• Специалистите разказват - африканското изкуство

  24 юни 2016

  Никак не е забавно да обикаляш из някой музей и нищичко да не разбираш от нещата зад стъклените прегради. Затова в Квадрат 500 са започнали инициативата Специалистите разказват.
 • Мултиполис – образите на града

  9 юни 2016

  Града в разнообразието му от значения, образи и метафори, градът като обиталище, сцена, споделено пространство, история и архетип. Това изследва проектът Мултиполис – образите на града.
 • Аз, Буки, Веди

  9 юни 2016

  текст Наталия Иванова снимки Ралица Димитрова

  "Аз, знаейки буквите, ще мога да чета, да опозная живота, доброто и злото в него, да обичам, да прощавам, да съм човек", ни шепне кодът на глаголицата, хванала смисъла от Аз до Ят в 44 символа на възраст около 12 века. Вярваме на всяка буква, особено когато ни говори прямо, а този месец слушаме още по-внимателно с Горе глаголицата – един проект, който побира в студиото на дизайнера Тея Трошанова работи от игла до бижу.
 • Въведение в съвременното изкуство - юни

  31 май 2016

  Маршрутът на втория лекционен тур от платформата Въведение в съвременното изкуство ще започне от площада пред църквата Св. Неделя и подлеза на църквата Св. Петка Самарджийска, ще продължи към квартал Дианабад и ще завърши с посещение в Музея на социалистическото изкуство.
 • Буквите говорят

  20 май 2016

  Националната художествена академия ще отпразнува Деня на буквите подобаващо със серия от събития.
 • 12 града от цял свят се обединяват в общ арт проект

  19 май 2016

  Снимки: Copyright 2016 FOX

  На 28 и 29 май едни от най-добрите български графити художници 140 Ideas, Esteo и Goat, заедно с други популярни графити артисти от Лондон, Истанбул, Стокхолм, Загреб, Берлин, Сингапур, Джакарта, Куала Лумпур, Манила, Сантяго де Чили и Сидни ще пресъздадат в реална градска среда общ комикс, разработен от световноизвестните автори на комикси Робърт Къркман и Пол Азасета.
 • Ватиканските музеи отвътре. Опитът на един реставратор

  16 май 2016

  Д-р Татяна Иванова ще ни разкаже за историята на Ватиканските музеи, структурата и спецификата на техните галерии, експозиции и параклиси, и въобще всичко интересно от стажа й по Реставрация там.
 • Шекспир е жив

  21 април 2016

  Причините да е така си припомняме още с първия ред на някой сонет (който вече четем и в нов превод от Кирил Кадийски, издаден от Колибри) или с някое от бенефисните събития, събрани под този надслов – от 19 до 28 април отбелязваме немислимите 400 години без Уилям Шекспир.
 • 9 разбридани лекции по история на изкуството

  18 април 2016

  Галерия за фотография Synthesis ни вкарва в крак с най-големите шедьоври в изкуството с курса на д-р Лиза Боева 9 разбридани лекции по история на изкуството.
 • Бомба под корицата

  1 октомври 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Закъснявам седем минути. В група от 16 художници точността е абсурд, мисля си, но на сборния ни пункт в двора на СУ откривам, че съм пристигнала последна. И това е едва първото смешно нещо за следващите два дни – на работилницата към Hip Hip Zine Fair се убеждавам, че правенето на независими издания е сериозно забавление.
 • На 2 места х 2

  17 септември 2015

  снимки Vampyr Works

  Отделно са Костадин Кокаланов и Илиан Илиев, заедно се представят като KKIIVV. Единият е влюбен в типографията, другият – в илюстрацията, но се разбират идеално. Което става ясно от историята: засичат маркери за първи път преди цели девет години в коридорите на рекламна агенция. И оттогава все така.
 • Игрите на цвета

  15 юли 2015

  Повечето книги за оцветяване се целят в аудиторията под метър и двайсет, но точно тези стрелят по-високо – право към нас.
 • Дизайн академия Know-How / Show-How

  29 юни 2015

  Know-How / Show-How е Международна лятна академия за креативно мислене и дизайн процеси, която ще се проведе от 29 юни до 10 юли в София. Целта на програмата е да запознае с разнообразни методи и подходи в креативните процеси, които стимулират развитието на личния творчески потенциал и инициативност.
 • Дизайн базар

  26 юни 2015

  Дизайн базарът на One design week 2015 ще ни срещне лично в непринудена неделна обстановка в квартал Капана в Пловдив с български дизайнери, дизайн магазини и онлайн платформи, които на място ще продават специално подбрани за случая продукти.
 • На върха на езика

  11 юни 2015

  500 милиона. Толкова са хората на планетата, които си казват на испански всичко от "Обичам те" до "Ще ми подадеш ли солта?".
 • Ела при мен

  11 юни 2015

  Някои се гордеят, че изкуството им върви с том обяснения. Други успяват да го поберат между две глътки уиски в бара. И двете са важни, но днес избираме... едно малко с лед!
 • Да срещнеш Елина Кешишева

  7 май 2015

  текст Вера Гоцева, снимки Елина Кешишева и Калин Руйчев

  Знам за изложбата на Елина Кешишева от октомври насам. След като направихме няколко неуспешни опита да се уцелим по имейл и телефон, накрая се срещнахме в деня, преди тя да си замине от София. Уговорката ни е да се видим на сесията й с фотографа Калин Руйчев, който ще я снима в студиото си.
 • Mishka the Mouse

  23 април 2015

  Първо ни се извини, че изглежда нервна – така е, защото й е трудно да стои на едно място. После ни показа разрязаните дини и ухилените мишоци, нарисувани върху стени от Испания до Исперих, и започна да говори за всичко, което я държи цял ден на крака. А то изобщо не е малко – енергията на Виктория свети в хиляда волта.
 • Нарисувай ми...

  5 февруари 2015

  Загледахме се в тези илюстрации с ефект на негатив преди няколко седмици. По следата стигнахме до две имена – Evolve Illustrations и Клементина. Запознайте се.
 • Цветна комбина

  18 декември 2014

  Ще я намерите в комбинат без поточна линия, но с онлайн регистрация.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098