Шекспир е жив

21 април 2016
Причините да е така си припомняме още с първия ред на някой сонет (който вече четем и в нов превод от Кирил Кадийски, издаден от Колибри) или с някое от бенефисните събития, събрани под този надслов – от 19 до 28 април отбелязваме немислимите 400 години без Уилям Шекспир.


Дванайсета нощ
Преди да възкликнем, че вече сме я гледали, Сатирата е поканила на сцената си трупата на Драматичен театър Русе. На 25 април от 19:30 гледаме интерпретацията на Петър Денчев, оставил "нощта, в която всичко е позволено" в младите, но обещаващи ръце на Елена Нацариду и Мариана Бонева.

Сценография
Декорите и костюмите, които придружават актьорите в превъплъщенията им по Шекспир, излизат извън контекста на театралната сцена и влизат в балната зала на Националната галерия от 19 до 30 април. Историята им преди да се оттеглят в заслужена творческа почивка разказват кураторите Петър Митев и Ханна Шварц.

Пърформанси
Пърформанс вихрушка подхваща пет от най-известните представления по Шекспир, за да ги покаже разголени, нетипични и под съвсем нов ъгъл от 20 до 28 април в Националната галерия. Програмата закриват Напразните усилия на любовта под експерименталната режисура на Крис Шарков (на 28 април от 18:00).

Плакати

След 22 април си отделяме повече време преди спектаклите в театър Азарян – във фоайето подреждат за постоянно изложба с плакати към Шекспирови постановки. На някои от тях разчитаме всичко (включително почерка на българския плакатист), други идват от света със свой превод на пиесите и техните послания. Откриването е в 18:30.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.