Какво не знаехме за... Мартин Пар

30 януари 2020 текст Севда Семер снимки Мартин Пар
"Аз съм гарга. Привличат ме ярките цветове", казва британецът, обсебен от фотографията вече над 50 години.


Той снима със светкавица и през деня и най-често блесва в очите на непознати, на туристически места, върху храна (далеч преди #InstaFood), осветявайки най-вече това, което намира за смешно или особено. Има над 300 изложби из цялата карта, а работата си събира и във фотокниги, които са другият му интерес. Сега Мартин Пар идва да подреди снимките си и тук – Този малък свят е серия, която започва през 1989 и с обичайната за него мания попълва до днес. Преди да стиснете ръката на един от най-известните документални фотографи на този широк свят, нека ви запознаем предварително, за да знаете за какво да си говорите на откриването на 8 февруари.

ОЩЕ ЕДИН ТЕЛЕВИЗОР, МОЛЯ
Когато е хлапе, Мартин открива природонаучен музей в мазето на семейната къща – баща му е запален орнитолог и оттам тръгва любопитството му към науката. Това е първи белег за колекциите, които нататък все повече ще растат – дотолкова, че например галериите Тейт откупуват от него 12 000 тома фотокниги, които е събирал над 25 години (после Пар се заема да строи същата библиотека наново за втори път). Не всичко, което колекционира, е архив на история на изкуството, дори не всичко има обяснение: трупа мини телевизори, кутии за цигари от Съветския съюз с кучета космонавти, тапети, часовници с портрети на Саддам Хюсеин, визитни картички на проститутки, оставени в телефонни кабини. Част от тези неща влизат във фотокнигите му. Други са просто странни обекти.

СЕМЕЙНА АРТ ТЕРАПИЯ
Невъзможно е да се преувеличи степента, до която в Англия са чувствителни на тема класа и етнос. Пар започва кариерата си със снимки от плажовете на работнически градове – хора, легнали сред ръждясали танкове и изпушени фасове – и това изглежда като воайорско нападение, като подигравка. Ето защо толкова често го питат в интервюта какво е било неговото семейство. Средна класа, обяснява той. Добре, явно престъплението му не е съвършено (а по-късно ще започне да снима хора от всякакви социални слоеве). Пар винаги е твърдял, че работата му не е послание и слоган, а нещо далеч по-лично – терапия на връзката със страната му, която понякога му харесва, понякога го дразни: "Изразявам противоречията и двусмислията, които виждам около себе си".

ПОСЛАНИЦИ, ПОМОЩ!
Серията, с която идва в София, е свързана с туризма – индустрията, която разчита, че хората ще искат да ходят на едни и същи места и да правят едни и същи неща. Именно към това насочва поглед Пар и не пропуска да е ироничен и хаплив, както му е навик. Ако питате него, страната, която харесва, но не обича, е Китай, а е влюбен в Япония и Италия. Въпреки че Западният свят е неговата тема, в интервю с Гардиън моли хора с връзки в иранското посолство да му съдействат: "ще бъда благодарен", казва, ако някой пусне към тях добра дума. Отказват му виза, защото е твърде политически, "което е зашеметяващо, предвид че не съм политически активен в нито един традиционен смисъл на думата".

ПОРТРЕТИ, ПРАВЕНИ ОТБЛИЗО
"Харесвам хората, харесва ми да си говоря с тях, да виждам какво правят", обяснява Пар, за когото няма как да си документален фотограф, ако не се вълнуваш от обществото. При него интересът е и по-засилен – той твърди, че си завира носа в работите на другите, но пък чудесното нещо на професията му е как с нея можеш да обясниш присъствието си навсякъде. И ако кадрите му изглеждат смели, то е, защото изискват точно това от него: "Ако искаш да направиш снимката, трябва да отидеш и да я направиш. Няма време да се чувстваш застрашен и ако изглеждаш виновен, значи си".

А ОТНОСНО ИНСТАГРАМ...
Вие на каква възраст разбрахте, че ще имате днешната си професия? Мартин – когато е на около 13. Дядо му е бил любител фотограф и от него заема първата си камера, а докато го посещава, се научава да снима на лента, да проявява и копира сам. Днес няма догматично отношение към начина на снимане – всъщност намира възможността всеки смартфон да има обектив за нещо чудесно. "Фотографията има способността да бъде демократична, достъпна и лесносмилаема", казва, и всичко това са похвали. Все пак не си мислете, че задължително ще хареса профила ви в инстаграм – макар да обявява платформата за супер, смята, че голямо количество от снимките днес са мързеливи. Няма да ви се стори чудно, щом чуете какво му коства да направи силен кадър: "работя здраво в продължение на много часове; ако си навън достатъчно дълго, ще ти се отвори късметът".

Този малък свят на Мартин Пар е в галерия Synthesis от 8 февруари, откриването е в 19:00 в присъствието на автора
Изложбата продължава до 11 март със съпътстваща програма, вижте я на photosynthesis.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.