• U freeky?

  11 октомври 2018

  От няколко седмици стикери по улици и паркове питат кой е Роджър Балън. Краткият отговор – американски фотограф, който пристига за изложба. Дългият вариант – стълба навътре в подсъзнанието ви. Ето, обясняваме.
 • Фестивална жега

  9 август 2018

  Най-накрая действително е лято, затова бързо вадим седем августовски фест оферти, ако вече сте заредили резервоара, но още се чудите накъде.
 • Да изгубиш почва под краката си

  23 май 2018

  текст Виолета Иванова снимки RAVE residency

  Ако ежедневният ви маршрут не минава през гърба на Народната библиотека, намерете си път натам следващите две седмици. Иван Мудов тъкмо заложи на алеята новия си капан – инсталацията Камъни, която и обувките ви дълго ще помнят.
 • Една обща сфера

  17 май 2018

  Каква форма чертае умът ви, когато хване нишката от създаването на Вселената до клетката в организма? Ако е окръжност, завъртете я и ще попаднете на една честота с идеята зад проекта Сфера, който събира дизайнера и архитект Елиа Недков, бижутера Николай Сардъмов и поетесата и културолог Анна Александра.
 • Изкуство на всеки ъгъл

  3 май 2018

  текст Емануела Иванова снимка Надежда Павлова

  Как бивш морски контейнер побира в себе си арт проекти от света, за да ги показва у нас? Ако не знаете, значи от 2016 не сте минавали по пловдивската улица Отец Паисий.
 • Какво знаем за... Деян Суджич

  19 април 2018

  текст Емануела Иванова

  Директор на лондонския Design Museum и носител на Ордена на Британската империя са само два от безброй уау факта от живота на журналиста, писател и архитектурен спец, които ни качват на метрото към бившия завод Витоша на 27 април.
 • Какво не знаехме за... Мери Елън Марк

  22 март 2018

  текст Виолета Иванова

  Какво събира Майка Тереза, Марлон Брандо и 13-годишната проститутка Тайни от Сиатъл в едно изречение? Фактът, че всички те са отправяли многозначителен поглед към обектива на Мери Елън Марк – една американка, която опознаваме посмъртно през 40+ кадъра, пътуващи насам за изложба от серията Майстори на фотографията. Как тя влиза в тази категория на титаните, изследваме стъпка по стъпка в биографията ѝ.
 • Артистът като аромат

  1 март 2018

  Помните ли как миришеше Омразата? Когато миналата година гледахме филма на Матийо Касовиц в Дом на киното, в салона се долавяше аромат, създаден за него и по него от парфюмериста Марк Бъкстън. Сега същата агенция – берлинската Folie À Plusieurs, ни събира за изложба, на която посредник отново ще ни бъде обонянието.
 • Жива топография

  7 декември 2017

  текст Виолета Иванова

  Представете си изложба с гигантски платна абстрактна живопис, които се рисуват на момента. После си представете концерт с атмосферична музика, който се преживява най-добре седнал и притихнал в мислите си. Сега съберете двата образа пред очите си и почти ще видите онова, което идва в Дом на киното на 14 декември.
 • Въведение в съвременното изкуство: 100 години изкуство на действието

  9 ноември 2017

  Есенната серия лекции на дългогодишната безплатна образователна платформа за изкуство ще разгледа една малко обсъждана, но все по-актуална тема – пърформaнс изкуството.
 • Да преминеш границата

  27 юли 2017

  текст Нaталия Иванова

  Представяте ли си как вървите боси по грубия пясък на пустинята Сонора в Мексико, за да започнете нов живот в Щатите? Невъобразимо е за нас, преди да се съгласим да изминем този път сами – в едно тъмно хале във Fondazione Prada в покрайнините на Милано, където Алехандро Иняриту режисира превръщането ни в нелегални емигранти. Виртуално и само за седем минути, в които обаче реално падаш на колене.
 • RE-SOURCE: Сградата като материал

  13 юли 2017

  Това е темата на новия семестър в школата Know-How/Show-How на Studio Komplekt, в която артисти от всички сфери стават вещи в общ занаят след седмица работа с експерти в областта.
 • Въведение в съвременното изкуство: От първо лице

  5 юни 2017

  Лятната сесия на платформата пълни дните от края на май чак до юли с лекции под шапката на темата От първо лице.
 • От долу нагоре

  27 април 2017

  текст Нaталия Иванова

  Ако bottom-up стратегията за развитие на културата вече ви говори нещо, със сигурност трябва да продължите надолу – Питър Дженкинсън и Шийла Райт са светещи крушки в областта на културния мениджмънт, които споделят къшей от опита си и с нас на 11 и 15 май.
 • Азбука на корицата

  16 март 2017

  текст Нaталия Иванова

  Кориците отгоре са най-добрите за 2016 според Academy of British Cover Design или съкратено – ABCD. Ако вече усещате тежък полъх на авторитет, останете с нас: тези награди всъщност са свеж въздух, от който книгоиздаването има нужда, за да диша свободно.
 • Един том светлина

  23 февруари 2017

  текст Емануела Иванова

  Пред обектива стои българското изкуство, а зад него – финото око на фотографа Яна Лозева. Резултатът от тази среща е списание Свема или 150 страници с различни проявления на светлината в културата ни, уловени от писатели и артисти с ярък глас.
 • Добър дизайн

  1 декември 2016

  Конкурсът Добър дизайн насърчава иновациите в компании инвестиращи в промишлен дизайн вече 13 години. Тазгодишното издание постигна рекорд с 222 участващи продукти и услуги, и 28 присъдени награди.
 • SoBAZAAR

  28 ноември 2016

  Ако сте от хората, които ценят предметите не само заради тяхната функционалност, сигурно вече сте ходили на някое от предишните му издания.
 • Търг Българско изкуство 19–20 век

  23 ноември 2016

  Живопис, скулптура, графика и рисунка - общо 52 произведения от миналите два века ще можем да си купим на търга на Аукционна къща Ракурси.
 • Моменти на проблясък

  17 ноември 2016

  текст Виолета Иванова

  Ден след откриването изкачваме стълбите към Склада на Бенковски, за да видим и ние "найлоновата" изложба. На изхода вече звъним на автора Вълка Парушева, за да питаме как нещо толкова вълнуващо се прави от… нищо.