Кутия, пълна с чудовища

5 декември 2019 текст Виолета Иванова
Дори хлапето ви да не посяга хищно към сладките котета, зайчета и мечета, превзели детските рафтове, пак има защо да минете през книжарницата преди Коледа. Новото издателство Йо-Йо тъкмо влезе там с първата си работа за дребосъци на 4+ години – Страшно добри чудовища за оцветяване и развинтване на детската фантазия.


Надничаме зад Йо-Йо и оттам ни гледа Лилия Русанова, бивша телевизионна репортерка, оставила професията, когато семейството набъбва с близнаци. Днес двамата вече са малки момчета с вероятно доста добра библиотека, щом родителите им често пътешестват и в куфарите винаги пазят място за скъпоценности от световните книжарници. Покрай разлистването и купуването се появява и идеята – ако у нас не откриват този тип визуални богатства, които искат да дадат на децата си, значи трябва да опитат сами да ги създават.

Йо-Йо Книги за деца е цялото име на новото издателство, но ето че от шапката му първо изскача не том с приказки, а две тестета карти от картон в кутии с опасно чаровен дизайн от iammy.me (цар на брандинга и опаковките). Общо това са 48 портрета на Страшно добри чудовища за оцветяване – темата, която Лилия подава към художниците Кристина Стоянова, Яна Казакова, Дим и Кремена Ягодини. Без да им дава повече условия, от тях получава обратно 4х12 шантави илюстрации в отличителния стил на всеки от артистите. За хлапето, което ще ги попълва, това също значи свобода. Където има ситен детайл, то може да упражнява фината си моторика, внимавайки да не излиза от очертанията, а при повече празен фон – да добави още някой звяр от себе си, защо не? Щом създанията не са заключени между две корици, разбирате, че и рисуването е по-удобно, и рамкирането е по-лесно. И това е само началото – след добродушните чудовища ще дойдат и други тематични тестета.

"Не е нужно котето да прилича точно на коте, мечето да е кафяво, а формите все да са квадратни, кръгли и триъгълни." Това е мисълта, с която Лилия ще движи Йо-Йо и занапред, като залага най-вече на причудливо-визуалното за сметка на текстовете и до болка познатите образи на принцеси и горски животни. Защото това, от което детето има нужда сега и веднага, е да знае, че за въображението му правила не съществуват.

Йо-Йо Книги за деца е на facebook.com/yoyobooksforkids
Страшно добри чудовища – част 1 и 2 са в книжарниците за по 19.90лв


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.