На 2 места х 2

17 септември 2015 снимки Vampyr Works
Отделно са Костадин Кокаланов и Илиан Илиев, заедно се представят като KKIIVV. Единият е влюбен в типографията, другият – в илюстрацията, но се разбират идеално. Което става ясно от историята: засичат маркери за първи път преди цели девет години в коридорите на рекламна агенция. И оттогава все така.


Някъде по същото време се срещат с други две момчета, с които по-късно правят Trash Lovers – за да разкрасяват изхвърлени хладилници, стъкла и дървени плоскости няколко години. Забавните им илюстрации и шрифтове бяха толкова пипнати, че чак се чудехме дали действително ги правят за няколко минути до кофата за боклук. Сега Илиан и Косьо, които продължават да работят като арт-директори между 9 и 5, са се прехвърлили на други повърхности. Например светещите кутии, върху които надраскаха за пръв път общото си име преди седмица-две, по време на Нощта в Пловдив.
 
Какво начало обаче – вместо да ни открехнат вратата и да ни държат на прага с дълги обяснения, директно ни пуснаха в колективния си мозък да видим сами какво става там. Подготвят изложбата от май месец, което й личи – всичко е сериозно помислено. На място в Ластици започваме обиколката от мазето на галерията, където изживяването е като сън, изваден някъде от подсъзнанието – ние сме на тъмно, докато гледаме анимираните от Павел Павлов графики и слушаме дарк ембиънт от MyTrip. На първия етаж съзнанието се включва и виждаме десет графики, сложени в тъмна галерия със светлина зад тях, вместо обратното – нали все пак е Нощ, търпи изживяване в негатив. На втория се качваме, за да видим какво стои над всичко това: плакати и плаки за ситопечат, картички и други визуални материали, които представят общата им работа, плюс обяснения по целия процес.

Той е може би най-важната част за KKIIVV – двамата искат да държат нещата максимално дълго на масата. "Работите ще прекарват много време като скици, преди да се дигитализират, и върху тях ще се работи предимно на ръка", обясняват. А определението "сурова работа" е най-големият комплимент, който могат да си направят – защото показва отношение и внимание към процеса. Какво им предстои нататък? Ще продължават да рисуват и да ценят ръката повече от мишката, а с това отношение смятат да хващат всякакви проекти, които са им интересни. Следващият вече се замисля и този път ще бъде в София – ще кажем, когато се поопече.

Изложбата на KKIIVV е в галерия Ластици в Пловдив до 30 септември
instagram.com/kk.ii.vv
kkiivv.com


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.