Фабрика за букви

15 ноември 2018 текст Виолета Иванова
"Бързата кафява лисица прескача мързеливото куче" – ако това кратко съобщение ви говори нещо, вероятно не само четете, но и чертаете букви. Това правят Fontfabric – дигитална шрифтолеярна с местни корени, с която ви срещаме миг преди да почерпи за рождения си ден в Gallery 2.0 с музика, постери и 10 години история.


За начало връщаме календара до 2008, когато платформата за споделяне на арт проекти Behance започва да преобръща света. Ако не вашия, то поне този на Светослав Симов-Свет. Не че до онзи момент е брал круши или нещо подобно – тогава той вече има здрав опит в графичния дизайн, станал е адска машина за правене на лога и други графични форми (понякога по 200 на ден) и редовно "превежда" на кирилица буквите от обложките на чужди филми, спазвайки естетиката им. След тази първа трудоемка стъпка в типографията, следващата идва естествено – под името Fontfabric той започва да чертае собствени шрифтове, пуска ги в Behance и мигновено става околосветски популярен.

"До голяма степен неизползваеми в текст", казва Свет за първите си букви, които обаче привличали като магнит с нетипичните си за онова време изразено геометрични форми. Добавете към това новаторската му идея да презентира шрифтовете си така, както биха изглеждали в употреба (например върху опаковка на продукт) и получавате какво? Вечно присъствие на Fontfabric сред избраните проекти на първата страница в Behance.

Днес студиото отдавна не е само Свет – за него букви рисуват например Пламен Мотев и Жаклина Жекова, с които вече сме ви срещали в рубриката ни 7 момента, а името Fontfabric стои и до бестселър шрифтове като Nexa, Uni Sans, Muller и Panton, и до персонализирани проекти за грамадни компании като Nike, Nestle, Viasat и Lipton. Най-голямото браво обаче им казваме за друго: че добавят нови красиви и понякога безплатни азбуки за писане на кирилица, и то в българската ѝ форма (където малките букви не са мини копия на главните, както е в руската).

Новият албум на Иван Шопов и Теодосий Спасов впрочем също носи почерка на Fontfabric – за заглавието му студиото пипва един свой шрифт, така че да носи душата на музиката вътре. Затова не е чудно, че на 22 ноември казваме "честити 10" на леярната под звуците на InFusion, докато паралелно гледаме изложба с емблематичните ѝ проекти досега под формата на арт инсталации, постери и печатарски семпли и слушаме за пътя дотук лично от Свет.

Изложбата 10 години Fontfabric e в Gallery 2.0 от 22 до 29 ноември с откриване в 19:00


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.