• Какво не знаехме за... Мери Елън Марк

  22 март 2018

  текст Виолета Иванова

  Какво събира Майка Тереза, Марлон Брандо и 13-годишната проститутка Тайни от Сиатъл в едно изречение? Фактът, че всички те са отправяли многозначителен поглед към обектива на Мери Елън Марк – една американка, която опознаваме посмъртно през 40+ кадъра, пътуващи насам за изложба от серията Майстори на фотографията. Как тя влиза в тази категория на титаните, изследваме стъпка по стъпка в биографията ѝ.
 • Артистът като аромат

  1 март 2018

  Помните ли как миришеше Омразата? Когато миналата година гледахме филма на Матийо Касовиц в Дом на киното, в салона се долавяше аромат, създаден за него и по него от парфюмериста Марк Бъкстън. Сега същата агенция – берлинската Folie À Plusieurs, ни събира за изложба, на която посредник отново ще ни бъде обонянието.
 • Жива топография

  7 декември 2017

  текст Виолета Иванова

  Представете си изложба с гигантски платна абстрактна живопис, които се рисуват на момента. После си представете концерт с атмосферична музика, който се преживява най-добре седнал и притихнал в мислите си. Сега съберете двата образа пред очите си и почти ще видите онова, което идва в Дом на киното на 14 декември.
 • Въведение в съвременното изкуство: 100 години изкуство на действието

  9 ноември 2017

  Есенната серия лекции на дългогодишната безплатна образователна платформа за изкуство ще разгледа една малко обсъждана, но все по-актуална тема – пърформaнс изкуството.
 • Да преминеш границата

  27 юли 2017

  текст Нaталия Иванова

  Представяте ли си как вървите боси по грубия пясък на пустинята Сонора в Мексико, за да започнете нов живот в Щатите? Невъобразимо е за нас, преди да се съгласим да изминем този път сами – в едно тъмно хале във Fondazione Prada в покрайнините на Милано, където Алехандро Иняриту режисира превръщането ни в нелегални емигранти. Виртуално и само за седем минути, в които обаче реално падаш на колене.
 • RE-SOURCE: Сградата като материал

  13 юли 2017

  Това е темата на новия семестър в школата Know-How/Show-How на Studio Komplekt, в която артисти от всички сфери стават вещи в общ занаят след седмица работа с експерти в областта.
 • Въведение в съвременното изкуство: От първо лице

  5 юни 2017

  Лятната сесия на платформата пълни дните от края на май чак до юли с лекции под шапката на темата От първо лице.
 • От долу нагоре

  27 април 2017

  текст Нaталия Иванова

  Ако bottom-up стратегията за развитие на културата вече ви говори нещо, със сигурност трябва да продължите надолу – Питър Дженкинсън и Шийла Райт са светещи крушки в областта на културния мениджмънт, които споделят къшей от опита си и с нас на 11 и 15 май.
 • Азбука на корицата

  16 март 2017

  текст Нaталия Иванова

  Кориците отгоре са най-добрите за 2016 според Academy of British Cover Design или съкратено – ABCD. Ако вече усещате тежък полъх на авторитет, останете с нас: тези награди всъщност са свеж въздух, от който книгоиздаването има нужда, за да диша свободно.
 • Един том светлина

  23 февруари 2017

  текст Емануела Иванова

  Пред обектива стои българското изкуство, а зад него – финото око на фотографа Яна Лозева. Резултатът от тази среща е списание Свема или 150 страници с различни проявления на светлината в културата ни, уловени от писатели и артисти с ярък глас.
 • Добър дизайн

  1 декември 2016

  Конкурсът Добър дизайн насърчава иновациите в компании инвестиращи в промишлен дизайн вече 13 години. Тазгодишното издание постигна рекорд с 222 участващи продукти и услуги, и 28 присъдени награди.
 • SoBAZAAR

  28 ноември 2016

  Ако сте от хората, които ценят предметите не само заради тяхната функционалност, сигурно вече сте ходили на някое от предишните му издания.
 • Търг Българско изкуство 19–20 век

  23 ноември 2016

  Живопис, скулптура, графика и рисунка - общо 52 произведения от миналите два века ще можем да си купим на търга на Аукционна къща Ракурси.
 • Моменти на проблясък

  17 ноември 2016

  текст Виолета Иванова

  Ден след откриването изкачваме стълбите към Склада на Бенковски, за да видим и ние "найлоновата" изложба. На изхода вече звъним на автора Вълка Парушева, за да питаме как нещо толкова вълнуващо се прави от… нищо.
 • Въведение в съвременното изкуство - Форум Колекционери

  16 ноември 2016

  В последната лекция за тази година от курса Въведение в съвременното изкуство ще разберем повече за колекционирането.
 • Въведение в съвременното изкуство - Спекулативен реализъм

  16 ноември 2016

  В поредната лекция от курса Въведение в съвременното изкуство философът Станимир Панайотов ще представи две от най-актуалните течения в изкуството и теорията – спекулативния реализъм и обектно ориентираната философия.
 • Скулптурата и градът

  16 ноември 2016

  За паметникостроенето, неговите естетически функции в градската среда. Как се случва възлагането, реализацията и оценката на една пластична композиция и още по темата ще чуем на дискусията Скулптурата и градът.
 • Моето парче от града

  16 ноември 2016

  Преди няколко месеца стартира инициативата КвАРТал за оживяване на местността, заключена между булевардите Дондуков, Мария Луиза, Сливница и Васил Левски.
 • Музей на мъдростта

  10 ноември 2016

  Шестима артисти от Финландия отварят кабинети в София и ги пълнят с визуални интерпретации на наши народни мъдрости. Приемното им време е от 18 ноември нататък, а ако нещо не ви е ясно, питайте – така и до Цариград се стига.
 • Другото изкуство на София

  8 ноември 2016

  В края на 70-те години в дома на Орлин Дворянов започват да се провеждат ежегодните затворени тематични срещи-карнавали на групата Кукув ден, по време на които се представят закрити камерни изложби, пърформанси, скечове и прожекции по теми, върху които по това време има идеологическо табу.