• 9 разбридани лекции по история на изкуството

  18 април 2016

  Галерия за фотография Synthesis ни вкарва в крак с най-големите шедьоври в изкуството с курса на д-р Лиза Боева 9 разбридани лекции по история на изкуството.
 • Бомба под корицата

  1 октомври 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Закъснявам седем минути. В група от 16 художници точността е абсурд, мисля си, но на сборния ни пункт в двора на СУ откривам, че съм пристигнала последна. И това е едва първото смешно нещо за следващите два дни – на работилницата към Hip Hip Zine Fair се убеждавам, че правенето на независими издания е сериозно забавление.
 • На 2 места х 2

  17 септември 2015

  снимки Vampyr Works

  Отделно са Костадин Кокаланов и Илиан Илиев, заедно се представят като KKIIVV. Единият е влюбен в типографията, другият – в илюстрацията, но се разбират идеално. Което става ясно от историята: засичат маркери за първи път преди цели девет години в коридорите на рекламна агенция. И оттогава все така.
 • Игрите на цвета

  15 юли 2015

  Повечето книги за оцветяване се целят в аудиторията под метър и двайсет, но точно тези стрелят по-високо – право към нас.
 • Дизайн академия Know-How / Show-How

  29 юни 2015

  Know-How / Show-How е Международна лятна академия за креативно мислене и дизайн процеси, която ще се проведе от 29 юни до 10 юли в София. Целта на програмата е да запознае с разнообразни методи и подходи в креативните процеси, които стимулират развитието на личния творчески потенциал и инициативност.
 • Дизайн базар

  26 юни 2015

  Дизайн базарът на One design week 2015 ще ни срещне лично в непринудена неделна обстановка в квартал Капана в Пловдив с български дизайнери, дизайн магазини и онлайн платформи, които на място ще продават специално подбрани за случая продукти.
 • На върха на езика

  11 юни 2015

  500 милиона. Толкова са хората на планетата, които си казват на испански всичко от "Обичам те" до "Ще ми подадеш ли солта?".
 • Ела при мен

  11 юни 2015

  Някои се гордеят, че изкуството им върви с том обяснения. Други успяват да го поберат между две глътки уиски в бара. И двете са важни, но днес избираме... едно малко с лед!
 • Да срещнеш Елина Кешишева

  7 май 2015

  текст Вера Гоцева, снимки Елина Кешишева и Калин Руйчев

  Знам за изложбата на Елина Кешишева от октомври насам. След като направихме няколко неуспешни опита да се уцелим по имейл и телефон, накрая се срещнахме в деня, преди тя да си замине от София. Уговорката ни е да се видим на сесията й с фотографа Калин Руйчев, който ще я снима в студиото си.
 • Mishka the Mouse

  23 април 2015

  Първо ни се извини, че изглежда нервна – така е, защото й е трудно да стои на едно място. После ни показа разрязаните дини и ухилените мишоци, нарисувани върху стени от Испания до Исперих, и започна да говори за всичко, което я държи цял ден на крака. А то изобщо не е малко – енергията на Виктория свети в хиляда волта.
 • Нарисувай ми...

  5 февруари 2015

  Загледахме се в тези илюстрации с ефект на негатив преди няколко седмици. По следата стигнахме до две имена – Evolve Illustrations и Клементина. Запознайте се.
 • Цветна комбина

  18 декември 2014

  Ще я намерите в комбинат без поточна линия, но с онлайн регистрация.
 • Цилиндърът на магьосницата

  2 април 2014

  Славина Илиева

  Тази година светът отбелязва 100-годишнината от рождението на финландската писателка Туве Янсон (1914-2001). По този повод Мумините пристигат в галерия София на Столична библиотека, под формата на изложба, посветена на живота и творчеството на създателката им.
 • Опасни умове

  20 август 2013

  текст Дани Николова

  Преди десетина дни Марина Абрамович и Jay-Z накараха ченетата на мнозина да увиснат. Авторката на пърформанси се включи в създаването на десетминутно филмче към парчето Picasso Baby от най-новия албум на Бионсевия съпруг, а критиците нарекоха резултата - "истинско произведение на изкуството". Увисването на ченета обаче не е особено резонно, защото много преди това да се случи десетки визуални артисти и и музиканти са обединявали сили.
 • Дотам и обратно

  29 ноември 2012

  Предложения за културен туризъм в Европа през оставащите дни на 2012 и предстоящите месеци на 2013.
 • Каква романтика!

  6 октомври 2011

  текст Никола Шахпазов

  Безплатните уеб комикси се множат като гъби след обилен дъжд. Сред тях ще откриете доста аматьорски опити, но и страхотни, изключително добре изпипани попадения. Romantically Apocalyptic е едно от тях.
 • Френска връзка

  2 септември 2010

  Огюст Роден (1840–1917) Ако някой се пита как изглежда импресионизмът в скулптурата, то най-точният отговор е Роден. Той ползва същите ...
 • 20 години по-късно

  13 ноември 2009

  текс Светлана Куюмджиева

  Новата ни история добави нови важни дати към календара на паметта. А тази година отбелязахме 10 ноември много по-забележимо, заради 20-годишнината от падането на Берлинската стена и началото на политическите промени в страната ни. Освен за шума по медиите и за политическите дискусии този юбилей стана повод и за няколко изложби.