Действия, които променят света

Действия, които променят света


21 септември 2021 текст Димитър Димитров
Познаваме такива и от двата вида – деяния, които вдъхват така бленуваната положителна промяна, и актове, които рушат безвъзвратно. Често общото помежду им е, че ни достигат и засягат дори без да съзнаваме ясно ефекта им.


Отвъд общите философски темели откриваме точна конкретика в най-важната тема на съвремието ни. Климатът на планетата Земя едновременно зависи от действията и бездействията на човечеството, но и предопределя бъднините на цивилизацията ни. Колкото по-рано прозрем това, толкова по-безопасно бихме се адаптирали към най-могъщите природни сили и предизвикателствата, които донасят.

Макар сезонните времена да са все по-размити в границите помежду им, изминалото лято дари столицата ни с вълнението на Sofia Summer Fest. На 26 септември от 15:00 насетне сцената на фестивала в Южен парк II приветства Европейския пакт за климата и куп специалисти, предприемачи и посланици на инициативата. Програмата на събитието предвижда запознанство и усвояване на прости стъпки от ежедневието, чрез които да пресечем негативното въздействие върху природата. Детската творческа еко работилница гарантира, че дори най-малките няма да скучаят, докато големите обсъждат зелени финанси и проекти.

Да ходим пеша вече не е просто ведро пожелание за здраве, нито пък карането на велосипед е екзотично приключение из софийските неравности. Двете активности попадат във фокуса на вдъхновяващата платформа Count Us In, която въвлича всички европейци в мисията да редуцираме въглеродните емисии чрез пестене на енергия, саниране на блокове, намаление на хранителните отпадъци.

Елемент на изненада крие предстоящото оповестяване на популярни хора от звезден ранг и избора им измежду 16 ангажимента, които ще поемат за опазването на климата. Ако сте далеч в деня на събитието, може да проследите развитието му чрез хаштаговете #EUClimatePact и #MyWorldOurPlanet и да научите повече тук.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.