• Въведение в съвременното изкуство - Животът след края на изкуството

  26 октомври 2016

  Настоящият курс от лекции коментира различни аспекти на взимозависимостта между художествена продукция и обществените фактори, които я формират.
 • Creatives Talk: To the Ice Age and Back

  25 октомври 2016

  През 2009 заминава за Ню Йорк заедно със съпругата си и продължава кариерата си в Blue Sky Studios, където работи върху Ice Age, Rio, Peanuts, Epic, Ferdinand the Bull и кои ли още не цветни продукции. Преди няколко месеца се връща в България и създава студио за игри Hach and Paint.
 • Нека има светлина

  20 октомври 2016

  текст и снимки Наталия Иванова

  Тръгваме си умълчани. Никой не пита "усети ли това точно като мен?", защото Nasimo и Urban Creatures току-що са ни говорили на език, който всички разбираме. Излизаме от тъмното с поне три развълнувани сетива, за да потвърдим: Тhere is Light, идете при нея.
 • Линия и цвят в абстрактната живопис

  14 октомври 2016

  Лекция за абстрактната живопис с фокус върху тврчеството на Кандински, Мондриан и Малевич.
 • Æther

  13 октомври 2016

  Съвсем скоро София ще си има ново пространство за изкуство и култура. Всъщност две места, защото под името Æther са се настанили некомерсиалната галерия Æther immaterial и концептуалния магазин Æther I’m material.
 • Брайън Адамс: От сцената до студиото

  6 октомври 2016

  текст Виолета Иванова снимки Брайън Адамс

  От месеци чакаме точно този вторник, когато Брайън Адамс ще ни вдигне отново на крак в Арена Армеец. Ето я сцената в уравнението, а ако студиото в него праща мислите ви към звукозаписна техника, грешите – техника има, само че записва картини.
 • Въведение в съвременното изкуство - септември

  24 август 2016

  Следващият тур от платформата Въведение в съвременното изкуство ще е на тема От кота 0 на града до кота 0 на художника и ще се случи на 10 септември от 16:00.
 • Майсторски клас на Христо Харалампиев

  4 август 2016

  Три поредни уикенда (с начало 13 август) проф. Христо Харалампиев ще води майсторски клас Рисунката в учебен център Вълшебен квадрат.
 • Sprite Graffiti Academy 2016

  13 юли 2016

  Приемът в тази лятна академия прескача изпитите, но разчита на навършени 14 години и хъс за усъвършенстване на постигнатия до момента райтърски почерк.
 • Специалистите разказват - африканското изкуство

  24 юни 2016

  Никак не е забавно да обикаляш из някой музей и нищичко да не разбираш от нещата зад стъклените прегради. Затова в Квадрат 500 са започнали инициативата Специалистите разказват.
 • Мултиполис – образите на града

  9 юни 2016

  Града в разнообразието му от значения, образи и метафори, градът като обиталище, сцена, споделено пространство, история и архетип. Това изследва проектът Мултиполис – образите на града.
 • Аз, Буки, Веди

  9 юни 2016

  текст Наталия Иванова снимки Ралица Димитрова

  "Аз, знаейки буквите, ще мога да чета, да опозная живота, доброто и злото в него, да обичам, да прощавам, да съм човек", ни шепне кодът на глаголицата, хванала смисъла от Аз до Ят в 44 символа на възраст около 12 века. Вярваме на всяка буква, особено когато ни говори прямо, а този месец слушаме още по-внимателно с Горе глаголицата – един проект, който побира в студиото на дизайнера Тея Трошанова работи от игла до бижу.
 • Въведение в съвременното изкуство - юни

  31 май 2016

  Маршрутът на втория лекционен тур от платформата Въведение в съвременното изкуство ще започне от площада пред църквата Св. Неделя и подлеза на църквата Св. Петка Самарджийска, ще продължи към квартал Дианабад и ще завърши с посещение в Музея на социалистическото изкуство.
 • Буквите говорят

  20 май 2016

  Националната художествена академия ще отпразнува Деня на буквите подобаващо със серия от събития.
 • 12 града от цял свят се обединяват в общ арт проект

  19 май 2016

  Снимки: Copyright 2016 FOX

  На 28 и 29 май едни от най-добрите български графити художници 140 Ideas, Esteo и Goat, заедно с други популярни графити артисти от Лондон, Истанбул, Стокхолм, Загреб, Берлин, Сингапур, Джакарта, Куала Лумпур, Манила, Сантяго де Чили и Сидни ще пресъздадат в реална градска среда общ комикс, разработен от световноизвестните автори на комикси Робърт Къркман и Пол Азасета.
 • Ватиканските музеи отвътре. Опитът на един реставратор

  16 май 2016

  Д-р Татяна Иванова ще ни разкаже за историята на Ватиканските музеи, структурата и спецификата на техните галерии, експозиции и параклиси, и въобще всичко интересно от стажа й по Реставрация там.
 • Шекспир е жив

  21 април 2016

  Причините да е така си припомняме още с първия ред на някой сонет (който вече четем и в нов превод от Кирил Кадийски, издаден от Колибри) или с някое от бенефисните събития, събрани под този надслов – от 19 до 28 април отбелязваме немислимите 400 години без Уилям Шекспир.
 • 9 разбридани лекции по история на изкуството

  18 април 2016

  Галерия за фотография Synthesis ни вкарва в крак с най-големите шедьоври в изкуството с курса на д-р Лиза Боева 9 разбридани лекции по история на изкуството.
 • Бомба под корицата

  1 октомври 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Закъснявам седем минути. В група от 16 художници точността е абсурд, мисля си, но на сборния ни пункт в двора на СУ откривам, че съм пристигнала последна. И това е едва първото смешно нещо за следващите два дни – на работилницата към Hip Hip Zine Fair се убеждавам, че правенето на независими издания е сериозно забавление.
 • На 2 места х 2

  17 септември 2015

  снимки Vampyr Works

  Отделно са Костадин Кокаланов и Илиан Илиев, заедно се представят като KKIIVV. Единият е влюбен в типографията, другият – в илюстрацията, но се разбират идеално. Което става ясно от историята: засичат маркери за първи път преди цели девет години в коридорите на рекламна агенция. И оттогава все така.