Топло, по-топло, най-топло

Топло, по-топло, най-топло
26 март 2015
Не става дума за времето в момента, а за глобалната промяна на климата. Отдавна говорим за нея, но трябва и да действаме. Едно напомняне, че светът е по-голям от офиса, хола и любимия ни бар, е Часът на земята – 20:30 на 28 март.


Знаете инициативата – цял свят гаси лампите в 20:30 местно време, за да напомни за опасните промени в климата и опазването на планетата ни. Така де, за опазването на вида ни, защото, както казва Джордж Карлин в един велик стендъп скеч – ако не поемем в положителна посока, с планетата няма да се случи нищо лошо, тя ще ни преживее, обаче ние ще сме сериозно прецакани. Затова, за да имаме зелена трева, свеж въздух и пълни реки – щракнете лампите, врътнете ключа и елате пред Народния театър, където ще има светлинно шоу и музика още от 20:00.

Като казахме реки, на местно ниво инициативата е посветена точно на тях – над 100 общини, институции и бизнеси се включват в опазването им с различни проекти и отвъд Часа. Добър план за действие, остава и ние да направим това, което зависи от ръцете и ума ни (например да внимаваме как и къде хвърляме боклука си и такива дребни неща, ясни са ви).

И една бележка под линия – ако кажете на всичките си приятели да изгасят лампите на 28-ми, току-виж София е потънала в полумрак. И защо това да е нещо хубаво? Защото смог + крушки вечер = никакви звезди (лампите се отразяват във фините частици смог и се получава т.нар. светлинно замърсяване, което звездите не могат да пробият). Сега си представете как вдигате глава и виждате в небето нещо повече от бледа Венера. За да проработи, включете се. После ще се видим на Витоша за броене на звезди и дишане на чист въздух – ето тази събота чакахме!


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.