• Проектите за Венецианското биенале 2019

  18 януари 2019

  Годината е голяма за изкуството ни, откакто стана ясно, че ще имаме национално участие на биеналето за изкуство. Българският павилион ще посреща с Как живеем - инсталация с куратор Вера Млечевска и артистите Рада Букова и Лазар Лютаков.
 • Пловдив 2019. Началото

  4 януари 2019

  Над 300 проекта и близо 500 събития пълнят програмата на Пловдив 2019, която ще бъде нашият основен пътеводител към пространствата за изкуство в града тази година. Следващите редове обаче са за Откриващия уикенд (11-13 януари) и това, което предстои да се случи през него.
 • Извинете, кога започва изложбата?

  19 декември 2018

  Вярно е, че през 2018 бяхме на изложба почти така често, както на кино. Изкуството ни прегръщаше и ни канеше да стъпваме върху него, срещахме го на нови адреси и го чакахме на опашка. След толкова добра година се чудим само едно – защо истинската арт критика не вирее тук, а соченето с пръст избуява? Но да започнем от хубавия край.
 • Тайната галерия

  13 декември 2018

  текст и снимки Севда Семер

  Във входа на ателиетата за реставриране на тавана на Квадрат 500 са показани картини от хората, които работят в тях: последната изложба, която е позволено да видиш, преди да те спре надпис "само за служители". Днес обаче държим в ръка билет за Магията на реставрацията – събитие, което ни допуска и навътре.
 • Фабрика за букви

  15 ноември 2018

  текст Виолета Иванова

  "Бързата кафява лисица прескача мързеливото куче" – ако това кратко съобщение ви говори нещо, вероятно не само четете, но и чертаете букви. Това правят Fontfabric – дигитална шрифтолеярна с местни корени, с която ви срещаме миг преди да почерпи за рождения си ден в Gallery 2.0 с музика, постери и 10 години история.
 • U freeky?

  11 октомври 2018

  От няколко седмици стикери по улици и паркове питат кой е Роджър Балън. Краткият отговор – американски фотограф, който пристига за изложба. Дългият вариант – стълба навътре в подсъзнанието ви. Ето, обясняваме.
 • Фестивална жега

  9 август 2018

  Най-накрая действително е лято, затова бързо вадим седем августовски фест оферти, ако вече сте заредили резервоара, но още се чудите накъде.
 • Да изгубиш почва под краката си

  23 май 2018

  текст Виолета Иванова снимки RAVE residency

  Ако ежедневният ви маршрут не минава през гърба на Народната библиотека, намерете си път натам следващите две седмици. Иван Мудов тъкмо заложи на алеята новия си капан – инсталацията Камъни, която и обувките ви дълго ще помнят.
 • Една обща сфера

  17 май 2018

  Каква форма чертае умът ви, когато хване нишката от създаването на Вселената до клетката в организма? Ако е окръжност, завъртете я и ще попаднете на една честота с идеята зад проекта Сфера, който събира дизайнера и архитект Елиа Недков, бижутера Николай Сардъмов и поетесата и културолог Анна Александра.
 • Изкуство на всеки ъгъл

  3 май 2018

  текст Емануела Иванова снимка Надежда Павлова

  Как бивш морски контейнер побира в себе си арт проекти от света, за да ги показва у нас? Ако не знаете, значи от 2016 не сте минавали по пловдивската улица Отец Паисий.
 • Какво знаем за... Деян Суджич

  19 април 2018

  текст Емануела Иванова

  Директор на лондонския Design Museum и носител на Ордена на Британската империя са само два от безброй уау факта от живота на журналиста, писател и архитектурен спец, които ни качват на метрото към бившия завод Витоша на 27 април.
 • Какво не знаехме за... Мери Елън Марк

  22 март 2018

  текст Виолета Иванова

  Какво събира Майка Тереза, Марлон Брандо и 13-годишната проститутка Тайни от Сиатъл в едно изречение? Фактът, че всички те са отправяли многозначителен поглед към обектива на Мери Елън Марк – една американка, която опознаваме посмъртно през 40+ кадъра, пътуващи насам за изложба от серията Майстори на фотографията. Как тя влиза в тази категория на титаните, изследваме стъпка по стъпка в биографията ѝ.
 • Артистът като аромат

  1 март 2018

  Помните ли как миришеше Омразата? Когато миналата година гледахме филма на Матийо Касовиц в Дом на киното, в салона се долавяше аромат, създаден за него и по него от парфюмериста Марк Бъкстън. Сега същата агенция – берлинската Folie À Plusieurs, ни събира за изложба, на която посредник отново ще ни бъде обонянието.
 • Жива топография

  7 декември 2017

  текст Виолета Иванова

  Представете си изложба с гигантски платна абстрактна живопис, които се рисуват на момента. После си представете концерт с атмосферична музика, който се преживява най-добре седнал и притихнал в мислите си. Сега съберете двата образа пред очите си и почти ще видите онова, което идва в Дом на киното на 14 декември.
 • Въведение в съвременното изкуство: 100 години изкуство на действието

  9 ноември 2017

  Есенната серия лекции на дългогодишната безплатна образователна платформа за изкуство ще разгледа една малко обсъждана, но все по-актуална тема – пърформaнс изкуството.
 • Да преминеш границата

  27 юли 2017

  текст Нaталия Иванова

  Представяте ли си как вървите боси по грубия пясък на пустинята Сонора в Мексико, за да започнете нов живот в Щатите? Невъобразимо е за нас, преди да се съгласим да изминем този път сами – в едно тъмно хале във Fondazione Prada в покрайнините на Милано, където Алехандро Иняриту режисира превръщането ни в нелегални емигранти. Виртуално и само за седем минути, в които обаче реално падаш на колене.
 • RE-SOURCE: Сградата като материал

  13 юли 2017

  Това е темата на новия семестър в школата Know-How/Show-How на Studio Komplekt, в която артисти от всички сфери стават вещи в общ занаят след седмица работа с експерти в областта.
 • Въведение в съвременното изкуство: От първо лице

  5 юни 2017

  Лятната сесия на платформата пълни дните от края на май чак до юли с лекции под шапката на темата От първо лице.
 • От долу нагоре

  27 април 2017

  текст Нaталия Иванова

  Ако bottom-up стратегията за развитие на културата вече ви говори нещо, със сигурност трябва да продължите надолу – Питър Дженкинсън и Шийла Райт са светещи крушки в областта на културния мениджмънт, които споделят къшей от опита си и с нас на 11 и 15 май.
 • Азбука на корицата

  16 март 2017

  текст Нaталия Иванова

  Кориците отгоре са най-добрите за 2016 според Academy of British Cover Design или съкратено – ABCD. Ако вече усещате тежък полъх на авторитет, останете с нас: тези награди всъщност са свеж въздух, от който книгоиздаването има нужда, за да диша свободно.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098