Нощ в музея

29 юни 2021 текст Дани Николова
От великите поети знаем, че нощта е време, отворено за послания. Затова всеки досег с изкуството в по-тъмните часове на денонощието е истинска манна небесна за любителите на културата, естетиката и красотата.


На 3 юли (събота) привечер, Френският институт в партньорство с Министерство на културата и Столична община ни предоставят тази възможност. Европейската нощ на музеите оставя вратите на повече от 40 арт пространства отворени до полунощ, а входът навсякъде е свободен. Пригответе се да видите най-доброто от културния живот на столицата в нова светлина (казваме го съвсем буквално), като си набележите експозиции, пърформанси, интерактивни инсталации и музикални изпълнения. Трудно ще ви е да подберете от пребогатата програма? Спокойно, ние сме тук, за да ви помогнем.

На открито
В дните между 28 юни и 12 юли начертайте маршрута си така, че да включва Моста на влюбените. Забележителното богатство на цялото френско културно наследство ви очаква в експозицията Франция еМоция. Четирима международни фотографи: Ижола Акпо от Бенин, Еду Монтейро от Бразилия, Дейвид Шалиол от САЩ и Лурдес Сегаде от Испания са пропътували Франция надлъж и шир, за да заснемат 35 паметника на културното ѝ наследство. Ако сега възкликвате, че това е невероятно, почакайте, защото има и още. Към фотографите се присъединяват двама мега талантливи художници: Жюли Шхенг и Томас Понг, които са измислили и добавили анимиран герой. Той се движи, разхожда и преобразява в снимките с помощта на мобилно приложение в добавена реалност. Така пътуването из културата на Франция става нетрадиционно и в пъти по-интересно. Запазете малко емоция и за след залез-слънце (по-точно за след 20:30), за да наминете и през уличките на Женския пазар, в реновираната му част, където от известно време насам се подвизава последната интерактивна творба на Венелин Шурелов Лично осветление. Видеоинсталацията се намира до Галерия Сердика/Art Gallery Serdica и призовава да се замислим къде стъпваме или по-скоро върху кого. Така се повдига вечно болната тема за видимостта на ромската общност и въобще – за речта на омразата, за съжаление добре позната ни в България.

Науката е слънце
Ще надникнем и зад вратите на Националния политехнически музей, защото там науката осветява като слънце вечерните часове с атрактивни демонстрации, наречени Физика за всички (18:00–20:00, платен вход). Преди това ви съветваме да отделите време и за лего-изложението (съвместно с Lebgo – Българския LEGO клуб), представящо впечатляваща колекция от LEGO влакови модели от периода между 1983 и 2021. За феновете на Хари Потър и Батман са експонирани и фентъзи влаковете от поредицата за малкия магьосник, и черният Батман-влак. Изложен е и специален макет на жп гара Златица, който съдържа над 13 000 лего-тухлички. Всички влакове са изградени до най-малък детайл, така че наистина да се възхитим до дъното на душата си.

Стихове и музика
Щом с музика се храни любовта, свирете, е казал великият поет, затова и тази Европейска нощ на музеите няма да мине без концерти. Рядко изпълнявани творби от Панчо Владигеров например ще звучат в Къщата-музей на Панчо Владигеров в изпълнение на Милена Вълева (цигулка) и Мария‑Елена Средева (пиано), а ние ви припомняме, че къщите-музеи на най-обичаните български писатели и поети – Иван Вазов, Пейо Яворов, Никола Вапцаров и Пенчо и Петко Славейкови, приемат посетители до 22:00.

Muséefabre © EDU MONTEIRO – Atout France
Petitpalais © DAVID SCHALLIOL – Atout France
Изкуството Châteauducloslucé © ISHOLA AKPO – Atout France  


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.