Да изгубиш почва под краката си

23 май 2018 текст Виолета Иванова снимки RAVE residency
Ако ежедневният ви маршрут не минава през гърба на Народната библиотека, намерете си път натам следващите две седмици. Иван Мудов тъкмо заложи на алеята новия си капан – инсталацията Камъни, която и обувките ви дълго ще помнят.


За човека с камъните може да се говори в продължение на много страници, но тук трябва да го съберем в няколко реда. Иван Мудов е онзи наш артист, който през 2006 построи асансьора от кошмарите ви: с движещ се нагоре под, но непомръдващ таван. После през 2010 направи така, че вратата на една галерия да се отваря само отвън – тоест, за да си тръгнеш от изложбата му, трябваше някой друг да влезе. Три години по-късно пък създаде (с помощта на един военен и един рисуващ автомат) огромен графит на мъжки полов орган в музея за съвременно изкуство Casa Cavazzini в Удине, Италия. И без да изброяваме повече вече усещате накъде духат ветровете в работата му: към провокацията и предизвикването на човешките навици и общоприетите правила.

Днес го връщаме пак в италианската Casa, за да питаме за друга щура идея, която осъществява първо там, а сега адаптира на софийска земя: да накара чакъла в двора на музея да потъва изненадващо под краката на хората. Как го постига? С багер, но подробностите обещахме да спестим. По-важният въпрос е защо го прави. "Като влизат в музей, хората са пасивни. Исках да ги направя активни – да не се чувстват сигурно, сякаш са в някакъв атракцион, направен само да ги забавлява." На наш терен обаче идеята е още по-богата. Събирането на тлъстата папка с разрешителни за инсталацията отнема на Мудов цели два месеца и половина, а с осъществяването ѝ той цели хем да насочи прожектор към дефицита на подобни акции в публичната ни среда, хем да предизвика олекотяване на процедурите по случването им.

"Не е като да стъпваш в пясък, нито в кал, нито по трева", опитва да опише авторът потъването в инсталацията си. Чак от реакциите на първите, разходили се отгоре ѝ в Италия, той разбира, че несъзнателно с Камъни е постигнал едно от най-вълнуващите неща за всеки художник: да създаде нещо, което дотогава го е нямало. Съвсем ново (и абсолютно безопасно) усещане, за което Мудов и досега не намира аналог. Минете час по-скоро да потърсите своя и да бъдете активни зрители – в крайна сметка кога друг път ще е не само удачно, но и неизбежно да си тръгнете с "експонати" от "изложбата", натъпкани в обувките?

Инсталацията Камъни на Иван Мудов е в градината зад Народната библиотека от 23 май до 5 юни


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.