Един том светлина

23 февруари 2017 текст Емануела Иванова
Пред обектива стои българското изкуство, а зад него – финото око на фотографа Яна Лозева. Резултатът от тази среща е списание Свема или 150 страници с различни проявления на светлината в културата ни, уловени от писатели и артисти с ярък глас.


Свема съкращава "светлочувствителни материали" в името на стара съветска фабрика, която отдавна е с тъмни прозорци. "Влюбена съм в думата от години. За мен тя е метафора на хората, които са изкушени от изкуството и тези, които го създават", споделя ни Яна, която от юни 2016 превръща собственото си изкушение от хубавите списания и графични издания в решение да създаде свое. Като главен редактор.

 

A post shared by CBEMA (@svemamagazine) на


Деликатност и класика се срещат във визията, която Свема търси и постига с докосването на Ана Кременлиева – художникът, поел работата по дизайна на проекта. Останалите имена в редакционното каре са не-постоянни, каквато е и темата на брой 1 – Време. Вторият излиза чак след половин година и за в бъдеще Свема ще сменя фокуса и героите върху страниците си със същото темпо.

Но да не скачаме месеци напред. Само след дни първите светлочувствителни материали ще се разтворят в дланите ни с текстове на Георги Господинов, илюстрации на Кирил Златков, интервю на Марин Бодаков и темпорални интерпретации от хип-хоп поета Стругаре, режисьора Маргарита Младенова, детския автор Петя Кокудева и още много ценители на времето. "Авторите ни трябва да са в темата, но без ограничения като брой символи и конкретна рубрика, което вероятно ще направи още следващия ни брой доста по-различен. Идеята е на страниците ни да се случва един вид диалог между утвърдени и млади артисти, който да се пренася в съзнанието на читателя".

 

A post shared by CBEMA (@svemamagazine) на


А какъв е читателският профил? Според Яна строг контур няма и лица от различни среди могат да открият себе си в образите от списанието. Оглеждаме се първо на 6 март в Credo Bonum, където заедно с авторите и екипа споделяме любовта към запечатването, "романтично и без бързане", на светлина върху хартия.

Брой 1 на Свема излиза на 6 март от 18:30 в Credo Bonum, цената му е 35лв
Следим го на svemamag.com, във фейсбук и инстаграм


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.