24 дни в картинки

28 февруари 2019 текст Виолета Иванова
Толкова ще трае Месецът на комикса, който ни върти между Шипка 6 и Раковски 100 за изложби, прожекции, детски работилници и срещи с наши и чешки автори, с които да си честитим изкуството на книгите с балончета. Ето как, кога и къде.


ОБРАЗИ И ДУМИ: Стогодишнината от създаването на Чехословакия е поводът за изложбата В това време на едно друго място, която рамкира ако не историята на страната, то поне тази на чешкия комикс през същия век. Тя дава старт на Месеца на 6 март в 18:30 в галерията на Шипка 6 (където гледаме и експо към скорошен комикс конкурс на тема Свобода), а на другия ден в 18:30 минаваме през Чешкия център за среща с кураторите Павел Коржинек и Томаш Прокупек. Двамата са страхотни ценители на чешкия комикс и, в диалог с нашия специалист в жанра Антон Стайков, ще говорят за своите изследвания, новосъздадената Чешка комикс академия и най-интересното на тяхната сцена в момента.

КИНО И КНИГА: Сомнолог изобретява машина, с която вижда и влияе на чужди сънища. Когато изтрива досадната муха от кошмара на опитна крава обаче, разбира, че така e материализирала насекомото в реалността. Какво следва гледаме в Кой иска да убие Джеси? от 1966, влязъл в СФФ програмата Комикс и кино в Чешкия център (12-16 март), наред с игралния Четири убийства стигат, миличък и анимирания Алоис Небел от Чехия и българския документален Дъга – разкази в картинки. Впрочем в същия период на този адрес спретват и Комикс кафе или среща с наши и чужди комикси.

ДЕТСКА СЪБОТА: На 16 март кино програмата в Чешкия център намига и към дребните зрители: в 11:00 им пускат Приключенията на Фердо мравката от 1977 – 43-минутна анимация с героите от книгите на Ондржей Секора, с които много от нас са израснали. Ако хлапето ви е на между 7 и 10 години, може да се застоите и след филма – от 12:15 и 14:00 илюстраторът Ива Груева събира ограничен брой малчугани в комикс работилници, а място запазвате (с име и възраст на детето + предпочитан час) на ccsofia@czech.cz.

МЕЖДУНАРОДНИ СРЕЩИ: Петър Станимиров е рисувал например за списание Дъга и Haemimont Games, а на 18 март показва и по-нова своя работа: илюстрираната от него графична новела по Вагнеровата история за Пръстенът на нибелунга. На 20 март пък срещаме Луцие Ломова – автор на комикси за големи, както и на детската серия за мишките Анча и Пепик, а на 27-ми стискаме талантливата ръка на Войтех Машек – сценарист в киното и театъра и комикс артист, свързан с някои от по-интересните съвременни чешки проекти. Търсим и тримата в Чешкия център, все от 18:30.

ФИНАЛ ПО НОТИ: На 29 март затваряме Месеца с Thom Artway или Томаш Мачек, който започва като уличен китарист, а през 2016 е топ откритието на Чешката музикална академия. Мелодичният му фолк-поп потича през микрофона след 20:00 в Чешкия център. Елате да чуем.

Месецът на комикса е от 6 до 29 март в Чешкия център и СБХ Шипка 6 с вход свободен, още на sofia.czechcentres.cz


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.