинов

  25 октомври 2018

  текст Виолета Иванова снимки Севда Семер

  "Чистим си стаите!", казва през смях, когато подхващаме неудобната тема за стереотипите около геймърите. Като този, че са асоциални или онзи, че живеят на джънк и клавиатурите им са пълни с трохи.
 • Приятели с енергия

  18 октомври 2018

  Някои умни технологии са просто хитри. Други честно правят живота по‑добър.
 • Подземен свят

  4 октомври 2018

  текст Никола Шахпазов

  "И тъмна, и прашна, и мръсна, и страшна". Парадоксално е, че това е припевът на песен с името София, моя любов, нали?
 • Гаф Игнатиев

  4 октомври 2018

  текст Никола Шахпазов снимки Владимир Христовски

  "При тези огромни проекти няма как да гарантираме, че някой майстор няма да си остави ръцете."
  Йорданка Фандъкова пред bTV
 • Фредерик и София в София

  4 октомври 2018

  текст и снимки Севда Семер

  Той е от Дания, а тя е от Бразилия и това им личи по темперамента и стила. Той ще ви подаде ръка за здрасти, а тя – чаша подсладено мате (традиционен чай и цял ритуал, който носи от вкъщи). Заедно намират пълен баланс в живота и в проект на име Homs Arthaus: марка за мъжки гащеризони, в която София Диас е дизайнер и художник, а Фредерик Винсент – бизнес окото (както и модел на бранда поне за снимката ни днес). Докато подреждат в галерия Æther инсталация за новата си колекция на принципа "показвай – не разказвай", питаме кой мъж ще намери себе си във флорален гащеризон, как избират да живеят и работят в София преди година и защо усиленото ръкомахане тук им носи уют.
 • Улица Нов живот

  20 септември 2018

  текст Никола Шахпазов

  Освен разкопана за исторически ремонт на водопроводната мрежа, тези дни Иван Вазов е и облепена с призиви. С тях живущи на улицата протестират срещу проекта за нейния нов, европейски вид, а гневът им е колкото разбираем, толкова и неоправдан.
 • Парк ≠ паркинг

  30 август 2018

  текст Никола Шахпазов снимки Наталия Иванова

  Скептични сме към всяко ново решение на Столична община и едва ли можете да ни вините. Признаваме обаче – понякога успяват да ни изненадат с адекватни действия, единствената критика към които е, че можеше да бъдат предприети преди 10 години.
 • Номинирай Героите на 2018

  16 август 2018

  текст Виолета Иванова снимка Яна Лозева

  Имало едно време три 10-годишни хлапета. Те имали доста сгъстен график – то не били компютърни игри, не били гостита с преспиване, уроци по плуване или пък, разбира се, домашни. Но пак намирали време редовно да произвеждат саморъчно купчини рисунки за оцветяване, с които после да занимават по-малките си приятелчета от детска градина Първи юни в Плевен. Пък и да им четат нова книжка всеки път.
 • Вечната тема за времето

  19 юли 2018

  текст Наталия Иванова

  Час напред или час назад въртяхме часовника утре? Сигурни сме, че този въпрос ви тормози два пъти в годината, но сега има защо да разсъждаваме върху него и трети – до 16 август Европейската комисия пита доколко ни харесва лятното часово време. Зимното, ако не сте се замисляли, е "оригиналното" и не подлежи на дискусия, затова надолу търсим уловката в късните летни залези, преди да пуснем гласа си в анкетата.
 • Не изпускай (и) това световно

  19 юли 2018

  снимки Gregor Znidarsic

  Ако финалите с 22-ма и кожена топка още ви държат влага, може би е добра идея да смените терена. Ето предложение: зала София в Борисовата градина, където от 22 до 28 юли тече Световното първенство по футбег. Ако хек ви говори повече, то още не е всичко – историята зад спорта е дълга и интересна, така че започваме играта с нея.
 • Къщата на раздора

  5 юли 2018

  Така изглежда новият временен трън в разговорите за градската ни среда. Ние го харесваме. Не защото е вдигнат навреме, бетонът в основата му е перфектен, няма недовършени елементи и е идеалната скулптура, която искаме да виждаме в градината срещу Двореца. Бронзовата къща на Пламен Деянофф не е всичко това. Но е лъвски скок спрямо последните традиционни изблици покрай европредседателството (да, за лъва пред НДК говорим). И всъщност изпълнява главната задача на съвременното изкуство, каквото тя е – да разгаря полемики и да ни събуди да мислим.
 • 1 юни: По-хубаво от рожден ден

  23 май 2018

  Нали не се заблуждавате, че ще минете с букет балони за празника? Веднъж научили за съществуването на 1 юни, хлапетата ви очакват целодневна екстраваганца в своя чест.
 • Хвани коктейла за опашката

  10 май 2018

  текст Емануела Иванова

  "Седем дни коктейли пили и се веселили“ може да е вашето обобщение на седмицата от 14 до 20 май, ако вървите по петите на World Class Cocktail Week в града.
 • Луда надпревара

  10 май 2018

  текст Емануела Иванова снимка Любимир Асенов

  Шопска салата, хамак и къща звучат като елементи на перфектната почивка, но всъщност са дизайни на безмоторни колички, които в един есенен ден преди 4 години летяха бясно по нанадолнището на булевард Черни връх в първото Red Bull Soapbox състезание у нас.
 • Класа в чаша

  3 май 2018

  на снимката Ъруин Триковски

  Да отпиваш случки на малки глътки е по-сладко от обръщането на цели вечери на екс. Ако клатите съгласно глава, имаме чудесна новина: от 14 до 20 май десет бара в града ни сервират точно това – бавни и славни преживявания в чаши с коктейли, забъркани с алкохол от първа лига в рамките на World Class Cocktail Week.
 • Четири дни без край

  3 май 2018

  Наклонете осмицата във възрастта на Софийския фестивал на науката и ще получите темата му – безкрайността. Или онзи необозрим брой възможности, които се разкриват пред учените с всеки сантиметър от прогреса.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081