На върха на езика

11 юни 2015
500 милиона. Толкова са хората на планетата, които си казват на испански всичко от "Обичам те" до "Ще ми подадеш ли солта?".


От шест години те имат и свой ден, на който почитат езика си – 20 юни, когато всички центрове на Институт Сервантес по света отварят вратите си и посрещат гости за интересни и забавни събития. Нашият в София също се включва с програма на открито – стартът е в 11:00, ето какво следва:

МИКРОТЕАТЪР
Главно действащо лице тук е Марий Росен, който ни посреща от 18:00 до 20:00 в института с представления за камерна публика. Сега му е времето да научим що е то микро театър и как се практикува в Испания и у нас – на човек, тъкмо спечелил Икар, можем да разчитаме за добър урок.

МУЗИКА
Тя няма да спира от 11:00 до 15:00, като през това време с мини концерти ще се редуват български и испански музиканти. Чакаме горещо латино от кубинката Ирения Васкес, фламенко от българската формация Банда дел Падре и микса от салса, кумбиа, регетон, болеро, бачата, меренге на Манго Дуенде.

КУЛИНАРЕН ЩАНД
Тук може да говорим за език в другия смисъл, но да не забравяме вкусовите рецептори. Денят ще бъде подсладен, подсолен и подлютен от готвача Пако, който ще извърти една гигантска паеля за гостите (до 15:00 часа). "Тайната на иберийското ястие се крие в искрата, която му вдъхва готвачът", казва той, а ние посягаме за едно парче, грасиас.

КНИГИ
В библиотеката на Сервантес ще има един особен влак за разходка сред книгите, който ще спира на различни гари, всяка със своя изненада. Ако вместо приключение, търсите букви черно на бяло – ще ги намерите на щанда с испаноезични книги, преведени на български (от 11:00 до 15:00).

ИЗЛОЖБА
Гостува на Деня от фестивала Водна кула, на който Сервантес е добър партньор. В института ще видим пърформанс на испанката Летисия Муньос, в който докато актьорът се разсъблича на видео екрана, в реалността вече сгъва дрехите си. Фито Валенсия от Мексико ще донесе шаблонно изкуство, сънародничката му Адриана Сересеро идва с ритуален проект, а Маркос Видал от Испания ще направи инсталация в сградата на института. От 11:00 до 15:00.

ДЕТСКИ КЪТ
Рисуване с пръсти, преобличане в различни костюми, маскиране с мустаци и гримове и, разбира се, заснемане на крайния резултат – всичко това е за хлапетата между 11:00 и 15:00. Междувременно ги чакат и две пиняти (традиционните цветни фигури, пълни с бонбони), едната от които ще прилича на Дора Изследователката. Децата ще атакуват пинятите със завързани очи, докато ги счупят, за да се доберат до лакомствата.

Денят на испанския език е в Институт Сервантес (ул. Света София 3) на 20 юни от 11:00 до 20:00


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.